Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLIMPIJSKI SLALOM

Sad ili nikad! Uspio sam

'Croatia\'s Ivica Kostelic celebrates  in the finish area during the Men\'s Vancouver 2010 Winter Olympics Slalom event at Whistler Creek side Alpine skiing venue on February 27, 2010.           AFP P
Foto: 'EMMANUEL DUNAND'
1/10
27.02.2010.
u 19:29

Ivica Kostelić osvojio je srebrnu medalju na olimpijskom slalomu! Zlato je pripalo Giulianu Razzoliju, a bronca Andreu Myhreru.


Kroz prozor apartmana, gledajući prema stazi, čekao je Ivica Kostelić drugu vožnju, u kojoj je ulog bio najveći – medalja u njegovoj paradnoj disciplini – slalomu. Kao iskusni pokeraš, na stol je bacio sve žetone, viknuo “all in” i – pogodio!

– Tata mi je nešto govorio, da trebam na nekom mjestu pripaziti, ali samo sam odmahnuo rukom. Ovo je bila jedina vožnja u životu na kojoj ne trebam paziti, nije bilo nikakvih računica! – vrtio je Ivek film unatrag.

Bio je u idealnoj situaciji nakon prve vožnje, četvrta pozicija nije ostavljala mjesta za eventualne kalkulacije i “bremzanje”. Išao je na sve ili ništa, jer četvrto, sedmo ili deveto mjesto brzo bi se zaboravilo, na OI-ju se broje samo medalje. U budućnosti – one njegove. Staza je bila jednostavna, bez velike strmine, glavni su favoriti podbacili, put je bio otvoren. Precizan ples oko kolaca, brz i eksplozivan. Ivica na vrhuncu forme, u pravom trenutku.

Ovo nije samo srebro!


– Strašno, veličanstveno, genijalno! Toplo mi je oko srca kad vidim sva ova lica u publici, pa to su većinom moji prijatelji. Pazite, ovo nije srebro, ovo je moje drugo srebro!

Ivica je iz obitelji Kostelić, perfekcionist, pa ne čudi što se zapitao:

– Staza je bila skraćena, da je bila duža, barem dvoja ili troja vrata, tko zna...

I imao je pravo, jer sljemenski kralj Giuliano Razzoli topio je prednost cijelim putem prema cilju, istopilo se pola sekunde, no uspio je dohvatiti zelenu lampicu u času kada je već počela mijenjati boju...

Tortelini za medalju


– Moja mama dobila bi olimpijsku medalju za torteline koje kuha u našem obiteljskom restoranu! – hvalio se Razzoli. Uspio je učiniti nemoguće, velikim dečkima poput Reinfrieda Herbsta, Beniea Raicha, Marcela Hirschera uspio je “oteti” medalju. Jedino se Kostelić nije predao. Nadamo se da medalju neće, kao sljemensku krunu, razbiti u žaru proslave. Kanađani ne izrađuju besplatne zlatne replike.

– Tko zna što će biti za četiri godine, ako budem zdrav, daj Bože da se i tamo borim. Ali zajedno s Natkom – poželio je Kostelić. Grlili su se i znani i neznani, Ante Kostelić prekrivao je oči za vrijeme druge vožnje, iako slovi kao “cool” tip, ni on nije mogao gledati, nije znao da propušta najdražu sinovu utrku.

– Ante Kostelić plaće? – čudio se rumunjski novinar Sorin Anghel u ciljnoj areni Whistlera tražeći s kime će mijenjati jaknu. Nudio je svoju, onu rumunjske skijaške reprezentacije, za onu – hrvatske! I nije uspio...

Natko: Pokušavam zapamtiti trenutak, da znam za ubuduće

Janica Kostelić ovoga puta nije imala što prigovoriti starijem bratu.

– Sestra je bila vrlo sretna, ona uvijek gleda kako skijam, a ne završni rezultat. Zato me kritizirala za to što nisam išao maksimalno u kombinaciji, no danas mi nije imala što prigovoriti nedavanje sto posto u kombianciji, danas mi nije imala ništa za prigovoriti – objašnjavao je nakon utrke srebrni slalomaš.

Natko Zrnčić-Dim doskijao je do 19. mjesta, što je rezultat za pohvalu, budući da je specijalist za brze discipline.

– Ma prezadovoljan sam cjelokupnim svojim nastupom na Olimpijskim igrama, pogotovo kako sam odvozio slalom i kombinaciju. To što u nekim disciplinama nisam uspio odvoziti kako sam zamislio, ne razbijam glavu, nema veze.

Ulazak među najboljih 30. već je bio uspjeh za Zagrepčanina.

– Ma cilj sam već ispunio kada sam u cilj ušao sa zelenim svjetlom, ostavivši sedmoricu skijaša iza sebe. O tome sam razmišljao u startnoj kućici, po to sam se spustio, a dalje me više nije bilo briga.

Brzo je otišao s podija za vodećeg skijaša, zaboravio na svoj plasman i pretvorio se u vatrenog navijača.

– Gledao sam Ivičinu utrku, pokušavao zapamtiti svaki trenutak, da znam za ubuduće – zadovoljan je bio Natko. Pojurio je Kosteliću u zagrljaj, želio je biti među prvim čestitarima. Danko Marinelli zauzeo je 32. mjesto, a Dalibor Šamšal opet je ispao u prvoj vožnji.

ZOI, slalom skijaša:

1. Giuliano Razzoli (Ita) 1:39.32

2. Ivica Kostelić (Hrv) +0.16

3. Andre Myhrer (Šve) +0.44

4. Benjamin Raich (Aut) +0.49

5. Marcel Hirscher (Aut) +0.88

...

19. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +2.67

...

32. Danko Marinelli (Hrv) +8.01

...

Ključne riječi

Komentara 48

SR
SREBOTNIK
22:46 27.02.2010.

Bravo Mitja! Spet si me močno prenesetil! prvič v Zagrebu, kad si mi POVEDAL, da ti je četrto mesto, v Zagrebu, največi uspeh doslej! in sada, še več! Vidi http://zpadjen.bloger.hr/! Posebej, ker sam oddal STAVE, za Kostelića K9, in Hirscher, K16, in sam baš zapazil, Mitja Valenčič, Koeficjent 125 za zmago!!!! in sam se na tenutak zamislil, no nisam imao hrabrosti! No, Razzoli je tudi, pred mojim očima, jer me marica kostelić odvezla tamo, vodio i u Kranjskoj Gori, in izletil v drugoj vožnji!

KA
Kakma
11:33 28.02.2010.

Danko,Danko 8 sek.zaostatka.Ostavi se corava posla,nije to za tebe.Kradi ,idi u HDZ bolje ces proci.

FT
franjo.tahi
23:50 27.02.2010.

Narodni heroj!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije