Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slalom, madonna

Ivici bol jača, Sljeme sve bliže, a kruna sve dalje

'Croatia\'s Ivica Kostelic competes during the Men\'s World Cup Slalom on December 18, 2012 in Madonna di Campiglio . AFP PHOTO / OLIVIER MORIN'
'OLIVIER MORIN'
18.12.2012.
u 17:39

Ivica Kostelić zauzeo je 10. mjesto na slalomu u Madonni di Campiglio. Slavio je Marcel Hirscher ispred Neureuthera i Yuase

Kad se Ivica Kostelić “izgubi” u labirintu koji je večer ranije skicirao s Antom Kostelićem, kad na tatinoj postavi slaloma ima skoro dvije sekunde zaostatka, i to na omiljenoj stazi u Madonni di Campiglio gdje je inače pobjeđivao, tada zvoni zvono za alarm.

Onaj alarm koji iritantno para uši, koji će iz zimskog sna probuditi i kakvog talijanskog medvjeda. Devetnaesti na slalomu? Raširenih ruku je pitao:

– Što se to događa?!

U drugoj vožnji krenuo je agresivno, imao obećavajuće peto vrijeme te na kraju završio na solidnom desetom mjestu. Ivica se muči, a njegov stari rival Marcel Hirscher briljira! Trenutno ih dijeli više od tri sekunde.

– Idem na pregled u Zagreb kod dr. Igora Borića. Ako će koljeno biti u dobrome stanju onda se možemo natjecati, a ako ne onda će biti šlepanje kao zadnjih tjedana – reći će Ivica.

Godina je, ona kalendarska, srećom gotova. Počela je briljantno, onako kako nas je navikao. U siječnju postolja u Zagrebu i Adelbodenu, dvostruka pobjeda u Wengenu pa još jedna u Kitzbühelu, a sve je puklo u ruskom Sočiju.Doslovce. Koljeno je popustilo, a do danas nije “pustilo”.

Dapače, ono mu diktira život, od jutra do noći, sve je podređeno samo sanaciji. Lijekovi, drenaže, istezanja... Bol koja ne pušta. A on ne odustaje:

– Dođite na Sljeme!

Doći ćemo, no što gore očekivati? Uz olimpijsko zlato, na polici u dnevnom boravku pripremio je mjesto za još jedinu medalju koja mu nedostaje – kristalnu krunu sljemenskog kralja. Kako stvari stoje, ostat će prazna. Viša sila, nije kriv...

 

_

 

Tijek druge vožnje (novije je gore)

Marcel Hirscher krenuo je posljednji, vrlo agresivno, bacio se hrabro po pobjedu. I ušao sa 1.67 sekunde prednosti pred Nijemcem. Nevjerojatno! Sedmi put je na podiju ove sezone, to je zadnji put uspjelo Albertu Tombi.

Felix Neureuther preuzima vodstvo, skijaš iz Garmisch-Partenkirchena odvozio je najbolje drugu vožnju, ima priliku doći do treće pobjede u karijeri... Ostao je još samo Marcel Hirscher.

Pao je i Cristian Deville! Nemaju sreće Talijani.

Manfred Moelgg, četvrti iz prve vožnje, krenuo je agresivno, ali je izgubio prednost i s desetim vremenom druge vožnje uzima zasad treće mjesto. Ivica je zasad osmi.

Giuliano Razzoli pao je, zakačio je vrata sa skijom i izgubio ravnotežu.

Ted Ligety, vladar veleslaloma sve je brži i u slalomu. Sjajno je odvozio gornji dio, u donjem dijelu je napao, ali u cilj ulazi sa šestim vremenom 13. vremenom druge vožnje te se plasirao ispred Kostelića, koji je trenutačno sedmi.

Švicarac Markus Vogel bio je sedmi nakon prvog laufa, odvozio je šesto vrijeme druge vožnje. Bit će oko 10. mjesta, što je odlično, jer je imao startni broj 28.

>>> U drugu vožnju krenuo je Ivica Kostelić kao 12. Imao je dobar prolazak na prvom prolasku, djelovao je agresivnije, zatim je na srednjem dijelu usporio, odsklizao... Vrlo oprezno je nastavio te odvozio treće vrijeme druge vožnje. Raširene ruke, čuđenje u cilju... Bit će to još jedan, za njega, neuobičajen rezultat.

Tijek prve vožnje (novije je gore):

Iako je nakon prvih 15 Ivica držao sedmo mjesto, na kraju je završio 17.! Deset skijaša koji su vozili s višim startnim brojevima imali su bolji rezultat od njega.

Jedan za drugim sa staze su izletjeli Patrick Thaler, Mattias Hargin i Alexis Pinturault.

Sjajni Šveđanin Jens Biggmark krenuo je 11., pao je negdje pri dnu, prošao je u padu s dobre strane vrata te u cilj ušao sa zadnjim vremenom.

Domaći Giuliano Razzoli, olimpijski prvak i kralj sa Sljemena odlično je odvozio gornji dio, imao na prvom prolasku identično vrijeme kao i Marcel Hirscher, zatim malo zaostao da bi u cilj ušao s vrlo dobrim vremenom – 52.75, što je bilo dovoljno za četvrto mjesto. Ivica je trenutačno sedmi.

Ted Ligety solidno je odvozio, slalom nije njegova paradna disciplina, ali se plasirao ispred Ivice, na četvrto mjesto.

Utrka je prekinuta nakon prvih osam skijaša na deset minuta, nije poznato zašto...

Ni Manfred Pranger nije se proslavio, ušao je sa 2.02 slabijim vremenom od Hirschera, dovoljno za šesto mjesto.

Marcel Hirscher prvi je koji je vozio sjajno kao i Felix Neureuther te s 0.06 boljim vremenom preuzeo vodstvo.

>>> Ivica Kostelić krenuo je opreznije. Na prvom prolasku imao je 70 stotinki zaostatka, tehnički je mirno vozio da bi kiksao na sredini staze. Imao je 1.39 sekundi na drugom prolasku. U cilj je ušao sa 1.75 sekundi zaostatka, što je tada bilo četvrto vrijeme.

Šveđanin Andre Myhrer, vodeći u ukupnom poretku slalomaša, odsklizavao je na stazi, gomilao je zaostatak, izgubio se na Antinim trostrukim vendama i u cilj ušao s trećim mjestom i 1.22 zaostatkom za Neureutherom.

Mario Matt, iskusni Austrijanac i pobjednik Sljemena, nije završio prvi slalom u Leviju (diskvalifikacija), a u Val Disereru bio je osmi. Griješio je i u Madonni, zapleo se u Gipsovom labirintu, na selektivnom slalomu, te ušao u cilj sa 2.87 zaostatkom.

Treći slalomaš trenutačno, Nijemac Felix Neureuther krenuo je treći. I on nabija prednost, ima 0.43 sekunde prednosti na prvom prolasku. Radio je pogreške, ali je ušao u cilj s pola sekunde prednosti i preuzeo vodstvo.

Sa startnim brojem 2., još jedan Talijan, Cristian Deville imao je već 1.21 sekundu prednosti na prvom prolasku, preuzeo vodstvo sa 1.97 prednošću!

Otvorio je domaći slalomaš Stefano Gross, postavio vrijeme 54.60. Staza je ledena i nije savršeno "popeglana".

Prvi je lauf postavio Ante Kostelić. Staza ima 63 vrata i 63 promjena pravaca. Kostelić je mogao postaviti još petora vrata prema FIS-ovu pravilniku.

Za Ivicu Kostelića ovo je posljednja utrka ove godine. Nakon Madonne vraća se u Zagreb na božićne praznike te će mu sljedeća utrka biti paralel-slalom u Münchenu.

 

Ključne riječi

Komentara 3

FE
fellix1601
14:18 19.12.2012.

Trenutno je u ukuopnom poretku 13... , kaj bi im radio da je zdrav , da ga ne boli koljeno. Mislim da stvarno nebi više trebao ugrožavati zdravlje i dokazivati se. On se dokazao , znamo i mi njegovi Hrvati a i čitav svijet ko su Janica i Ivica. !!!!!!!!

Avatar Django
Django
22:43 18.12.2012.

Tata mu ima nadimak "Gips", on silom hoće da ga zovu "Proteza". Prestani čovječe dok je na vrijeme.Ugledaj se još jednom u sestru. Izgleda da je ona najpametnija u familiji.

OB
-obrisani-
08:35 19.12.2012.

Prestanite vise svi vi... Kad je bio medju prvima ,prvi, niste prestajali sa hvalospjevima ,sad samo udarate po njemu... Skije su njegov zivot.. Sve dok bude mogo na njima stajati natjecat ce se kako je sam reko... Sve nabolje Iva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije