Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPERKOMBINACIJA

Ivica: Bila je to gotovo nemoguća pobjeda

Ivica Kostelić (1)
Foto: Reuters
1/8
13.01.2012.
u 14:24

Ivica je došao do pete pobjede i osmog postolja u Wengenu! Natko je bio peti.

Treći put ove sezone svirana je “Lijepa naša” u čast Ivici Kosteliću. Na njemu najdražem skijalištu, Ivica je izborio šestu kombinacijsku pobjedu u karijeri i 21. u Svjetskom kupu ukupno. U superkombinaciji u Wengenu najsvestraniji svjetski skijaš slavio je ispred Švicarca Beata Feuza (+0.20) i Bodea Millera (+0.45). Prvi čestitar bio mu je reprezentativni kolega Natko Zrnčić Dim koji je bio peti, što mu je uvjerljivo najbolji plasman ove sezone.

Miller ispustio prednost

Nakon spustaške vožnje Ivica je zaostajao 2.96 sekundi, što se i njemu činilo nedostižnim:

– Sigurno da nitko, pa ni ja, nije očekivao da ću pobijediti. Jako se ponosim svojom slalomskom vožnjom. Puno puta sjetit ću se da sam u Wengenu nadoknadio tri sekunde zaostatka. Vjerujte mi, to je jako teško. Bila je to gotovo nemoguća pobjeda.

Ivica je u Chamonixu nadoknadio 2.5 sekundi zaostatka. I to je bio pothvat.

– Ovo nije Chamonix, ovdje se ne bih kladio ni na koga na svijetu. U Chamonixu je slalom dugačak, a ovo je danas bio vrlo jednostavan slalom, kao i snijeg. Mislio sam da nemam izgleda za pobjedu, čak i zaigram li na svoju najjaču kartu, no nisam imao što izgubiti. To je jedna od nekoliko vožnja u životu u kojima vam uspije točno ono što ste zamislili.

Ipak, Ivica i Natko imali su i koristi od visokog plasmana u spustu. To 24. i 23. mjesto donijelo im je sedmi i osmi slalomski start, što je bilo važno jer su se dijelovi staze polako topili. Ivicu jučer nije uspio ugroziti ni Benjamin Raich, dvostruki wengenski kombinacijski pobjednik (2005. i 2006.) koji je imao prednost od 71 stotinke, a na kraju je zaostao 1.11 sekundi. Još više nakon slaloma zaostao je Zurbriggen (+3.04). Činilo se i da Bode Miller ima golemu prednost (2.18 sekundi), no Amerikanac je u gornjem dijelu staze napravio ključnu pogrešku.

Na kraju, najbržem spustašu dana Beatu Feuzu nisu bile dovoljne ni tri sekunde prednosti, pa je Kostelić u Wengenu pobijedio i peti put te zaradio 33.000 švicarskih franaka. Nema skijališta na kojem je toliko puta slavio i toliko puta bio na postolju (9). Ivici je ovo 48. postolje u karijeri, a kako je krenuo u 2012. godinu (ima po jedno prvo, drugo i treće mjesto) jubilarno 50. mogao bi proslaviti uskoro u Kitzbühelu. Veliki hrvatski dan u popularnom švicarskom skijalištu uveličao je i Tin Široki koji je osvojio dva boda. Uza zaostatak od 6.90 sekundi za Ivicom, Široki je bio 29.

Slijedi boj s Hirscherom

S ovim bodovnim ulovom (100 bodova) Kostelić je učvrstio drugo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa, pa 130 bodova zaostaje za Hirscherom. S njim će Ivica sutra voditi veliki boj u slalomu, no prije toga najbolji hrvatski skijaš će, baš kao i Natko, nastupiti u današnjem spustu (12.30 sati). Ovaj kombinacijski bio je kraći za oko 1000 metara, no Kostelić se ne boji ni onoga originalnog, pa direktor Pavlek vjeruje u priliku za lijep bodovni plijen.

– Poklopila se savršena vožnja i to da drugi nisu bili savršeni. To kako je Ivica vozio niz strminu i niz isteke strmina ne može biti bolje. To je najbolje što sam od Ivice vidio –  dodao je Pavlek.

Wengen, superkombinacija:

1. Ivica Kostelić 2:42.16
2. Beat Feuz (Švi) +0.20
3. Bode Miller (SAD) +0.45
4. Alexis Pinturault (Fra) +0.59
5. Natko Zrnčić-Dim +0.79

Ukupni poredak skijaša:

1. Marcel Hirscher (Aut) 725
2. Ivica Kostelić 595
3. Ted Ligety (SAD) 493
4. Aksel Lund Svindal (Nor) 468
5. Beat Feuz (Švi) 445

Poredak u superkombinaciji: 

1. Ivica Kostelić 100
2. Beat Feuz (Švi) 80
3. Bode Miller (SAD) 60
4. Alexis Pinturault (Fra) 50
5. Natko Zrnčić-Dim 45

Komentara 41

SR
s☺r@n
16:29 13.01.2012.

Bravo Ivice,...čestitam. Samo nastavi i rasturaj. Kralj si. Šteta što nemamo Janice ili bar neku sličnu njoj. Ove koje imamo su kilave da kilavije nemogu ni bit.

VK
vražje_kopito
12:09 13.01.2012.

neće pobijedit ni u kombinaciji, iako bi tu morao glatko, kakav gubitnik, ziheraš, trtaroš

MA
mandyura
12:04 13.01.2012.

Ivek, samo skupljaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije