Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesretni medaljaši?!

Istraživanje: Fak sretniji zbog bronce od Kostelića sa srebrom

Kostelić Fak
Dražen Brajdić/Večernji list
25.02.2010.
u 16:46

Tim američkih istraživača proučavao je trenutak osvajanja medalje, rekaciju sportaša na podiju prilikom podijele medalja i njihove intervjue. Zaključak je - novopečeni vlasnici bronce mnogo su sretniji od vlasnika srebra!

Tim američkih istraživača proučavao je trenutak osvajanja medalje, rekaciju sportaša na podiju prilikom podijele medalja i njihove intervjue. Zaključak je - novopečeni vlasnici bronce mnogo su sretniji od vlasnika srebra!

Istraživanje je provedeno tijekom Igara u Barceloni 1992. godine, a u Vancouveru su se potvrdili rezultati.

- Kad završite kao drugi, najprirodnija je rekacija, da ćete gledati prema naprijed. U stilu "U redu, dobio sam srebro, ali zašto nije zlato" - objašnjava Thomas Gilovich, jedan od trojice autora studije.

- S broncom, prirodno je da gledate prema dolje. "Dobio sam broncu, bolje i to nego da se nisam uspeo na postolje" - dodaje Gilovich.

Autori to poistovjećuju sa školskim ocjenama; ako je učenik dobio "vrlo dobar", a nedostajao mu je bod do "odličan", tada četvorka više nije toliko dobra.

Jasno, postoje i suprotne reakcije, no u pravilu se njihovi zaključci pokazuju točnima.

- Zaista mi je svejedno koje je boje medalja, jer tu odlučuju milimetri i hoće li biti zlato ili bronca, pitanje je sreće - kazao je Ivica.

Jakov Fak, pak, misli drugačije:

- Ima i medalja drugih boja, ne samo brončane. Da sam odradio cjelokupni ciklus od četiri godine trenirajući sa trenerom Urošem Velepecom...

Pitanje je jesu li u istraživanje uvrstili i naše sportaše, jer njihove su reakcije daleko od prosječnih.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:17 25.02.2010.

Bravo decki, pravi ste championi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije