Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRTI SVOJ FILM

Igore, stani pred zrcalo!

Hrvatska - Belgija (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
12.10.2013.
u 09:00

Ako nešto ne ide, onda ne ide, dosta je bilo tvrdoglavog lutanja i tjeranja inata! Nedopustivo je da ova momčad u tri zadnje utakmice igra u tri različita sustava, a ne zna se u kojem je lošije izgledala

Bila je to prava lekcija iz modernog nogometa i što prije naš izbornik Igor Štimac to shvati, bit će bolje i za njega, ali poglavito za našu reprezentaciju. Hrvatska je izgubila protiv Belgije 1:2 (0:2) u utakmici u kojoj je zadnjih desetak minuta malčice poboljšalo loš dojam. No, Kranjčarov je gol samo smanjio gorčinu koju nam je nanio dvostruki strijelac, nezadrživi Romelu Lukaku, predvodnik odlično ukomponirane i posložene belgijske vrste koja je nakon 13 godina izborila nastup na velikom natjecanju. Posve zasluženo.

I da je netko Štimcu rekao da će kolo prije kraja kvalifikacija, nakon devet odigranih utakmica, Belgija imati čak osam bodova više od Hrvatske(!), naš bi izbornik odmah tog zlogukog proroka strpao u ludnicu. I vjerojatno bi ga prozvao "medijskim teroristom", kao što zadnjih dana proziva svakoga tko se usudi napisati istinu o njegovu lutanju zadnjih mjeseci...

Škotska, Srbija, Belgija... Tri loše utakmice, dva domaća poraza i osvojeni bod u Beogradu, koji je, sad se to jasno vidi, bio velik poput Isusova kipa na "Glavi šećera" iznad Rio de Janeira! Nikad Hrvatska u jednom kvalifikacijskom ciklusu nije izgubila dvije domaće utakmice, nikad nije konstantno ovako loše izgledala.

- Kontrolirali smo igru, a onda smo darovali suparniku gol. Bio je to šok, vratili smo se, a onda novi dar Belgiji i novi šok za 0:2! Ipak, čestitam svojim igračima na hrabrosti u drugom dijelu, kad su stisnuli Belgiju i malo je nedostajalo da uzmemo bod, kojeg smo, mislim, zaslužili – pričao je Štimac poslije utakmice.

Nogomet se sastoji od darovanih golova i pogrešaka. Pa kako smo to mi, uostalom, zabili Srbiji i u Zagrebu i u Beogradu? I nije slučajno da je baš Perišić, igrač u kojeg se najviše medijski sumnjalo (logično, pa ne igra u Wolfsburgu!), darovao tu loptu!  Da, dominirali smo zadnjih desetak minuta, kad je Wilmots izvadio svoje najbolje igrače i kada je Belgija igrom na široko mudro čuvala velikih 2:0. Usput promašivši još jedan "zicer", kojeg je Pletikosa "skinuo" Fellainiju.

Nije bilo previše pitanja Štimcu, nije bilo ni potrebno. Jer, izbornik i dalje vrti svoj film, vozi "pogrešnom stranom ulice" i ne obazire se na znakove upozorenja, koji ga redovno "lupaju po glavi". Uporno "plaća kazne", ali je zato ustrajan u lovu na vještice i traženju vanjskih i unutarnjih neprijatelja. Nema, Igore, neprijatelja, pa svi mi još
i te kako želimo da Hrvatska ode u Brazil! Ne mislite valjda da vi to jedini želite? I baš zato što svi to silno želimo, pokušavamo upozoriti na očite pogreške.
Upitno je, dakle, može li taj naš zajednički "autobus želja" doći do Brazila ovim načinom "vožnje"? Nadajmo se da može, vjerujemo da može, smatramo da (još) nije vrijeme za Štimčevu smjenu, ali definitivno je i izborniku i ovoj svlačionici potrebna šok-terapija uoči doigravanja!

Kakva? Izbornik napokon mora stati pred zrcalo i doista izvući pouke iz ovih loših igara i poraza. Ako nešto ne ide, onda ne ide, dosta je bilo tvrdoglavog lutanja i tjeranja inata! Nedopustivo je da ova momčad u tri zadnje utakmice igra u tri različita sustava, a ne zna se u kojem je lošije izgledala. I nije problem u sustavima, nego u tome što se sustav određuje prema igračima koje imate! A Štimac radi obrnuto, u svoj unaprijed zamišljeni sustav stavlja igrače koji ne mogu odgovoriti zahtjevima te pozicije, eksperimentira dva dana uoči važne utakmice s idejama za čije je provođenje potrebno pola godine uigravanja (primjerice, tri srednja braniča u liniji)!
Pogrešaka je i previše. Opet se igralo bez klasičnog zadnjeg veznog (pa dokle?), u našem mentalitetu, nadalje, a ni po vokaciji momčadi, nikako nije da se doma igra s jednim klasičnim napadačem, posebno stoga jer ionako najveći izbor kvalitete imamo u – napadačima! I tako dalje, i tako dalje...

Već u utorak je Škotska. Bodovno manje važna utakmica, ali i te kako bitna za vraćanje samopouzdanja uoči doigravanja. I u Glasgowu ćemo vidjeti je li Štimac stao pred zrcalo, ili i dalje nastavlja vožnju "zavezanih očiju". Nema više vremena za eksperimente, za mjesec dana pred Hrvatskom su dvije utakmice godine. U kojima nitko više nema pravo na pogrešku.

>> Modrić: Mi bismo rađe igrali u Splitu ili u Osijeku

>> Ivanković: Sad nije zrela situacija za smjenu izbornika

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije