Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA RUBU PROPASTI

Kerum poručio: Vijećat ćemo o Hajduku opet u ponedjeljak

torcida (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/10
12.10.2012.
u 13:05

Tek sedmero vijećnika glasovalo je za kredit, petero ih je bilo protiv, a devetero je bilo suzdržano

Ispred zgrade Banovine, sjedišta splitskog gradonačelnika Željka Keruma, u petak nešto poslije 14 sati što spontano, što dogovorom preko internetskih foruma počeli su se okupljati vjerni pristaše Hajduka. Htjeli su izraziti revolt zbog toga što je Gradsko vijeće Splita na sjednici odbilo bijelima dati jamstvo za kredite od 30 milijuna kuna.

Banovinu su čuvali brojni policajci, a oko 15 sati u očekivanju agresivnijih postupaka navijača, postavili su i zaštitnu ogradu. Ukupno se okupilo oko 500tinjak navijača koje je oko 15.30 sati potjeralo veliko nevrijeme koje je zadesilo Split, no najuporniji su ostali pa je policija dvojicu njih pustila u zgradu. Tamo su razgovarali s dogradonačelnicom Anđelkom Visković koja im je objasnila o čemu se razgovaralo na Vijeću te im potvrdila kako će se nova sjednica na istu temu održati u ponedjeljak.

Više od tri sata potrajala je sjednica Gradskog vijeća Splita, jedina tema dnevnog reda bio je spas Hajduka, odnosno davanje jamstva za dva kredita od po 15 milijuna kuna, koji su prikazani kao spas kluba. Na kraju, nakon burnih rasprava, vijećnici, njih 21 (od 25) nisu odobrili jamstvo za Hajdukov kredit.

– Hajduk će u stečaj – šokiran je nakon odluke bio predsjednik Uprave Marin Brbić.
Tek sedmero vijećnika glasovalo je za kredit, petero ih je bilo protiv, a devetero je bilo suzdržano.

A gdje je Kerum?

Gradonačelnika Željka Keruma na sjednici nije bilo, on je rukovodio glasovanjem s nekog skrovitog mjesta.

– Gradonačelnik radi, eto gdje je, zato nije na sjednici – objasnio je dogradonačelnik Jure Šundov i izazvao salve smijeha u vijećnici.

Kerumovi vijećnici (HGS) bili su suzdržani, protiv jamstva za kredit glasovali su vijećnici SDP-a.

– Jamstva se daju na iznos od 30 milijuna kuna, rok dospijeća je listopad 2013. godine. Vraćanje sredstava vršit će se pod kontrolom Povjerenstva, a Hajduk mora dostavljati kvartalna izvješća, izvješće o sredstvima od prodaje igrača. Ako iz izvješća bude jasno da Hajduk ne može vratiti kredit, stručni će tim predložiti rješenja. Grad Split i Hajduk zaključit će ugovor u kojem će pisati da, ako Hajduk ne vrati kredit na način da će se Gradu uplatiti 30 posto iznosa od svih prodaja igrača, prihod od sponzora, zarada od ulaznica, i to u roku od tri godine. Hajduk je dužan dostaviti Gradu 35 zadužnica ovjerenih kod javnog bilježnika – pročitala je zaključak, koji nije prošao, predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bačić.

Vijećnici su bili nemilosrdni prema jadikovki predsjednika Uprave Hajduka Marina Brbića.

– Hajduk ima 89 milijuna kuna obveza, ovih 30 milijuna kuna nije ono što će klub izvući, ali ako ne dobijemo taj novac, 1. studenog ćemo u stečaj, a nakon toga Uefa će nam ukinuti licenciju za natjecanje – dramatično je Brbić počeo svoju ispovijest vijećnicima.

Naravno, nije sve to baš tako crno-bijelo, ali istina je da Hajdukov račun blokiran već desetak dana, i to za iznos od 4 milijuna kuna.

– Blokirala nas je Banco Popolare – otkrio je Brbić.

To je onaj kredit što ga je bivši predsjednik Hrvoje Maleš podignuo na svoj brk.

Usto, Brbić je otkrio da je tek izmolio Hrvatsku elektroprivredu da Poljudu ne isključi struju i ako ne bude kredita u ponedjeljak će, najavio je, Hajduk biti bez električne energije. Vijećnik Luka Podrug, dugogodišnji vijećnik za kojeg kažu da je navijač Dinama, tražio je ostavke Nadzornog odbora, Uprave, a u obranu je stao bivši predsjednik Joško Svaguša, vijećnik Kerumove stranke.

– Bilo bi glupo opet tražiti smjene, to bi bilo peti put u tri godine. Doveo sam Anasa Sharbinija u dobroj vjeri, a otišao je za 1,8 milijuna eura. Otišao je i Čop u Dinamo, tamo daje golove, a nama ne valja. Njegov ugovor bio je 2,5 tisuće eura, ja sam ga potpisao. Hajduk do sljedećeg ljeta, mimo transfera, ne može zaraditi više od 4 milijuna kuna, i to samo na utakmicama s Dinamom. Zašto je Mamić uspješan? Zato što prodaje igrače i jer radi pametno – govorio je Svaguša.

Nakon političke igre Hajduk je opet nigdje, ali u Poljudu imaju i rezervnu varijantu. Navodno su već znali da će im Kerum smjestiti igru i pripremili su se za to. Obećanje koje je dan prije u Poljudu dala dogradonačelnica Anđelka Visković, da je sjednica tek puka formalnost, pokazalo se lažnim.

>>Pred Banovinom prosvjeduje 500-tinjak torcidaša

Ključne riječi

Komentara 118

Avatar ambasadoor
ambasadoor
13:14 12.10.2012.

Sramota!

DA
danijel00
13:15 12.10.2012.

Sad samo cekam majstore koji ce se naslađivat ovome.Jedva nesto ljudi dolazi gledat ovu ligu trenutno a tko bi ju dolazio gledat bez Hajduka ili Dinama?

WO
woac
13:20 12.10.2012.

Dok god se kojekakve zvjezdice budu plačale ogromne svote za grijanje glupa i jednog gola po sezoni postojati će i krediti, s kreditima i kamate. Zaron je sve dublji, odgađat će se neizbježno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije