Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unikatne nagrade

Ekskluzivno: Pogledajte pojas i pehar za K1 finale u Areni

Pojas K1  (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/8
15.03.2013.
u 14:27

Pojas za pobjednika borilačkog spektakla u Areni izradili su ljudi koji su radili darove za dvojicu papa!

Osim što se ovaj završni K-1 turnir prvi put održava izvan Japana, još su dvije posebnosti. Pojas koji će opasati pobjednik, vrijedan 50.000 kuna, prvi je put izrađen izvan Japana. Baš kao i dosad, najveći pehar, visok 140 centimetara i težak 14 kilograma, o kojem nam je pričao David Mohači-Meši iz Brodić-prometa, najvećeg hrvatskog proizvođača pehara i medalja:

- S obzirom na visinu pehara, bilo bi najbolje da ga osvoji Mirko jer će inozemni osvajači imati problema s transportom.

Savjet je na mjestu jer, ako ga pobjednik želi imati pokraj sebe u zrakoplovu i ako ga za vrijeme leta želi \"maziti\", morat će kupiti još jednu avionsku kartu. Pa, koliko je trajala izrada tog diva?

- S razvojem ideje, sve skupa je trajalo desetak dana. Glavni mozak organizacije turnira Orsat Zovko htio je nešto impresivno pa smo napravili dosad najveći pehar. Dosad najveći bili su visoki najviše 80-90 centimetara. Dosadašnjin K-1 pehari bili su od plastike i drveta, a ovaj je cijeli od metala. Ideja je bila spojiti istok i zapad, dosadašnje ideje nadograditi s europskim peharom na vrhu. Srećom, dobili smo na glancanje jedan stari Mirkov pehar osvojen u Japanu pa smo imali ogledni uzorak - ističe Mohači.

I izrađivači pojasa, također unikatnog, imali su za ogled nešto Cro Copovo. Pojas iz 2006. kada je u Tokiju postao pobjednik Prideova Grand Prixa u slobodnoj borbi.

- Mi smo to poslikali, pregledali i napravili bolje od Japanaca. Podloga je bijela koža, a na njemu su četiri manja i jedan veliki K-1 amblem rađeni od visoko polirane bronce. Na manjim amblemima su četiri cirkona, a na središnjem 11 cirkona. Za izradu nam je trebalo desetak dana, ponajprije zbog grafičke i graverske pripreme - objašnjava nam Josip Rodić iz Zlatarnica Rodić.

Glavni producent Orsat Zovko htio je da pojas rade obrtnici koji su stekli najveće povjerenje Nadbiskupije Zagrebačke. Naime, u suradnji s akademskim kiparima Zlatarnice Rodić izradile su poklon papi Ivanu Pavlu II. (relikvijar s moćima blaženog Stepinca), ali i papi Benediktu XVI. (srebrne korice za Bibliju i kalež), pastirski štap za nadbiskupa Bozanića...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije