Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIJELJEN GRAD

Bit će napeto: Vukovarski Srbi navijat će za Srbiju

Leko, Vukovar (1)
Patrik Macek/Pixsell
21.03.2013.
u 19:41

– Normalno je da navijam za Srbiju. Mislim da je to sasvim normalno – tvrdi jedan Srbin iz Vukovara

Iako je Vukovar već godinama više ili manje podijeljen grad, kada započne utakmica Hrvatske i Srbije na Maksimiru, podjele će biti očigledne, a napetosti između najzagriženijih navijača moći će se "rezati nožem". S jedne strane bit će građani hrvatske nacionalnosti, povratnici koji su više godina bili protjerani iz svojih domova, a sa druge strane vukovarski Srbi. Takve se utakmice u pravilu gledaju u "svojim" kafićima i sa "svojim" društvom kako bi se spriječila bilo kakva moguća iznenađenja. Poznati su i slučajevi prijašnjih, sličnih utakmica u nogometu, rukometu, vaterpolu, košarci i drugim sportovima koji su uvijek donosili slavlja pa i kolone vozila kojima su se slavile pobjede. I dok se u više lokala čiji su vlasnici Hrvati organizira zajedničko gledanje utakmice uz velike ekrane i navijačke rekvizite, vlasnici lokala Srbi, barem u Vukovaru, nisu se odlučili za takvo što. Govoreći o očekivanjima od utakmice vukovarski Srbi ne kriju da navijaju za Srbiju i da se nadaju povoljnom rezultatu u Zagrebu.

– Normalno je da navijam za Srbiju. Mislim da je to sasvim normalno. Iskreno, ja ne znam ni jednog Srbina u Vukovaru i okolici koji će navijati za Hrvatsku. Činjenica je da je Hrvatska na papiru jača, ali i da u ovakvim utakmicama nema pravila. Danas su moguća sva tri rezultata – rekao je Igor K. iz Vukovara.

Slične odgovore dali su nam i ostali vukovarski Srbi s kojima smo razgovarali o utakmici stoljeća, kako je nazivaju mediji. I dok većina njih ne želi iznositi imena i prezimena Srđan Milaković, predsjednik vukovarskog SDSS-a i gradski vijećnik, bez ikakvog ustručavanja kaže da će navijati za Srbiju.

– To je tako i tu nemam tu što kriti. Patriot sam i navijam za reprezentaciju svoje matične države. Mislim da će za Srbiju navijati 99,99 posto Srba u Vukovaru i Podunavlju i da svi oni razmišljaju na isti način. Uostalom, ne znam zašto bi to bilo koga čudilo i smetalo. Dovoljno je samo pitati Hrvate iz BiH za koga oni navijaju kada igra Hrvatska i BiH – rekao je Milaković koji kaže da se ne opterećuje rezultatom.

U isto vrijeme vukovarski gradonačelnik Željko Sabo kaže da zna da će dio vukovarskih Srba navijati za Srbiju, ali i da zna sigurno da će dio Srba navijati i za Hrvatsku.

– Kada dođu takve utakmice, uvijek se pitam kako je moguće da osoba koja je rođena u jednoj zemlji i u njoj živi ne navija za nju. Mislim da bi svi, bez obzira na nacionalnost, trebali navijati za Hrvatsku. Isto to mislim i za Hrvate u BiH ili Srbiji – rekao je Sabo dodajući da mu je najbitnije da sve prođe bez incidenata.

Svjesni su svega toga i u policiji gdje se pripremaju pojačane ophodnje.

>> Mihajlović: Donijeli smo rakiju, ajvar i džemove

>> Kolarov: Povici s tribina? Znate da navijači ne mogu dati gol...

>> Sve o susretu Hrvatska - Srbija pratite u našem specijalu!

Komentara 212

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
21:10 21.03.2013.

BIT CE OPUSTENO Hrvatski navijaci u Beogradu navijat ce za srbe

NO
Novinar
21:10 21.03.2013.

Svatko neka navija za koga želli, ali bez obilježja koji simboliziraju agresiju. U tom slučaju treba reagirati policija.

MO
mojazemlja
20:48 21.03.2013.

Nemoguće!.Pa oni i njihovi roditelji rade u hrvatskim državnim upravama(sudstvu,policiji...),koriste kunu kao platežno sredstvo,primaju hrvatsku pomoć za obnovu nečega što su sami srušili,primaju hrvatsku socijalnu pomoć,dječiji doplatak,hrvatske stipendije....Nemojte mi reći da su slični sa onim"popićima"iz Kistanja...??????.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije