Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE SILOVATELJ?

Belgija za Hrvatsku regrutira igrače čak i 
po zatvorima!

'11.09.2012., stadion Kralj Baudouin, Bruxelles, Belgija - Kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014., skupina A, 2. kolo, Belgija - Hrvatska.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Marko Prpic/PIXSELL
Autor
Ante Buškulić
27.09.2013.
u 10:00

– Zatvor me promijenio. Tek sam ondje shvatio što sam učinio i odlučio sam postati odgovoran – rekao je Ilombe Mboyo koji je bio osuđen na sedam godina zatvora

Marc Wilmots uskoro će objaviti popis belgijskih reprezentativaca koje će dovesti u Zagreb na sudar s Hrvatskom 11. listopada. A kako nema prvog strijelca engleske lige Christiana Bentekea, među napadačima bi se mogao naći Ilombe Mboyo koji je do reprezentacije došao iz – zatvora!

Član zloglasne bande

Mboyo je rođen u travnju 1987. u Kinshasi (Kongo), a odrastao je u Bruxellesu, gdje je igrao nogomet na ulici, s današnjim kapetanom Manchester Cityja i Belgije Vincentom Kompanyjem. No 2004., sa 17 godina sudjelovao je u grupnom silovanju 14-godišnjakinje kao član jedne od najzloglasnijih bruxelleskih bandi. Osuđen je na sedam godina zatvora i tvrdi:

– Zatvor me promijenio. Tek sam ondje shvatio što sam učinio i odlučio sam postati odgovoran.

Je li to iskreno priznanje ili govor koji su mu napisali čelnici saveza da utišaju kritike, ne zna se. No povratak nogometu omogućen mu je u projektu "Nogomet u zatvorima", koji je u Belgiji uveden 1995. Osobama lišenima slobode omogućeno je da treniraju i igraju turnire za svoje zatvore.

Prozvali su ga Pele

– On je imao sve: visinu, tehniku i snagu, a bio je podjednako dobar s objema nogama i vrlo opasan – prisjetio se Pierre Bodenghien, 58-godišnji skaut Charleroija, koji je vodio program.

Zbog dobra vladanja dopustili su Mboyu da trenira s klubom i igra.

– Morao se jednom ili dvaput tjedno javljati u zatvor. Govorio je o disciplini, poštovanju i radu u grupi. Bio je vrlo tih i povučen, što se i očekivalo da nekoga tko dolazi iz zatvora. Bio je tehnički jak ali i vrlo snažan, očigledno je puno radio u zatvoru... – rekao je Škot John Collins, tadašnji trener Charleroija.

Potpisao je za Kortrijk u rujnu 2010., a u siječnju 2011. za Gent, gdje je u 80 utakmica postigao 37 golova. Prozvali su ga Pele, a postao je i kapetan! A kada mu je i Wilmots omogućio dva nastupa za Belgiju u ovim kvalifikacijama, izašli su zastrašujući podaci o njegovoj prošlosti. I otvorila se polemika treba li takav čovjek igrati za reprezentaciju.

– Čak su i stražari bili ljubomorni na Mboyev uspjeh jer smatraju da bivši zatvorenik nema pravo na veliku zaradu i popularnost. Ali kada zatvorenici igraju nogomet, ne tuku se, ne drogiraju se te razvijaju osjećaj poštovanja i momčadskog duha – rekao je Bodenghien, čiji je program zbog Mboya ipak prekinut.

A Mboyova se karijera prestala razvijati. Ljetos je trebao potpisati za West Ham, ali čim su navijači čuli za njegovu povijest, klub je odustao od transfera.

– Nismo mogli ići protiv navijača – objasnio je vlasnik kluba David Sullivan.

>> HNS-ova akcija: Kupiš 3 ulaznice za Belgiju, 1 dobiješ besplatno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije