Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOSIPA ŠUPRAHA

''Nisam išla gledati tatu, nogomet mi je dosadan''

Vaterpolo  (1)
M. Lukunić, A. Bronić/Pixsell
06.09.2010.
u 08:36

Teletekst je u splitskome stanu bio uključen, Alojzije Šupraha (46), naš poznati nogometni sudac, pratio je vijesti s bazena kraj Save. Prijenosa utakmice vaterpolistica nije bilo, Ruskinje su vodile 14:0 kada je zazvonio mobitel.

– Josipa je zabila prvi gol u povijesti za Hrvatsku! – čulo se iz slušalice. Na tribinama ovacije, majka Ljiljana ponosna, a kći u čudu:

– Ma slučajno je ušlo, refleksno sam pucala kad mi se odbila lopta. Proslavila sam poslije, ali tek malo, s curama u hotelu. Mama je bila na utakmici, veselo je skakala i navijala. Igrala je košarku kao mlada u Jugoplastici, a kako danas radi u popravnom domu, ponovno zna zaigrati s djecom. Trenira i kick-boks! – kaže Josipa.

Na suce viču i suci

Često su i djelitelji pravde na tribinama, ljute se na odluke svojih kolega, malo i navijaju, ali sve u sebi.

– Znam se ponekad i ja naljutiti na suca, ali to zbog svog posla ne pokazujem – objašnjava tata.

– I ja se znam ljutiti na suce iz bazena, ali ne vičem.

Otac, čije je najjače oružje zviždaljka, četvero svojih nasljednika zarazio je sportom. Josipa (19) je u reprezentaciji, Frane (22) je igrao u POŠK-u, a Ivanu (20) je od lopte draži bio – mač! Bivša supruga Ljiljana (49) bila je košarkašica, a njezin nećak vaterpolski reprezentativac Petar Muslim. Zanimljivo, tata na zeleni travnjak nikoga nije “povukao”.

– Želio sam svoju djecu gurnuti što dalje od nogometa, nisam ih uvlačio u sudačku priču, čak ni vodio sa sobom na utakmice, jer to je zaraza. U životu postoje i bolja rješenja od suđenja.

– Na nogometnoj utakmici bila sam možda jednom u životu, meni to predugo traje, ne mogu na miru sjediti tih 90 minuta – kaže kći.

Klišej je da su nogometaši u vezama s manekenkama, a vaterpolistice?

– Pravila nema, dosta cura gleda vaterpoliste, što nije čudno jer s njima provodimo većinu vremena. Što se tiče strogog režima u “kampu”, pravilo je da moramo do ponoći biti u krevetu, a dečki ne smiju u hotel.

Ima li nedopuštenih udaraca u bazenu, ispod površine, gdje suci ne vide?

– Sport je grub, ali ja se ne tučem ispod vode, jer su sve cure u pravilu veće od mene. Ima potezanja za kostim, povlačenja, udaraca...

James Bond tek na filmu

Zbog rata i ljubavi, otac je 90-ih s Paga stigao u Split, a zatim deset godina radio u obavještajnim službama.

– Daleko je to od Jamesa Bonda i onoga kako agente prikazuju na filmovima. Ljudima je to zanimljivo, ali ja sam tu knjigu zatvorio.

Kao profesor povijesti i povijesti umjetnosti radi u UO za prosvjetu, kulturu i sport u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zbog Ahilove tetive prekinuo je sudačku karijeru nakon 14 godina, ali i danas je ostao “unutra”, kao član Komisije sudaca HNS-a te Uefin delegat.

– Više je riječ o hobiju, a zarađeno može eventualno pokriti ljetovanje. Osim toga, i “podrazumijeva” se da je taj posao pun neugodnosti. Inat je u pravilu taj koji gura naprijed, zbog kojeg suci ne odustaju. U Europi je druga priča, ondje su iznosi i sedmerostruko veći. Nakon što je moja kći debitirala na europskoj pozornici, za vikend ću i ja, ali kao Uefin kontrolor.

Čuvali ga puškama

Uobičajeno je da na suce viču, ali da ih čuvaju vatrenim oružjem, nije baš svakodnevica.

– Sudio sam utakmicu između Izraela i Cipra, koju su zbog rata igrali na Siciliji, uz naoružanu pratnju, bez gledatelja. Osiguranje je bilo kao da se susreću američki i ruski predsjednik, čak su ispred naših svlačionica bili karabinjeri s puškama – prisjeća se Šupraha. Na zagrebačkoj Mladosti pušaka nema, dođite danas (15.30) navijati za naše vaterpolistice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije