Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska pri dnu europe

'Uložite u hrvatski sport! Na jedan euro možete zaraditi četiri'

Zagreb: Konferencija Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog olimpijskog odbora "Uspješne u sportu, uspješne u poslu"
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
15.10.2023.
u 10:03

'Procjena je da će trebati 131 godina da bi žene postigle političku, socijalnu i ekonomsku jednakost s muškarcima. Trebamo ubrzati sat, ne samo u našoj državi nego na svjetskoj razini'

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u zagrebačkom hotelu Westin održana je konferencija "Uspješne u sportu, uspješne u poslu". Konferencija je okupila uspješne sportašice koje su nakon sjajnih sportskih rezultata ostvarile i odlične poslovne rezultate, a s ciljem razgovora o tome zašto su žene sa sportskim stanjem uma dodana vrijednost kolektivu. U sklopu nekoliko panel-rasprava s poznatim ženskim imenima hrvatskog sporta razgovaralo se i o pozitivnim društvenim učincima koji se stvaraju kada žene ostvare iznimne sportske rezultate.

Porazi su dio puta prema uspjehu 

U anketi HGK i HOO-a sudjelovalo je više od 140 uspješnih žena s iskustvom u sportu. Istražilo se koje vještine sportaši i sportašice donose iz sporta u posao. Ispitanice su istaknule strast i želju za uspjehom kao neophodne za napredak, sposobnost timskog rada neprocjenjivom, a naglasile su i da su porazi dio puta prema uspjehu.

– Oko 1,6 posto hrvatskog BDP-a dolazi iz industrije sporta. Na jedan uloženi euro u sklopu sportskih natjecanja mogu se zaraditi četiri. Međutim, Hrvatska na sport i rekreaciju izdvaja tek 0,11 posto BDP-a. To je stavlja na predzadnje mjesto među članicama EU, iza Malte i Cipra. Zato pozivam sve tvrtke i organizacije da prepoznaju potencijal bivših sportaša i sportašica. Njihova strast, fokusiranost i sposobnost za donošenje odluka pod pritiskom čine ih dragocjenim dodacima timu – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Prvi čovjek hrvatskog sporta Zlatko Mateša naglasio je da se osim promicanja žena u sportu HOO intenzivno bavi i temom poticanja dualne karijere.

– Uvijek nam je drago istaknuti uspješne sportašice, a ovom prilikom i one koje su uz sportsku napravile i iznimnu poslovnu karijeru. Zato je unutar HOO-a osnovan Karijerni centar, koji vodi naša proslavljena olimpijka Snježana Pejčić. S obzirom na aktualnost teme nadamo se da je ovo tek početak sličnih aktivnosti – istaknuo je Mateša.

Ministrica turizma i sporta i izaslanica predsjednika Vlade Nikolina Brnjac istaknula je da je "nužna suradnja svih državnih tijela i sportskih organizacija u promicanju važnosti ravnopravnosti spolova u sportu".

– Zato Ministarstvo turizma i sporta u okviru svih svojih propisa i aktivnosti na to stavlja poseban naglasak. Ravnopravnost spolova temeljno je načelo u razvoju i uvođenju svake mjere u sportu, što je prepoznato u našem Nacionalnom programu sporta 2019. – 2026. Naš fokus je dvostruk: jedan je promicanje i kampanja za ravnopravniju zastupljenost žena u sportu, a drugi je borba protiv rodno utemeljenih stereotipa i nasilja – poručila je ministrica Brnjac.

Na konferenciji je istaknuto da je potrebno formirati programe podrške za tranziciju sportašica u poslovni svijet. Time će se stvoriti okruženje u kojem će sportašice nastaviti ostvarivati uspjehe kao liderice i stručnjakinje u poslovnim karijerama. Na panel-diskusiji o povezanosti uspješne sportske i poslovne karijere sudjelovale su Martina Zubčić Dušak, Maša Vidić, Ana Jelušić Black, Sanda Dubravčić-Šimunjak...

Brončana na OI, danas menadžerica

– Mislim da je važno reći da nakon sportske karijere počinjemo ispočetka, ulazimo u sasvim novu ulogu i novo okruženje u kojem više nisu bitne sportske medalje i nedavni uspjesi. U svakom svom poslovnom danu pokušavam biti fokusirana na pronalaženje rješenja, iniciranje akcije te na uživanje u svemu što se događa oko mene, bilo dobro, bilo loše, jer sve je to prilika za napredak. Upravo je to iskustvo stečeno kroz tekvondo – naglasila je Martina Zubčić Dušak, operativna menadžerica u tvrtki Project 3 Mobility, koja je tijekom svoje uspješne karijere u tekvondou osvojila broncu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. te zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje na europskim prvenstvima.

– Ovogodišnja procjena Svjetskog gospodarskog foruma je da će trebati 131 godina da bi žene postigle političku, socijalnu i ekonomsku jednakost s muškarcima. Trebamo ubrzati sat, ne samo u našoj državi nego na svjetskoj razini – rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK i savjetnica predsjednika HOO-a za sportsku infrastrukturu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije