Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selo iz kojeg potječe novi UFC-ov prvak

U Rtini stoji kuća obitelji Miočić, a Stipe kaže da će je obnoviti

Stipe Miočić s bratom Bojanom
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/13
17.05.2016.
u 11:15

Svi su bili u gostionici, ispekli smo janjca, pjevali i čekali da meč počne. Kad ga je Stipe odalamio, sreći nije bilo kraja, pričaju mještani Rtine

Stara ruševna kuća, adresa Rtina 45...

– Ovdje vam se rodio Šime Miočić, tu se rodio i Bojan Miočić, a prije dvije godine u kući je bio Stipe... Naš Stipe – s osmjehom nas upoznaje sa stanjem u Rtini naš domaćin Željko Miočić.

Ima u toj Rtini, malenom selu od nekih 500 duša u kojoj u područnu školu od 1. do 4. razreda ide devet učenika, još prezimena. Ali, Miočići su najbrojniji. Na samom kraju Dalmacije, ondje gdje Paški most spaja Pag s kopnom, a bura ruši sve pred sobom, smjestila se Rtina. Iza rodne kuće obitelji Miočić pogled puca prema Velebitu, nema ništa osim kamena...

– A što će biti drugo... Nema vam kod nas lijepog cvijeća. Bura sve odnese – kazuje nam Krstina Miočić, Željkova supruga.

Povijest kaže da je nekoć bilo hrastova na stotine, ali Mlečani su osjetili tu vrijednost. Navodno je Venecija izgrađena od hrastova s Rtine, ondje iza kuća Miočića. Ono što je sigurno salbun iz uvale Plemići, koja je naziv dobila, jer su nekada u njoj živjela gospoda, išao je u gradnju Jadranske magistrale.

Rođaci korijene vuku od omiških gusara

– U magistralu je išao naš salbun, vadio se i krcao u male barke, pa u se stavljao na brodove i onda se podno Velebita koristio za gradnju magistrale – objašnjava nam Željko.

Svi Miočići su rođaci, korijene vuku od omiških gusara. Ispod Mosora, tamo u Poljičkoj republici, i dalje postoji selo Miočići, ali nema žive duše.

– Svi su ovdje u Rtini ili po bijelom svijetu. Ima nas u Americi, Australiji, Njemačkoj – dodaje Željko.

Prepričava nam povijest obitelji Miočić. Šime, Stipin djed, u Ameriku je zajedno s braćom Ivom i Dinkom, otišao 60-ih, za njim je otišao i sin Bojan, koji je djetinjstvo proveo u Rtini. Poslije se tata Bojan vratio u Austriji, život mu je namijenio drugu suprugu, a Stipe je ostao u Clevelandu.

– U Rtini je prvi put bio prije dvije godine. Sve nas je oduševio, tako je dobra duša da je to nemoguće prepričati. Otkrio je boćanje, igrali smo cijelu noć. Imao je u planu otići prema Pagu malo u provod, ali ostao je igrati boće. Ima dobru ruku, smiren je i odmjeren, nijednu boću nije promašio – govori nam Željko Miočić.

Njegova gostionica "Uvala Plemići" centar je zbivanja kada se povede priča o Stipi Miočiću, američkom Hrvatu koji je zapanjio svijet i postao najjači čovjek na svijetu. Tvrda šaka odsjela je na licu Brazilca Fabrizija Werduma i Miočić je ponosno dignuo ruke pobjednika. A tajna je u Rtini za koju će pisci reći da je na mjestu na kojem vrhovi Velebita, te surove i ponosne planine, dotiču nebo, a obronci zaranjaju u Jadran.

– Spoj Velebita, mora i bure. Ovdašnji je narod tvrd, ponosan i pošten, s kamena. A da ste nas vidjeli tu noć... Skupili smo se svi u gostionici, ispekli janjca, igrali karte, pjevali i čekali cijelu noć da meč krene. Kad ga je Stipe odalamio, nije bilo kraja sreći, probudilo se cijelo selo – govori nam Željko o Miočićima i noći kada je Rtina postala slavna u svijetu.

S njegove terase pogled puca prema starom gradu Ljubu, zvanom i Ljubljana, u kojem je utvrda sagrađena od strane vitezova templara.

Snažan i dobroćudan

– Stipe vam je stao na ovu terasu i dugo samo gledao prema Ljubu, prema toj utvrdi. Bio je s ocem Bojanom. Očekujemo ga ovo ljeto, govorili su da će krenuti u obnovu stare kuće. Siguran sam da će Stipe doći u Rtinu, a kako vrijeme bude odmicalo, sve će više biti ovdje. Tako vam je sa svima nama, svi se želimo vratiti u našu Rtinu – govori Željko i ponosno pokazuje fotografije na kojima je Stipe.

Na jednoj od fotografija u borbenom stavu je zajedno s Mirkom Miočićem, najpoznatijim hrvatskim kvizomanom, koji je uz pisca Juraja Barakovića do Stipine pojave bio najpoznatiji Rtinjanin. Sve Stipine mečeve i Mirko gleda u Željkovoj gostionici. Nije ga bilo na ovom zadnjem, trenutačno je u bolnici, u zagrebačkoj Dubravi.

– Prvi put sam Stipu vidio prije dvije godine kada je bio u Rtini. Ostavio mi je predivan dojam, kod njega prevladava američka prostodušnost i hrvatski ponos. Tako je snažan i dobroćudan – govori nam Mirko Miočić.

Hrvatski kvizoman broj jedan prije dvije godine prognozirao mu je titulu svjetskog prvaka.

– Pitao sam ga: "Stipe, kada za godinu-dvije postaneš svjetski prvak, kako ćeš ostati u kontaktu sa svojim vatrogascima?" Znate što mi je odgovorio? Rekao je: "Volim ih toliko da ću uvijek naći vremena za njih, nikada ih neću zaboraviti." Ma, zamislite, on se sada bori za milijune dolara, a želio bi ostati raditi za plaću od tisuću ili dvije dolara. Naravno da to neće biti moguće, ali ova sličica vam jasno kazuje o kakvom se čovjeku radi – ispričao nam je Mirko Miočić svoje dojmove.

>>Buduća gospođa Miočić: Stipe je tako inspirativan

>>Miočić se vratio u Cleveland, dočekali ga prijatelji i navijači

Komentara 13

MO
mobitel20
12:12 17.05.2016.

Stipe Miocic , ponosni Hrvat apsolutni prvak u apsolutno najkompletnijem borilackom sportu u apsolutno najjacoj,UFC, organizaciji ! Cestitke Stipi, roditeljima, Rtinjanima, Clevelendu...! Posebno hvala Stipinoj rodbini koja mu je usadila ljubav prema ovome narodu i drzavi, iako ga oko 40 % "gradjanja" mrzi i omalovazava bas zbog toga ! Ali zato ga ovih 60 % + cijela dijaspora dodatno cijeni . Sretno u zivotu Stipe Hrvatino !

AJ
ajmo
12:03 17.05.2016.

Nisam iz kamena ali kamen daje malo ali dobro ,Smokva ,janjetina,vina sve najbolje je iz krša .Pozdrav dobrim ljudima i pozdrev braći Hrvatima diljem svijeta.

MM
mirno_more
12:26 17.05.2016.

Stipe, Hrvatska te voli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije