Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velikani

Pitamo vas: Tko je najveći hrvatski napadač u povijesti? Je li Mandžo nadvisio i Šukera?

Mario Mandžukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
13.01.2019.
u 08:00

- Mandžukić je savršen nogometaš koji golove zabija sa snagom i odlučnošću, ali Šuker je dokazani genijalac s najvećim stupnjem nogometne inteligencije - poručio je Ćiro Blažević

Je li Mario Mandžukić učinkom u svojoj karijeri već nadmašio Davora Šukera? Na vječnoj listi svih strijelaca hrvatske reprezentacije prvo mjesto i dalje uvjerljivo drži Šuker s 45 pogodaka, 12 više od drugoplasiranog Mandžukića koji se lani nakon Svjetskog prvenstva oprostio od Vatrenih.

Međutim, sve je veći broj analitičara koji smatraju da je ukupnim učinkom na klupskom i reprezentativnom planu napadač Juventusa prestigao aktualnog šefa HNS-a i da ga se slobodno već sada može nazvati najvećim hrvatskim napadačem u povijesti.

Važne uloge

Pogledajmo što kaže statistika. “Mister No Good” zabijao je golove u dva finala Lige prvaka i u finalu Svjetskog prvenstva, a zabio je i u polufinalu SP-a gol koji je odveo Hrvatsku u finale. Također, igrao je važne uloge u tri velika kluba – Bayernu, Atleticu i Juventusu, promijenivši tri velike lige.

Jednom prilikom izjavio je da je mogao ići i po mjesto najboljeg strijelca u povijesti reprezentacije, ali da ne vidi u tome smisla jer mu je najvažnije da je ostvario najveći mogući momčadski uspjeh. Popis velikih momčadi i reprezentacija kojima je zabijao napadač iz Slavonskog Broda uistinu je impozantan – od Barcelone, Milana, Manchester Cityja, Arsenala, Borussije D., Intera, Rome i Napolija do Francuske, Engleske, Italije, Danske, Srbije, Turske... Velikom Realu zabio je, primjerice, čak pet golova!

>> Pogledajte kako je bilo na dočeku Marija Mandžukića

S druge strane, Šuker nije zabio u finalu Lige prvaka, a odigrao je samo nekoliko minuta kada je s Realom osvojio naslov prvaka Europe. Nije igrao ni zabio u finalu Svjetskog prvenstva, a u polufinalu je zabio gol koji nas nije odveo u finale.

Na Šukerovoj strani je to što je sa šest postignutih golova bio Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. i što je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije. S Jugoslavijom je bio najbolji strijelac omladinskog SP-a u Čileu 1987. te najbolji igrač EP-a do 21 godine u Rusiji 1990. Igrao je u Sevilli, Realu i Arsenalu od velikih klubova, ali samo je u Sevilli cijelo vrijeme imao važnu ulogu.

Mario Mandžukić
1/6

Međutim, za trenera svih trenera Miroslava Ćiru Blaževića cijela komparacija je promašena. On smatra da Mandžukić ima svoje prednosti, ali ne može se mjeriti sa Šukerom kao golgeter.

– Mandžukić je savršen nogometaš koji golove zabija sa snagom i odlučnošću, ali Šuker je dokazani genijalac s najvećim stupnjem nogometne inteligencije, takozvanom instinktivnom inteligencijom. Onaj tko ima taj Božji dar razlikuje se od svih ostalih. A takvih je malo – kaže Ćiro. Izbornik brončanih iz 1998. smatra kako je upravo ta instinktivna inteligencija ono što nedostaje Mandžukiću da uđe u tri najveća golgetera svijeta u povijesti.

Profinjeni strijelac i fajter

Za razliku od Ćire, najpoznatiji slavonski brk Ilija Lončarević kaže kako ne voli uspoređivati igrače različitih generacija. Na jednoj strani imamo profinjenog lukavog strijelca, a na drugoj vječnog fajtera.

- Malo je glupo da mi svoje velike igrače suprotstavljamo jedne drugima i vrednujemo ih na način da, čim nekoga stavimo ispred zbog jednog gola ili dvije utakmice, to znači da smo onoga drugoga malo bacili unatrag - kaže Lončarević.

Za Marija se, kaže, prije desetak godina teško moglo pretpostaviti da će napraviti tako velike stvari.

- Mario se pokazao kao velik igrač i čovjek. Šuker je, pak, na svoj način, potpuno drugačiji od Marija, i svojim, kako on sam kaže, brendom, koji je napravio iz karijere, osvojio je svijet - zaključio je Lončarević.

>> Pogledajte najbolje trenutke s dočeka Vatrenih

Komentara 36

DU
Deleted user
11:10 13.01.2019.

Anketa retardirana u stilu večernjeg.ko kuži dobro ,ko ne kuži kaj večernji radi je u toru.

Avatar nisam_robot
nisam_robot
09:50 13.01.2019.

Svako za sebe je izvanredan. Ipak je Suki prvi koji je privukao paznju nogometnog svijeta na Hrvatsku. Mandzo je jedan od onih koji je potvrdio da Suker nije bio slucaj nego znak kvalitetnih gena Hrvata.

Avatar andrej III
andrej III
10:42 13.01.2019.

Mandžukić je nedvojbeno veći čovjek, slavonac, hrvat, .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije