Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AJLA TOMLJANOVIĆ

'Nisam puno očekivala od 2013., sretna sam jer sam opet zdrava'

'05.06.2013., Zagreb - Tenisacica Ajla Tomljanovic na treningu na Alplan teniskim terenima na Zagrebackom velesajmu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
17.07.2013.
u 09:00

Najteže mi je bilo kad sam u Brisbaneu, na početku 2012., doznala da imam mononukleozu. Znala sam kako je kroz to prolazio Mario Ančić, kaže Ajla.

Iako je prilika za to sve manje, Ajla Tomljanović navrati u Zagreb kad god može. Ipak je tu rođena (7. svibnja 1993.), tu joj žive djed i baka po ocu, teta... Ajla uživa u najboljem renkingu karijere (133. je na WTA listi), no iza nje su turbulentni mjeseci i problemi s mononukleozom, pa smo njezin jednotjedni boravak u rodnom gradu iskoristili da iz prve ruke doznamo kako je sve to proživjela. Kada joj je bilo najteže?

– Najteže mi je bilo kad sam u Brisbaneu, na početku 2012., doznala da imam mononukleozu. Znala sam što je to, znala sam kako je kroz to prolazio Mario Ančić, da ta bolest uništava tijelo i da je oporavak dug. Tako da mi je bilo jako teško kad me nazvao liječnik i rekao da odem doma i odmaram se. A baš sam u tom trenutku bila tjelesno maksimalno pripremljena, možda kao nikad u životu. Imala sam novog trenera i sve je bilo spremno da krenem u sezonu kak' treba. Ništa, vratila sam se s obitelji na Floridu i razmišljala kako ću se za nekoliko mjeseci vratiti na teren.

No, povratak nije bio jednostavan. Prvi pokušaj nije bio uspješan.

Klik se dogodio u Midlandu

– Pokušala sam u kvalifikacijama Roland Garrosa, gdje sam izgubila od Švedove, ali potom sam u Mariboru stigla do polufinala. No, onda me u Wimbledonu opet strefilo. Zbog iznemoglosti predala sam meč Portugalki De Brito. Osjetila sam iste simptome, znala sam da je mononukleoza još tu. Bojala sam se da je to nešto kronično, da će mi se stalno vraćati i onda sam opet napravila sve pretrage. Liječnici su me ipak smirili i rekli da se ne moram jako brinuti. I to razdoblje nakon Wimbledona i do kraja cijele prošle godine bilo mi je nekako najljepše jer sam se pomirila s time da je sezona gotova i da ću 2013. početi ispočetka. Uživala sam u krugu obitelji i radila neke stvari koje ne bih stigla da sam nastavila uobičajenim ritmom. Išli smo na izlete, po nekoliko dana na odmor u obližnjem Key Westu, posjetila sam sestru Hanu koja je studirala u Virginiji, pa k teti i sestrični u Charlotte... Teniske sam terene zaobilazila u širokom luku, dala sam si vremena da se sasvim odmorim i zaliječim. Kad sam počela trenirati, povratak je bio brz jer sam vjerojatno napokon bila zdrava.

Je li očekivala tako uspješan povratak, tako dobre rezultate u 2013.?

– Nisam u biti ništa očekivala, bila sam sretna jer sam opet zdrava i mogu igrati. Zaželjela sam se turnira i tih djevojaka protiv kojih sam igrala. Onaj klik da opet mogu dobro igrati osjetila sam u Midlandu u veljači, kada sam stigla do finala. Poslije sam prošla tri kola u Miamiju i osvojila Dothan.

Sve je bilo krasno do Roland Garrosa, u kojem je Ajla poražena već u prvom kolu kvalifikacija, istina od Slovenke Polone Hercog. No, poraz u prvom kolu Maribora od Crnogorke Danke Kovinić...

– Maribor je turnir kojega se ne želim sjećati. Nisam ga ni trebala igrati. Odluku da nastupim donijeli smo posljednjeg dana jer nisam ušla na glavni turnir u Nottinghamu pa smo željeli izbjeći situaciju da dva tjedna ne igram. A i blizu nam je, novi je trener htio vidjeti kako igram. A ja nisam bila svoja, nisam se najbolje osjećala. Što i nije neko opravdanje jer, ako se u godini četiri do pet tjedana osjećate igrački dobro, to je super.

Iako nakon svega, što je i razumljivo, i ona i njezin otac Ratko ističu da je zdravlje najvažnije, Ajla se nije odrekla velikih ambicija. U njezinoj rubrici na internetskoj stranici WTA Toura i dalje piše kako joj je cilj da jednog dana bude prva svjetska tenisačica.

– To valjda svi kažu kad su mali. Ja i danas mislim da je najbolje pucati na veliko, pa kako bude. Neću to povlačiti, neka ostane – smije se Ajla, koja je prema ovogodišnjim rezultatima 88. na svijetu.

Za Fed kup uvijek spremna

Kako gleda na mogućnosti hrvatske reprezentacije u Fed kupu?

– Uvijek sam spremna igrati za reprezentaciju. Imamo doista perspektivnu reprezentaciju s Petrom Martić kao predvodnicom. Baš mi je drago da joj je krenulo na posljednjim turnirima. S Petrom se često čujem i srećem na turnirima, kao i s Donnom Vekić, a s Anom Konjuh nakratko sam se susrela u Mariboru. Uglavnom, sa svima sam OK. Mislim da smo dobra ekipa.

>> Ajla pobijedila mononukleozu i vraća se u vrh

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije