Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LATVIJAC PREPORUČUJE

Gulbis: Zatvor je jedna spektakularna avantura!

Gulbis
Reuters
20.05.2010.
u 13:06

U Ernestsu Gulbisu, 21-godišnjem izvanserijski talentiranom tenisaču iz Latvije, bijeli je sport dobio još jednu "pomaknutu" individuu koja će privlačiti navijače.

Tenisač razornih udaraca potvrdio je to svojim posljednjim dvama nastupima, na turnirima u Rimu i Madridu, na kojima je pružio sjajne predstave protiv najboljih svjetskih tenisača (Nadal, Federer) i vrhunskih tenisača na zemlji (Montanes, Južnij...). Potvrđuje svoju reputaciju "zločestog dečka" svjetskog tenisa trenutačno 27. igrač svijeta također šarolikim životom izvan terena, u kojem ima pustolovina svakakvog tipa, od alkohola i partijanja, preko prostitutki i zatvora.

U zatvoru je konkretno završio prošle jeseni nastupajući na turniru u Stockholmu. Prenoćio je iza rešetaka jer je tražio usluge prostitutke. Nije znao da je u Švedskoj zločin vabiti prostitutku umjesto nuditi prostituciju. Nije, objasnio je sada, također znao niti da se radi o prostitutki.

- Bila je to spektakularna, čudesna avantura. Bilo je vrlo, vrlo zabavno. Učinio bih to opet, nema problema – rekao je Gulbis u intervjuu za Daily Telegraph.

"Federer i Nadal mogli bi na pariškoj zemlji i londonskoj travi imati puno problema s čovjekom koji je očito preinteligentan da bi bio teniski 'freak', kojemu tenis ne treba zbog egzistencije jer je njegov otac latvijski oligarh i jedan od najbogatijih ljudi na Baltiku i za kojeg kruže glasine da na turnire putuje u vlastitom mlažnjaku", napisao je o mladom Latvijcu, kojeg je teniski odgajao hrvatski trener Nikola Pilić na vlastitoj akademiji, novinar Telegrapha Mark Hodgkinson.

- Je, baš mlažnjakom. Imam također svoj helikopter, podmornicu i svemirski brod – odgovorio je u svom stilu Gulbis na pitanje o privatnom avionu, nakon čega se vratio na incident s prostitutkom.

- Bila je to sjajna zabava od početka do kraja. Premda više nikad u životu neću ući u Švedsku. Ako izađem van i približim se curi, a oni me odmah strpaju u zatvor, što ću tamo? Meni to nije normalno. I gdje baš Švedska od svih država svijeta? I što se dogodilo sa slobodnom ljubavi?

- Ako sretnem djevojku koja mi se sviđa, ne pitam je za posao. Ne zanima me je li frizerka. Jednostavno se želim zbližiti. I ona se želi zbližiti sa mnom. Ako mene pita čime se bavim, obično lažem. Kažem da ne radim ništa, da sam glazbenik ili klesar.

- Tako se taj put odnekud odmah stvorila policija i strpala me u zatvor. Proveo sam iza rešetaka noć ni zbog čega. Zato me sada uzrujavaju ti Šveđani.

- Uzeo sam to kao školu, ne nešto čega bih se trebao sramiti. Mislim da bi svaka osoba barem jednom u životu trebala u zatvor. To je vrlo zanimljivo. Tamo su pravila vrlo striktna. Proveo sam u ćeliji šest sati. Malo sam odspavao. Došao je tada tužitelj, pitao me što se dogodilo i potom se ispričao, jer kao nisu znali što je bilo na stvari. Pustili su me nakon što sam platio kaznu.

U tenisu ga, kaže, ne motivira novac.

- Dolazim iz bogate obitelji i oduvijek mi je bilo normalno imati novca. Da dolazim iz siromašne obitelji, vjerojatno bih se borio više da zaradim novac. No, nemam taj cilj. Ne igram niti za slavu. Ne zanima me kao ni novac. Ne živim za novac ili slavu. Vatra u meni gori zato što si pokušavam dokazati da mogu igrati dobar tenis, da mogu pripadati vrhu.

- Uživam igrati mečeve, ali ne volim trenirati, tako da ne znam koliko zapravo volim tenis. Kada sam ove godine osvojio svoj prvi ATP turnir, bio sam sretan ravno deset minuta. Nakon toga počeo sam osjećati prazninu.

Gulbisov je djed po majčinoj strani najpoznatiji latvijski filmski redatelj, a njegova je majka Milena glumica. Ime je, jasno, dobio po Ernestu Hemingwayu, a kao dijete se pojavio na filmu koji je režirao njegov djed i u kojem je glumila njegova mati.

- Ako vas baš jako zanima, možete me pronaći na Youtubeu. Nije to bilo ništa naročito, zbilja.

Gulbis se na seniorskoj sceni prvi put ozbiljno predstavio 2007. godine. Pobijedio je Tima Henmana u prvom kolu Roland Garrosa, pa se potom dokopao osmine finala US Opena. Već sljedeće godine igrao je u četvrtfinalu Roland Garrosa. Prošle godine, kada se očekivala konačna eksplozija, ispao je iz kruga najboljih stotinu svjetskih tenisača.

- Puno toga može čovjeku u tenisu krenuti po zlu. Meni je pošlo. Ulijenio sam se i neprestano tulumario. Jednog sam se jutra probudio mamuran, pucnuo prstima i rekao si: "OK, dosta, idemo se sad primiti posla"!

Angažirao je potom argentinskog trenera Hernana Gumyja, očito naviknutog na karaktere slične Gulbisovu. Gumyja je angažirao preko svog prijatelja, sada umirovljenog Marata Safina, koji je prije radio s Argentincem.

- Svima koji me sada gledaju jasno je da sam podigao igru i da sam sada spremniji. Više pokušavam kontrolirati stvari i ne oslanjam se više samo na lude udarce. Svaki se aspekt moje igre popravio. Safin? Valjda nam je zajedničko to što nismo teniski "freakovi". Obojica shvaćamo da u životu ima puno toga izvan tenisa. Mislim, tenis je dobar dio života profesionalnog tenisača, no svi jednog dana moramo prekinuti s natjecateljskim tenisom i početi nov život.

- Top 10? Neću vam o tome ništa reći jer riječi i obećanja ne znače ništa. Kada budem pobjeđivao još više top-igrača, onda ću govoriti o tome.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije