Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u 2013.

Donna Vekić i Ana Konjuh donose renesansu ženskog tenisa

'10.05.2011., Zagreb - Na SRC Mladost poceo Pliva Zagreb Open teniski turnir. 2. kolo,  Mateja Kraljevic - Donna Vekic. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
12.01.2013.
u 20:59

Hrvatski tenis, posebno njegovo žensko krilo, s velikim uzbuđenjem očekuje 2013. godinu. Prošla je godina dokazala da imamo dva iznimna dragulja, 16-godišnju Osječanku Donnu Vekić i godinu dana mlađu Dubrovčanku Anu Konjuh.

Uz još već etabliranu i ne puno stariju Petru Martić (19. siječnja napunit će 22), to je potencijal koji će se uskoro svakako iskazati. I pojedinačno, ali i u sklopu hrvatske reprezentacije u Fed kupu.

Uvjereni smo da će - ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, što je uvijek moguće kad je o mladim tenisačicama riječ - Hrvatska u tom natjecanju za koju godinu premašiti svoj najveći uspjeh - četvrtfinale iz 2002. godine. Tj. da će sa sadašnjeg 40. mjesta na svjetskoj tablici (i Prve skupine Euro-afričke zone) vrlo brzo se probiti među osam najboljih reprezentacija na svijetu.

U muškom dijelu naši su već u Svjetskoj skupini Davisova kupa i to petu godinu zaredom. Na svjetskoj su tablici sedmi. Temeljni je cilj zadržati tu visoku poziciju, no Marin Čilić, Ivan Dodig i društvo uvijek mogu i ugodno iznenaditi. Novi veliki niz (2005. smo osvojili to natjecanje) mogao bi započeti već u veljači (1.-3.) u dvoboju s Italijom u Torinu.

Na međunarodnom planu 2013. bi trebala donijeti veliki povratak Rafaela Nadala, koji unatoč neugodnoj ozljedi koljena, jamačno još nije rekao svoju posljednju riječ jer ima tek 26 godina. No, neće mu biti lako, kao ni onima u vrhu svjetskog tenisa koji su već prošli 30. Među njima je sada i fenomenalni Švicarac Roger Federer, osvajač čak 76 turnira, koji će 8. kolovoza napuniti 32. On je racionalan, prorijedit će nastupe, pa će 2013., gotovo je sigurno, izgurati, ali mnogo teže će biti nekad trećem tenisaču svijeta Davidu Nalbandianu (na Novu godinu napunio je 31, sada je 82. na ATP listi), a još teže našem Ivi Karloviću (28. veljače puni 34).

O čemu govorimo lakše će se razumjeti ako pogledamo listu onih koji su se od tenisa oprostili u prošloj, 2012. godini: Ivan Ljubičić (nekad treći tenisač svijeta, 33 godine), Andy Roddick (nekad prvi, 30), Fernando Gonzalez (nekad peti, 32), Juan Carlos Ferrero (nekad prvi, 32).

Nije lako ostati u vrhu svjetskog tenisa. Naša je prognoza da će Federer i Nadal posustati, što bi se moglo dogoditi već u prvom dijelu ove godine. To naravno ne znači da će Novak Đoković i Andy Murray sve podijeliti između sebe, izazivača (Del Potro, Bedrych, Tsonga, Raonić, Čilić, Nishikori...) ima poprilično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije