Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.06.2016. u 12:10

Darijo Srna zaslužio je sve pohvale, opet je donio ogromnu energiju i žao mi je ako odlazi. Možda treba preispitati odluku o odlasku iz reprezentacije dok je u ovakvom stanju, dok i dalje stalno igra u Šahtaru, trebao bi ostati.

Drago mi je da sam uspio pogledati jednu utakmicu uživo, da sam opet mogao osjetiti tu atmosferu, navijanje. Nije to isto kao kad gledaš kod kuće na TV ekranu. Nogomet je doista društveni fenomen koji okuplja ljude raznih profila i čini ih sretnima.

Nažalost, nismo sretni otišli sa stadiona. Ono što se vidjelo u susretu Hrvatske i Portugala međusobni je veliki respekt, već kod igrača međusobno jer to su veliki europski igrači koji se još kako znaju. Sve to dovelo je do opreznijeg ulaska u utakmicu i taj je oprez ostao cijelo vrijeme. Tu se pojavljuje naš problem. Sve utakmice dosad, osim dijela sa Španjolskom, odigrali smo bacajući se na glavu, bez respekta. A sad je taj respekt doveo do toga da momčadi uđu u taktičku bitku, a tu je Hrvatska hendikepirana jer je dosad igrala na euforiju s jako malo taktike.

Portugal nas je očito jako dobro skautirao i na osnovi svoje slabe utakmice s Mađarskom znao je da nas neće moći dobiti bude li isti. Zato je njihov izbornik ubacio dva brza beka i Pepeu dodao visokog stopera Fontea te u vezu stavio tri igrača koji nisu toliko skloni kreaciji koliko destrukciji, i oni su nam blokirali igru. Dosad su nam ofenzivni prekidi bili vrlo jako oružje, uspjeli smo i Portugalu nekoliko puta na taj način zaprijetiti iako su, mora se priznati, Portugalci u skoku bili odlični. Pepe je puno toga očistio, pokazao je da je i dalje za velike stvari. Ulaskom Sanchesa pokušali su dobiti nešto na kreaciji, ima on taj sitni pas i ideju iako sve to nije bilo nešto posebno.

Drago mi je što sam uživo gledao Cristiana Ronalda, djelovao je toliko iritantno i da nije takva zvijezda, sigurno bi bio zamijenjen. Igrao je na sramotan način, bez duela, lošeg kretanja. Inače ga jako simpatiziram, ali sad me razočarao svojim pristupom, s puno više žara se mora igrati za reprezentaciju. Valjda su to ti veliki igrači, dočekao je jednu priliku i sudjelovao pri pogotku Portugala.

Hrvatska je s Portugalom ušla u taktičko nadmudrivanje i to je dijelom bilo dobro, pokušavali smo i okretati stranu. Ali važnost utakmice, respekt ipak su nas odveli u ukočenost. Nismo uspijevali ubacivati im se u linije, kao što su prije činili Brozović i Rakitić, imali smo i manje ubačaja s bokova, tek je Peršić uspijevao, taj dečko je opet uložio ogroman trud.

Umor i respekt puno se osjetio kod Luke Modrića. U europskim utakmicama imao je uvijek više od 90 posto točnih dodavanja, sad je imao 86 posto. Kad je vidio da se Portugal zatvorio, puno se spuštao u zadnju liniju po loptu. Po meni nitko od naših nije podbacio, Mandžukić, Rakitić, Brozović jednostavno nisu imali prostora za djelovanje.

Darijo Srna zaslužio je sve pohvale, opet je donio ogromnu energiju i žao mi je ako odlazi. Možda treba preispitati odluku o odlasku iz reprezentacije dok je u ovakvom stanju, dok i dalje stalno igra u Šahtaru, trebao bi ostati.

Vidim da su se povele polemike je li trebalo prije mijenjati, ubaciti Pjacu. Ne volim o tome poslije utakmice, biti general, iako se i o tome može razgovarati. No, naši igrači nisu naviknuli na taktičke partije, puno su bolji kad su opušteniji. Ima razloga za i protiv, ali ne bih rekao da je nekakva greška jer nismo ušli u veći rizik. Rekao sam da nam za veliki rezultat treba jedna čvrsta i neizvjesna utakmica, gdje će odlučivati detalji, a mi proći. I sjetio sam se SP-a 1998. i Asanovićeva izborenog jedanaesterca. Takav jedan detalj odluči, a ne možeš igrati sve utakmice kao što smo mi igrali prve tri.

Generalno sam zadovoljan reprezentacijom. Smatralo se da možemo daleko, možda se i moglo, ali kao trener ne priznajem sreću i nesreću. Igrali smo dobro nagonski nogomet, uz ogroman talent koji imamo. No, talent te dovede do vrata raja, a da ih otvoriš, treba znanja, taktike, strpljenja, osobnosti. Izbornik je napravio dobru stvar – nije pritiskao igrače, pustio ih je da igraju i puno su pokazali. No, na drugom planu to donosi taktičku ograničenost.

Svi su zadovoljili, stožer, igrači. Nogomet se može igrati na puno načina, svi smo otišli tužni i razočarani iz Lensa, ali nisam vidio nijednog navijača koji je nezadovoljan reprezentacijom.

Komentara 23

CR
croat1000
13:08 27.06.2016.

Dajte molim vas čovik nije u stanje vodit jedan klub osim dinama vise od 3 mjeseca a hoce da komentira Hrvatska-Portugal. Kruno ne seri. Vise moja baba ima nogometnog znanja.

Avatar oliver 7
oliver 7
12:28 27.06.2016.

Ma koji si ti to strucnjak ..blento

KE
kentie
12:34 27.06.2016.

Joj Jurčiću, Jurčiću, ne moi mi razglabati o nogoloptačkoj taktici ko o nuklearnoj fizici. Stvar je jednostavna: kad ti netko postavi čvrsti blok, onda u napadu stalno mijenjaš mjesta, i stvaraš nered i metež u njegovom obrambenom rasporedu. Na tajaj način se otvaraju međuprostori iz kojih lako moš poentirati. Zato je tika-taka toliko nezgodna, stalno ti ljulja formaciju i blok i nikad ne znaš od kud će te piknuti i napasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije