Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad veće mjere

Šef osiguranja EP-a bit će Libanonac koji je i Olimpijske igre 2012. čuvao od terorista

The sign announcing the UEFA Euro 2106 tournament is seen at the Allianz Riviera stadium, one of the 10 venues of the upcoming Euro 2016 soccer championship in Nice, France, March 29, 2016. France will host 7 million visitors, said the French president, e
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.05.2016.
u 18:51

Francuska će ipak učiniti sve da Europsko nogometno prvenstvo prođe bez incidenata, jer kako kažu Francuzi, igranje bez gledatelja bio bi poraz za nogomet i civilizaciju te pobjeda terorista

Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj, koje počinje 10. lipnja, bit će pod dosad neviđenim mjerama osiguranja zbog nekoliko nedavnih terorističkih napada i straha koji još uvijek vlada u Francuskoj i diljem Europe.

Glavna briga organizatora je kako i na koji način spriječiti moguće terorističke napade u vrijeme Eura (10. lipnja – 10. srpnja). S obzirom na to da je Francuska još potencijalno glavna meta terorističke organizacije Islamske države, koja je već nekoliko puta zaprijetila da će nogometni EP pretvoriti u krvoproliće, Francuzi su prisiljeni imati pripremljena rješenja u slučaju novih napada za vrijeme turnira, a ona uključuju i igranje bez gledatelja iako je zasad prodano više od dva milijuna ulaznica.

U Uefi kažu da vrlo ozbiljno shvaćaju pitanje sigurnosti igrača, navijača i svih ostalih sudionika EP-a jer je teroristima cilj ubiti što više ljudi, pa tako već imaju pripremljene scenarije koji uključuju odgodu utakmica, selidbu na drugi stadion pa čak i spomenuto igranje bez gledatelja.

Veze u arapskom svijetu

Francuska će ipak učiniti sve da Europsko nogometno prvenstvo prođe bez incidenata, jer kako kažu Francuzi, igranje bez gledatelja bio bi poraz za nogomet i civilizaciju te pobjeda terorista.

Uz izvanredno stanje koje će u Francuskoj i dalje ostati na snazi do završetka Europskog prvenstva, Francuzi su pripremili 30 posto više osoblja u osiguranju nego što je to planirano te će dodatno mobilizirati više od 10.000 policajaca i zaštitara koji će uz 68 tisuća vojnika osiguravati više od 2,5 milijuna gledatelja, od kojih će dvije trećine biti stranci.

Najzanimljivije je da će direktor za sigurnost i osiguranje Eura biti Libanonac, 46-godišnji Ziad Khoury, koji je stekao iskustvo kao voditelj osiguranja brojnih velikih manifestacija pa je dobio i nadimak Glavni igrač. Ziad Khoury rođen je u Bejrutu, a njegova obitelj nema nikakve veze s vojskom, policijom ili obavještajnim službama.

Kako kaže, nikada nije imao doticaj sa sigurnosnim službama, njegov je otac poznati libanonski odvjetnik, a on je u Francuskoj studirao javnu upravu.

Praksu u borbi protiv terorizma stekao je u Libanonu, gdje još uvijek ima na desetke različitih frakcija i naoružanih skupina koje vladaju u pojedinim četvrtima. A da biste u takvom okruženju opstali, morate se baviti sigurnosnim pitanjem i špijunažom.

Također, stručnjaci za sigurnost smatraju da će Khoury uspjeti osiguravati Euro bez ikakvih incidenata jer pripada arapskoj zajednici i ima mnogo prijatelja i poznanika koje može koristiti i angažirati kao doušnike među radikalnim islamistima, pripadnicima terorističke organizacije Islamske države ili Al-Qa’ide, te tako biti korak ispred terorista i spriječiti i neutralizirati teroriste.

Ziad Khoury imao je zavidnu karijeru. Nakon završetka studija i dobivanja francuskog državljanstva postao je zamjenik guvernera u Lassen Saint-Denisu (1996.-1998.) i Loireu (2003.-2006.), a poslije je radio u Europskoj komisiji u Bruxellesu kao šef za sigurnost, pravosuđe i pitanja imigracije (2009.-2013).

Uključene obavještajne službe

Koliko je uspješan i vješt u svom poslu dokazuje i činjenica da ga je britanska vlada angažirala da bude šef osiguranja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, koje su prošle bez ikakvog incidenta.

Stručnjaci za sigurnost smatraju da je izbor Ziada Khouryja za direktora za sigurnost i osiguranje Eura dobar potez jer se pokazao odličnim u tom poslu. Khoury će biti na vrhu sigurnosne piramide, no u osiguravanje Eura bit će uključene i zapadne obavještajne službe, koje će se međusobno koordinirati.

No kada su u pitanju teroristi i teroristički napadi, nažalost nitko ne može tvrditi da će Khoury i obavještajne službe sve spriječiti.

>>Šef Interpola: Teroristički napadi na Euru su gotovo sigurni!

Komentara 2

NE
Nemanadimak
19:11 19.05.2016.

Pa to ti je ko da si lopovu povjerio novcanik na cuvanje :) Joj nama kad nas arapin cuva od arapa :)

SC
schwertransport
20:52 19.05.2016.

A gdje su bile OL igre 2012

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije