Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirko Alilović:

Trenutačno razmišljam da napustim reprezentaciju

Mirko Alilović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
31.01.2016.
u 09:47

– Na svakom velikom natjecanju mora se naći jedan krivac. To sam ovaj put ja. Kao i u puno puta do sada. Nema veze, mogu se nositi s time – rekao je Mirko.

Mirko Alilović ni nakon prespavane noći nije bio dobrog raspoloženja. Nakon sedam utakmica na Europskom prvenstvu, a uoči današnjeg susreta za broncu s Norvežanima (15 sati), stao je na 25 posto obranjenih udaraca. Od 165 šuteva uspio je obraniti tek 41, što je premalo za vratara njegova kalibra.

– Na svakom velikom natjecanju mora se naći jedan krivac. To sam ovaj put ja. Kao i u puno puta do sada. Nema veze, mogu se nositi s time – rekao je Mirko.

Njegova kriza u dresu reprezentacije počela je na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine. Na svakom sljedećem velikom natjecanju, a bilo ih je do danas ukupno pet, Mirkov postotak uspješnih obrana uvijek je bio ispod 30 posto.

Bilo je i gorih dana

– Imao sam ja i puno težih trenutaka u životu. Primjerice, kada sam branio za Pivovarnu Laško. Klub iz Celja bio je u totalnom raspadu te sezone. Loše sam branio u klubu, a u reprezentaciji te godine još gore (op.p. 2011. godine). Svaki dan sam dobivao poruke od suigrača koji su odlazili iz kluba zbog loše financijske situacije i koji su tražili nove klubove. Bio sam bez plaće četiri, pet mjeseci – istaknuo je.

U Veszpremu ove sezone branite dobro...

– Istina. Svi su zadovoljni. Da nisu, ne bi produžili ugovor sa mnom još na dvije godine. Veszprem je veliki europski klub pa valjda to onda nešto znači. U tako velikom klubu ne može braniti slab vratar. Dakle, nisam u Mađarskoj slučajno, nisam zalutao. Svojim radom, disciplinom i svojim obranama zaslužio sam to mjesto. S druge strane užasno mi je žao što u reprezentaciji ne pomažem svojim suigračima onako kako bi trebao.

Koji su razlozi slabih obrana u reprezentaciji?

– Možda presing koji si namećem, možda previše očekujem od sebe – kaže Mirko.

Smeta mu jedna stvar...

– Smeta mi što ljudi nakon jedne utakmice tako loše govore o meni. To je totalno glupo – istaknuo je.

Razmišljate li da je dosta, da uzmete odmor od reprezentacije ili da se jednostavno oprostite od hrvatskog dresa?

– Iskreno sam u toj fazi da tako razmišljam. To je normalno nakon svega što se događalo u posljednje vrijeme. Već u Kataru, prošle godine na Svjetskom prvenstvu, bilo je loše. Događaju se neke stvari oko mene koje mi se ne sviđaju. I to ne samo meni. Opet, s druge strane imam klub, imam posao za koji sam tamo dobro plaćen. Imam i obitelj kojoj puno teže padaju ovi moji izostanci nego meni.

Norveška je u euforiji

Znači li to da ste bliži odlasku nego ostanku u reprezentaciji?

– Ne znam što će biti. Imam još cijelu sezonu ispred sebe, imam klub za koji moram braniti. Opet, za ovih 14 dana koliko smo ovdje na Europskom prvenstvu puno puta sam se već zapitao – jesam li dobar ili nisam. Očigledno ovdje ne idu stvari onako kako sam ja planirao, kako želim i kako sam navikao – kaže Alilović.

Vidi li se negdje izlaz iz krize, vidi li se neko rješenje?

– Nemam pojma. Da znam, našao bi sam izlaz. Tu sam već gotovo deset godina i uglavnom sam tu s dobrim razlogom. Znam da je rukomet momčadski sport i da sam trenutačno glavni krivac, ali već sam navikao na to – rekao je Mirko.

Imate li osjećaj da vam suigrači ne vjeruju?

– Ne. Nikako. Ja sam sa većinom ovih igrača jako dugo, a i ovi novi su me dobro prihvatili. Mi smo ovdje svi za jednog, jedan za sve. Ako je netko u krizi, onda svi stanemo iza njega tako da ne sumnjam da mi ekipa ne vjeruje – istaknuo je.

Nije sve tako crno, danas se borite za broncu?

– Do prije tri dana, prije utakmice s Poljskom, svi su nas pokopali. Cijela javnost. Svi su govori kako nam je utakmica s Poljskom oproštajna, kako za “nagradu” idemo u 300 kilometara udaljeni Wroclaw igrati za sedmo mjesto. Onda smo napravili čudo i zanimljivo je kako nas je ta ista javnost odmah dignula u nebo. Svi smo odjednom postali izvanzemaljci.

Što će biti danas protiv Norvežana?

– Bit će teško. Oni su trenutačno u velikoj euforiji. Njima je ovo prvi put prilika da osvoje medalju na jednom velikom natjecanju. Uostalom, pobijedili su nas u skupini. Rastu iz utakmice u utakmicu i realno su zaslužili da igraju finale. Opet, nama bronca nikako nije nezanimljiva. Da nam je netko ponudio broncu prije Europskog prvenstva, vjerojatno bismo svi dobrano to potpisali – istaknuo je Mirko.

Da ste danas na mjestu izbornika, koga biste od prve minute stavili među vratnice?

– Nisam izbornik pa ne mogu odgovoriti na to pitanje.

Biste li sami rekli izborniku – 
mislim da je bolje da počne 
drugi vratar jer se ne osjećam sigurno?

– Izbornik je taj koji odlučuje, ne ja. Njegova je zadnja i njegova se odluka poštuje.

Valjda se protiv Norveške neće opet dogoditi da u drugom poluvremenu nemamo nijednu obranu vratara?

– Mislim da se to neće dogoditi.

Stekli smo dojam da se prilično mirni?

– Moram biti. Ponavljam, prošao sam i puno gore stvari u životu. Jedino mi smeta kada netko postavlja pitanje znam li ja ili ne znam braniti. Mogu se pogledati u ogledalo bez problema.

>>Spasio Čupića, izgubio Marka Mamića, nije našao golmana

>>Pobjeglo finale! Babić nije htio maknuti Alilovića...

Komentara 45

PA
pan-am
09:55 31.01.2016.

Mirko ,mislim da je to prvo za tebe dobro a onda za repku ,dao si koliko si mogao!!!

L0
luena 01
10:28 31.01.2016.

Smeta mu da zbog jedne lose utakmice lose o njemu govore...?! Uz svo duzno postovanje Mirko za sve sto si dao do sada za reprezenzaciju, ali ti si jedan od (naj)losijih vratara na ovom EP-u ... Puno je i do do nase obrane koja ti nije pomogla nego jos vise zakomplicirala..Nije samo jedna utakmica donijela titilu "najgoreg"... Kad ne ide bolje se sam oprostiti nego da te otjeraju, onda ce jos vise pricati...

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:32 31.01.2016.

Mirko."Sve za Hrvatsku,Hrvatsku nizašta",bio si i ostao velik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije