Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRAVKA

"Nije nam se smjelo dogoditi da Franić ode"

Podravka
Josip Maljak/Pixsell
25.03.2010.
u 16:19

Bez dlake na jeziku budući član klupske uprave Ivan Pal progovorio je o aktualnim problemima RK Podravke Vegete.

Prvi koraci koje mora napraviti nova uprava?

Prvenstveno treba doći do točnog podatka kakvo je financijsko stanje u klubu. Svi čujemo da postoje dubioze, ali treba računovodstveno doći do toga. Drugo, treba hitno raditi na formiranju ekipe, što trenerske, što igračke, za sljedeću sezonu. Svi ozbiljni klubovi najkasnije do sredine ožujka imaju formiranu ekipu ili barem osnovni kostur.

Previše zaposlenih


Treneru Zdravku Zovku na ljeto istječe ugovor. Postoje podaci da prima više od 100.000 eura na godinu?

Ima trenera koji primaju 100.000 eura, a to ne zaslužuju, a ima i onih koji imaju 100.000, a zaslužuju možda i 200.000 eura. Zdravka jako cijenim kao trenera i on je jedan od rijetkih u Hrvatskoj za kojega možemo reći da je vrhunski stručnjak. U svakom slučaju, to je čovjek koji ima nepobitan stručni autoritet i vjerujem da bi ga svaka sredina rado imala, no pitanje je možemo li si mi to priuštiti. Iako bi mi bilo drago da ostane, moj stav je da koga nema, bez njega se može.

Na kraju sezone ugovori istječu i pet-šest igračica?

Bojim se da si ne možemo priuštiti nešto skuplje od onoga što imamo. Ključ opstanka kluba je ipak ta prva ekipa. Mi se moramo koncentrirati na to da zadržimo sedam-osam kvalitetnih igračica. Treba biti prvak države i osvajač Kupa i s tim će se igrati Liga prvaka. Ovo nije godina preživljavanja za klub, to je pitanje preživljavanja firmi. Ne znam jesu li toga svjesni ljudi koji rade u klubu i žive od njega. Kada bi se mene pitalo, ja bih se odrekao svega osim igračica. Ipak rukomet igraju igračice.

Javlja se i problem velikog broja stalno zaposlenih (12-13) u klubu?

U klubu je 2000. bilo pet profesionalno zaposlenih. To bi bio moj komentar.

Jesu li tri profesionalna trenera u prvoj ekipi previše u ovom trenutku?

U ovom i svakom trenutku to je previše! U vrijeme kad je Podravka bila prvak Europe i imala možda i najveći proračun u Ligi prvakinja, imali smo Šojata za profesionalnog trenera, mene kao trenera honorarca i Zvonka Komesa koji je volontirao, a mi smo zauzvrat išli u njegovu teretanu.

Nije li prirodno da pomoćnik bude mlađi trener, koji tek uči zanat?

Smatram da bi Matijević u jednoj ozbiljnoj organizaciji kluba trebao imati savim drugu poziciju. On je osoba koja svoje znanje treba prenositi na neke druge. Kod mene bi Mato bio šef omladinskog pogona.

Funkcija direktora za klub je možda i najvažnija?

U izvršno-operativnom smislu apsolutno je najvažnija i ne stoji konstatacija da bi direktor kluba trebao biti ćato, pisar, te da je on klupski činovnik. On je prvenstveno klupski kreator, izvršni organ koji upravi predlaže određene projekte. Tu je odličan primjer direktor Markulin u Slavenu Belupu. On je spona i s trenerima i s upravom i s medijima. On je apsolutno alfa i omega kluba.

Nanesena ogromna šteta

Je li Domović prava osoba za to mjesto u Podravki?

Ne mogu to komentirati.

Kako komentirate ukidanje treće ekipe radi štednje?

Ja taj podatak ne znam, ali uzmimo da je tako. Nije problem ukinuti nešto ako se nema novca, ali treba vidjeti koliki je to bio trošak. Uvjeravam vas da je putovanje u Dansku za ljude izvan ekipe stajalo više nego cijela godina te “ekipice” koja je igrala županijsku ligu. To su problemi. Mi ne znamo što je trošak. Možda u ovoj ekipi sjedi igračica i prima plaću višu od one koju smo potjerali. Zato što ova ne daje ništa, a ona bi dala. Je li normalno da smo otpustili pet strankinja, a svi su drugi ostali raditi u klubu? To je kao da neka firma otpusti sve radnike u pogonu, a ostavi sve one u kancelarijama.

Vidite li vi svjetlo na kraju tunela?

Posljednjih godina napravljeno je puno poteza koji su nanijeli strašnu štetu klubu, a i firmi na neki način. I te stvari treba popraviti. Ne treba nikoga ubiti, ali onima koji nisu odradili svoj posao treba se zahvaliti.

Nakon što je vodio prvu ekipu od 2000. do 2002. godine, Pal je jednu sezonu bio i voditelj omladinske škole. Kako danas gleda na rad s mladima u klubu?

– Dobro se radi u omladinskoj školi. Zadnja situacija, kad je trebalo popunjavati ekipu s tim mladim djevojčicama, potvrđuje moje mišljenje. No, više nam se ne smije dogoditi da nam, nakon što smo stvorili vrhunske igračice, one odu iz kluba, poput Kristine Franić. Da može bolje, može. Da može više trenera raditi, može. No, bilo bi zanimljivo vidjeti koliki je trošak profesionalnih trenera, a koliko onih koji rade te igračice za prvu ekipu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije