Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENER WATFORDA

Renesansa u Engleskoj: Slaven Bilić izvrsno se snalazi u brutalnom žrvnju

Slaven Bilić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
19.01.2023.
u 10:48

Zašto je Slaven Bilić sada tema? Zato što niti jedan hrvatski trener u nekoj od eminentnih europskih liga u ovoj sezoni nije imao tako zgusnut i zahtjevan raspored utakmica, a istodobno i rezultatski pritisak.

Trener engleskoga drugoligaša Watforda Slaven Bilić (54) izvrsno se snalazi u brutalnome žrvnju engleskoga Championshipa, na klupi Watforda, momčadi iz istoimenoga grada u Hertfordshireu, 20-tak kilometara sjeverozapadno od Londona, koju je preuzeo početkom listopada.

Naime, Bilić je ponovno, drugi put ove sezone, spojio dvije pobjede zaredom, nad Norwichem 1:0 i Blackpoolom 2:0, te skočio na treće mjesto najzahtjevnijega nogometnoga prvenstva u Europi, jedinoga drugoligaškoga natjecanja s čak 24 kluba.

Zašto je Slaven Bilić sada tema? Zato što niti jedan hrvatski trener u nekoj od eminentnih europskih liga u ovoj sezoni nije imao tako zgusnut i zahtjevan raspored utakmica, a istodobno i rezultatski pritisak.

Slaven Bilić doveden je u Watford s jednim jedinim ciljem – vratiti ga u Premier ligu. I za sada mu sasvim dobro ide: drži treće mjesto koje vodi u doigravanje, ima 43 boda, ali iza sebe ima tri kluba, Middlesbrough, Blackburn i WBA, sa zaostatkom od jednoga, odnosno dva boda. Krene li nekim slučajem nizbrdo, za tjedan dana može ispasti iz kruga povlaštenih šest momčadi. Naime, pozicije od trećega do šestoga mjesta u Championshipu na kraju regularne sezone vodile bi ga u doigravanje za plasman u Premier ligu, dok su čini se prva dva mjesta i izravni plasman u PL već zakaparili vodeći Burnley (59 bodova) i drugoplasirani Sheffield United (54 boda).

Bilić u dosadašnjih 17 prvenstvenih utakmica na klupi Watforda ima devet pobjeda, dva remija i šest poraza, odnosno osvojio je 56.8 posto bodova. Što je u rezultatskom smislu renesansa, budući da je momčad preuzeo od Engleza Roba Edwardsa na desetom mjestu, sa samo tri pobjede u deset utakmica.

Bivši hrvatski izbornik ove sezone bit će u fokusu Engleza i kao pretendent za status pravoga specijalista za premierligašku promociju. Naime, Slaven Bilić je među samo devetoricom stranih trenera koji su iz Championshipa sa svojim klubovima skočili u Premiership. Prethodno su to ostvarili Francuz Jean Tigana (Fulham 2001.), Talijan Roberto di Matteo (West Bromwich Albion, 2010.), Španjolac Aitor Karanka (Middlesbrough, 2016.), Španjolac Rafael Benitez (Newcastle, 2017.), Amerikanac David Wagner (Huddersfield, 2017.), Portugalac Nuno Espirito Santo (Wolves, 2018.), Argentinac Marcelo Bielsa (Leeds, 2020.), a Srbin Slaviša Jokanović jedini je strani trener koji je u Premiership uveo čak dva kluba; Watford 2015. i Fulham 2018. godine. Na njegovom tragu sada je Slaven Bilić, iza kojega je plasman u PL s West Bromwich Albionom 2020. godine. Tada je Slaven zauzeo drugo mjesto na kraju sezone i bez stresnoga doigravanja ušao u viši rang.

Zanimljivo je kako Slaven Bilić na putu prema najjačem razredu engleskog nogometa raspolaže najskupljom momčadi Championshipa, jedinom od 24 kluba čija tržišna vrijednost prelazi sto milijuna eura, točnije 121.85 milijuna eura, a ima i rekordan broj stranaca u Championshipu, čak 23. Posljednji stranac koji se priključio Watfordu je Kanađanin Ismael Kone, koji je ovoga siječnja za osam milijuna eura kupljen iz Montreala.

Slaven Bilić u tri je engleska kluba, West Hamu, WBA-u i Watfordu, vodio čak 192 utakmice u svim natjecanjima, a može se pohvaliti kako je točno sto utakmica odradio u najjačemu domaćem klupskom natjecanju u Europi, Premiershipu.

Bilićev Watford u subotu od 16 sati dočekuje 19-plasirani Rotherham.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije