Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPAO ČILIĆ

Ovo su glavni hrvatski aduti na Australian Openu. Finalist iz 2018. eliminiran je već u prvom kolu

Australian Open 2024 package
John Walton/PRESS ASSOCIATION
14.01.2024.
u 08:50

Borna Gojo otkazao je nastup. Splićanin je u meču prvog kola ATP turnira u Aucklandu protiv Čileanca Tabila osjetio bol u leđima te je prisiljen propustiti svoju premijeru na prvom Grand Slam turniru sezone. Nadamo se da će Borna biti spreman do susreta Davis Cupa protiv Belgije koji je na rasporedu 3. i 4. veljače u Varaždinu.

Danas u Melbourneu počinje prvi teniski Grand Slam ove godine – Australian Open. Zanimljivo je da je to jedini Grand Slam turnir na kojem Hrvatska, bilo u muškoj ili ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, nikad nije imala pobjednika. Najbliži naslovu bio je Marin Čilić koji je izgubio finale 2018., godine od Federera. Hrvatsku će zastupati trojica tenisača i dvije tenisačice u glavnom ždrijebu. Od tenisača igrat će Dino Prižmić I Borna Ćorić, Marin Čilić je ispao u prvom kolu, a od tenisačica Donna Vekić i Petra Martić.

Gojo otkazao nastup

Borna Gojo otkazao je nastup. Splićanin je u meču prvog kola ATP turnira u Aucklandu protiv Čileanca Tabila osjetio bol u leđima te je prisiljen propustiti svoju premijeru na prvom Grand Slam turniru sezone. Nadamo se da će Borna biti spreman do susreta Davis Cupa protiv Belgije koji je na rasporedu 3. i 4. veljače u Varaždinu.

GALERIJA Marin Čilić ispao u prvom kolu Australian Opena

Australian Open 2024 package
1/4

Mladi, 18-godišnji Prižmić, koji je bio uspješan u kvalifikacijama, u 1. kolu će za suparnika imati branitelja naslova, prvog igrača svijeta i 10-trostrukog osvajača Australian Opena Srbina Novaka Đokovića, a taj je susret postavljen kao prvi u večernjem terminu na Rod Laver Areni te bi trebao početi u devet sati ujutro po hrvatskom vremenu. Prvi od hrvatskih igrača na teren izašao je 35-godišnji Marin Čilić, izgubio je od Mađara Fabiana Maroszana (65. na ljestvici), završilo je 6-1, 2-6, 6-2, 7-5 . Borna Ćorić će s Amerikancem Francesom Tiafoeom zaključiti program prvoga dana na Margaret Court Areni. Prije njih će u prvom večernjem dvoboju na tom terenu od devet sati igrati povratnica na Tour, pobjednica Australian Opena iz 2018. Dankinja Caroline Wozniacki i Poljakinja Magda Linette.

Što se tiče parova, tu smo već uspješni. Mate Pavić je s Austrijancem Oliverom Marachom osvojio turnir 2018. godine, a Ivan Dodig je u paru sa Slovakom Filipom Polašekom bio pobjednik 2021. godine. Imali smo pobjednicu i u konkurenciji ženskih parova. Daleke 1998. godine Mirjana Lučić i Martina Hingis pobijedile su u finalu Amerikancu Davenport i Bjeloruskinju Zverevu. Najviše uspjeha na Australian Openu imali smo u konkurenciji mješovitih parova. Ivan Dodig i Francuskinja Mladenović bili su najbolji 2022. godine, Nikola Mektić i Čehinja Krejčikova pobijedili su 2020., a Mate Pavić i Kanađanka Dabrowski osvojili su turnir 2018. godine. Ivan Dodig i Indijka Mirza igrali su i izgubili u finalu 2017. godine. Ove godine imat ćemo tri jaka aduta u igri parova – Ivan Dodig igrat će s Amerikancem Krajicekom, Mate Pavić sa Salvadorcem Arevalom, a Mektić s Nizozemcem Koolhofom.

VEZANI ČLANCI:

Mektić osvojio Auckland

Inače, Nikola Mektić i Wesley Koolhof pobjednici su ATP turnira iz Serije 250 u Aucklandu. U finalnom su dvoboju nadjačali 1. nositelje, Španjolca Marcela Granollersa i Argentinca Horacija Zeballosa – 6:3, 6:7(5), 10:7. Nikola je tako drugu godinu zaredom otišao do kraja na ovom turniru, lani je slavio s Matom Pavićem. Ovo mu je čak 26. naslov u paru na ATP turnirima, drugi zajednički s Koolhofom, prvi su osvojili na ATP Finalsu 2020. godine.

Rekorder po broju osvojenih naslova je Novak Đoković. Ukupno ima deset pobjeda na Australian Openu. Najviše naslova u igri parova ima Bob Bryan – šest. Najstariji pobjednik imao je 37 godina, a riječ je o Kenu Rosewallu. Osvojio je turnir 1972. godine. Najmlađi osvajač Australian Opena je Šveđanin Mats Wilander. Imao je 19 godina kada ga je osvojio 1983. godine. Ove godine pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji otići će kući bogatiji za 3,15 milijuna dolara.

VEZANI ČLANCI:

Iako je prvi put organiziran davne 1905. godine, turnir u Melbourneu zapravo je najmlađi u kategoriji Grand Slam, jer su Wimbledon, Roland Garros i US Open svoja premijerna izdanja imali još tamo potkraj 19. stoljeća. U početku se zvao Australian Championships, da bi 1969. godine promijenio naziv u Australian Open, a zanimljivo je da su australski tenisači imali svog predstavnika u finalu svaki put od 1905. sve do 1977. godine, kada su tu tradiciju prekinuli Amerikanac Roscoe Tanner i Argentinac Guillermo Villas.

Komentara 1

CO
com4
21:21 14.01.2024.

Idu aduti doma, mogu svi istim avionom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije