Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EI 2023

Otvorena hrvatska kuća u središtu Krakova: 'Zlatko Mateša je zaslužan što postoje Europske igre'

Predsjednik Zoran Milanović u Osijeku uživao u vrhunskoj gimnastici
Dubravka Petric/PIXSELL
21.06.2023.
u 18:00

"Zlatko Mateša je najzaslužniji što Europske igre uopće postoje, on je svojevrsni 'otac Europskih igara', koje će u Krakovu doživjeti svoje treće izdanje nakon Bakua i Minska. Također, Hrvatska je ujedno i jedina zemlja koja ima svoju kuću na Igrama",kazao je predsjednik udruge Europskih olimpijskih odbora Spyros Capralos.

Prigodnom svečanošću u u hotelu u središtu Krakova otvorena je Hrvatska kuća, koja će služiti kao mjesto susreta sportaša, gospodastvenika i drugih gostiju tijekom Europskih igara koje službeno počinju u srijedu.

"Drago mi je pozdraviti sve prijatelje iz Hrvatske i ostalih zemalja u Hrvatskoj kući u Krakovu. Zahvaljujem Poljskoj što je u nimalo jednostavnim okolnostima, ratu u Ukrajini, poplavama i inflaciji širom Europe, pristala ugostiti treće Europske igre", kazao je otvarajući Hrvatsku kuću predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša.

"Zlatko Mateša je najzaslužniji što Europske igre uopće postoje, on je svojevrsni 'otac Europskih igara', koje će u Krakovu doživjeti svoje treće izdanje nakon Bakua i Minska. Također, Hrvatska je ujedno i jedina zemlja koja ima svoju kuću na Igrama",kazao je predsjednik udruge Europskih olimpijskih odbora Spyros Capralos.

Uz njega, otvaranju su bili nazočni predstavnici organizatora Igara, hrvatski veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, te predsjednici olimpijskih odbora Franc Bobinac iz Slovenije i Žarko Zečević iz Srbije, te šefovi Misija nekolicine drugih delegacija na Igrama.  Hrvatsku na Europskim igrama u Krakovu predstavlja 131 sportaš, a otvorenju Kuće nazočila je i boksačica Nikolina Ćaćić, koja će sa skakačem u vodu Matejem Neveščaninom nositi večeras hrvatsku zastavu na otvaranju.

Ćaćić već ima iskustvo s Olimpijskih igara u Tokiju, kada je ubilježila i pobjedu u prvom kolu.  

"U odnosu na Tokio smršavila sam jedno pet kilograma, ali, iskreno, paše mi prelazak u kategoriju do 54 kilograma, brža sam i eksplozivnija. Za plaman na Igre u Parizu moram osvojiti medalju u Krakovu, a to žarko želim i to mi je cilj. Ždrijeb je u četvrtak i o njemu puno ovisi, ja imam tek 22 godine, a tu su boksačice koje su puno iskusnije od mene i to može biti nezgodno. Imam pozitivnu tremu i mislim da će otvaranje proći sve u redu", kazala je Nikolina.

VEZANI ČLANCI:

Na Europskim igrama će nastupiti oko 7.000 sportaša iz 48 zemalja u čak 13 gradova Malopoljske oblasti i Šlezije, a medalje će se dijeliti u ukupno 253 discipline. Prve Europske igre održane su 2015. godine u Bakuu, a druge 2019. u Minsku. U Bakuu je Hrvatska osvojila 11 odličja (jedno zlato, četiri srebra i šest bronci), a u Minsku osam odličja (dva zlata, srebro i pet bronci).

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije