Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji ispraćaj

Otišao je Joso Čorak, olimpijski doprvak i nezaboravni hrvački as

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
04.12.2023.
u 16:12

Komemoracija za borilačku legendu, olimpijskog doprvaka i europskog prvaka, održana je u Hrvačkom klubu lika čiji je i sam bio jedan od osnivača

Članovi obitelji, vodeći ljudi hrvatskog hrvanja, aktualni reprezentativci, predstavnici HOO-a i sportski prijatelji, među njima i olimpijski pobjednik Vlado Lisjak, oprostili su se od Josipa Čorka (80). Posljednji ispraćaj istinske hrvačke legende upriličen je u krematoriju na Mirogoju, a komemoracija je održana u dvorani Hrvačkog kluba Lika, u kojoj je i sam Čorak hrvao. A ta dvorana nije se mnogo promijenila, što je primijetio i Josipov sin Neven, nekad bodibilderski as, a danas uspješan poslovni čovjek u SAD-u, koji je, opraštajući se od oca, kazao:

– Hvala vam svima što ste se došli oprostiti s tatom. Teško mi je održati koncentraciju da ne izgubim kontrolu, jer emocije dolaze u valovima, no mogu vam reći da bi otac bio jako sretan sa svim onim što ste ovdje o njemu rekli.

A predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović kazao je kako smo izgubili ikonu hrvanja, prvu zvijezdu ovoga "rudarskog" sporta, dok je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač kazao da je to bio sportaš kojem se trebalo diviti. Govorio je to Krajač i u nadi da će se na Olimpijske igre u Parizu kvalificirati i netko od naših najboljih hrvača:

– O tome koliko je volio hrvanje, koliko je strastven sportaš bio, govori i činjenica da je, zbog 11 naslova svjetskog veteranskog prvaka, uvršten i u Guinnessovu knjigu rekorda. A mi se pak nadamo da će se ponovo roditi jedan Čorak i proslaviti to prezime.

Tko zna, možda to bude njegova unuka Raquel (10), talentirana hrvačica, koja je s mamom Claudijom došla iz dalekog Colorada oprostiti se od djeda. A dida Joso bio je europski prvak i olimpijski doprvak, što je kombinacija trofeja koju nijedan naš hrvač nije osvojio. Autentični i neponovljivi Joso, kazivali su oni koji su ga dobro poznavali, o smrti je uvijek pričao otvoreno i sa svojim širokim ličkim osmijehom uz pokoju, originalnu, dosjetku.

U kultnoj hrvačkoj dvorani (Hrvački dom Lika) od Čorka se oprostio i Ivan Kralj, predsjednik kluba, čiji je Joso bio jedan od osnivača:

– Neka njegovo nezaboravno nasljeđe i nepresušna energija budu vodilja za nove naraštaje hrvača.

Vladimir Bregović, predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza, govorio je i uz odar:

- Joso je bio simbol našeg sporta, hrvač kakvog možda više nikad nećemo imati. No, mi radimo na tome da se pojavi netko novi.

U ime Hrvatskog olimpijskog odbora od hrvačke legende oprostila se dopredsjednica Morana Paliković Gruden kazavši:

- Možda ti dosad i nismo rekli hvala u mjeri u kojoj si zaslužio i zato ti sada kažemo veliko ti hvala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije