Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večer ZG prvaka

Zagrebački automobilistički savez obilježio tri velika jubileja

zagrebački automobilistički savez (1)
Foto: Zdenko Petkoviček
1/6
05.12.2012.
u 14:22

Obilježena je stota obljetnica "prve automobilske utakmice" održane 1912. godine, pedeseta obljetnica prve utrke kartinga održane 1962. godine i dvadeseta obljetnica utemeljenja ZAS-a

Veličanstvena noć zagrebačkog automobilskog sporta i kartinga! Tako bi se ukratko moglo opisati sinoćnje događanje u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. Zagrebački automobilistički savez sjajno je obilježio tri velika jubileja. Stotu obljetnicu "prve automobilske utakmice" održane 1912. godine na stazi Zagreb – Bistra – Veternica – Lepoglava – Ivanec – Varaždin – Zelina – Zagreb, pedesetu obljetnicu prve utrke kartinga održane 1962. godine na betonskoj pisti stadiona NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i dvadesetu obljetnicu utemeljenja ZAS-a, danas sasvim sigurno najorganiziranijeg gradskog granskog saveza u našoj zemlji.

Stara gradska vijećnica vjerojatno još nikad nije bila popunjena do posljednjeg mjesta, više od 200 ljudi, plejada vozača veterana: Drago Regvart, Veco Holjevac, Ivan Rojtinić, Jovo Berić, Damir Štimac, Slavko Krpan, Drago Merlić, Ivica Magdić, Niko Pulić, Mira Nikolić, Duška Gregurek, samo su neki od sportskih velikana koji su s danas aktivnim vozačima, sucima i uzvanicima iz Zagreba, Sv. Nedelje, Stubičkih Toplica, Oroslavja, Slavonskog broda, Osijeka i Velike Gorice dekor manifestacije učinili još sjajnijim.

Nakon slikovitog uvoda prof. Valentina Valjka o prvoj autoutrci na ovim prostorima i podjele 147 nagrada najboljim vozačima Prvenstva Sjeverna liga i Prvenstva Zagreba u kružnim utrkama, brdskim utrkama, reliju, ocjensko spretnosnim vožnjama, reliju old timera, autoslalomu, utrkama ubrzanja, drift utrkama i kartingu, uz "zagrebački božićni pušlek" za svaku vozačicu, podijeljena su i prigodna priznanja najzaslužnijim pojedincima i tvrtkama za svekoliki doprinos razvitku zagrebačkog autosporta  i kartinga proteklih dvadeset i više godina.

Srebrna plaketa za dugogodišnju podršku i potporu:
Gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću, Ina Industriji nafte d.d., INFOSISTEM d.d., PZ Auto d.o.o., Zagrebački športski savez

Srebrna plaketa za osobni doprinos svim dosadašnjim predsjednicima ZAS-a: Zrinko Gregurek (1992-2000.), Berislav Čegelj (2000.-2001.), Daut Damarija (2001.-2007.), Vladimir Zadravec (od 2007.)

Plava plaketa za osobni doprinos: Mato Šebalj, sportski sudac "par exellence", Stjepan Srbljinović, sudionik prve utrke kartinga u Zagrebu.

Plava plaketa za izvanredne rezultate na europskim stazama u 2012. godini: Nikola Belohradski, Martin Kodrić i Kristijan Habulin.

Te na kraju kao najznačanija priznanja dodijeljene su nagrade za životno djelo: dr. Tomislav Škunca, dugogodišnji glavni liječnik u auto i karting-sportu, Mira Nikolić, sportska vozačica i sudac auto i karting sporta.

Uz to svaki od nagrađenih dobio je na poklon izvanrednu knjigu prof. Valentina Valjka "Bešte ljudi ide auto", monografiju o povijesti automobilizma u Hrvatskoj od 1898. do 1945. godine. Sve je završilo, kako to i priliči automobilistima, skromnim domjenkom i dugim druženjem gdje su proradila sjećanja na uspomene, ali slagali se i planovi za novu sezonu, dok su gornjogradske plinske lanterne obasjale velike pahuljice snijega koje su zagrebačke automobiliste otpratile u "belu zagrebačku noć", ali sasvim sigurno u nove i brojne pobjede – novih 100 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije