Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Red Bullov skakač skočio s ruba svemira!

Red Bull (1)
Foto: Red Bull
1/3
PR
Autor
PR članak
26.07.2012.
u 17:02

I posljednji pripremni korak prije skoka s ruba svemira uspješno je savladan. Felix Baumgartner jučer je izveo probni skok s visine od 29.455 metara

Prvi je probni skok s visine od 21.817 metara Baumgartner bez ikakvih poteškoća izveo u ožujku. Drugi je probni skok u protekla dva dana dvaput odgađan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, no oluja i jaki vjetar ni u jednom trenutku nisu obeshrabrili stručni tim misije Red Bul Stratos. Čak i lansiranje Space Shuttlea zbog nepovoljnih se uvjeta ponekad odgađa i po nekoliko dana. Uspješno izveden jučerašnji skok dokaz je da se strpljenje itekako isplati.

Baumgartner se nakon iskakanja iz kapsule slobodnim padom spuštao prema zemlji čak 3 minute i 48 sekundi, dostigavši brzinu od 862 km/h. Spustio se u pustinju Novoga Meksika, na mjesto koje je od lokacije s koje je poletio udaljeno svega 15 minuta helikopterom.

Tehnički je direktor projekta Art Thompson komentirao:

– Teško je ostati ravnodušan. Drago nam je da se Felix uspješno spustio na zemlju. Ovo je bio dug i naporan tjedan, a vrijeme nam nije išlo na ruku. Svi su članovi tima dali svoj maksimum.

Balon koji će Baumgartnera povesti na visinu s koje će izvesti konačni skok bit će visok poput nebodera, a da bi uspješno poletio, vjetar ne smije puhati brzinom većom od 6,5 km/h. Datum skoka ovisit će o vremenskim uvjetima i rezultatima detaljnog pregleda kapsule i opreme nakon probnoga skoka.

Drugi probni skok za koji je korišten stratosferski balon četverostruko veći od onoga u ožujku, donio je nova važna saznanja i mnoštvo vrijednih podataka za razvoj aeronautičkih istraživanja.

– Posljednjih je nekoliko dana bilo vrlo naporno, no sad sam jako uzbuđen. O ovome sam oduvijek sanjao. Pred nama je još samo jedan korak – izjavio je Baumgartner nakon spuštanja na zemlju.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
BobCat
19:47 27.07.2012.

pitam se samo dali ima posebno odijelo za svoja muda jer dam se kladit da su ogromna... svaka čast majstore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?