Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP ŠAH

Jan Nepomiači i Pia Cramling prvaci Europe

Šah
VL
17.03.2010.
u 22:58

U posljednjem, 11. kolu 11. Europskog pojedinačnog prvenstva u šahu u Rijeci, mladi ruski velemajstor Jan Nepomiači je lijepom pobjedom nad Armencem Vladimirom Akopjanom uvjerljivo osvojio naslov europskog prvaka.

Bio je to zaslužen uspjeh još jednog izdanka znamenite ruske šahovske škole. Nepomniači ima samo 20 godina, a počeo igrati šah sa 4 godine. Već od desete godine osvaja europska i svjetska prvenstva u kadetskoj konkurenciji i ovo je bio najlogičniji nastavak njegove briljantne karijere. Na riječkom natjecanju nanizao je 7 pobjeda uz 4 remija i zaradio preko 25 rejting-bodova.

Drugo mjesto sa po 8,5 bodova podijelili su Gruzijac Baadur Jobava i Rus Artjom Timofejev, pa će razigravati za srebrno i brončano odličje. Na Svjetski kup izravno su se još plasirala sedmorica igrača, koji su osvojili po 8 bodova: Lysyj, Efimenko, Almasi, Tomaševski, Rodshtein, Pašikjan i Salgado Lopez, a preostalih 13 igrača odredit će se doigravanjem u kojem će sudjelovati 28 igrača, koji su završili prvenstvo sa 7,5 bodova.

Među njima, nažalost, neće biti Ante Brkića jer je izgubio posljednju partiju od Čeha Zbyneka Hraceka. Solidan plasman osigurao je Hrvoje Stević pobjedom nad Poljakom Gdanskim.

Kod šahistkinja došlo je do velikog preokreta. Šveđanka Pia Cramling je uspjela nadigrati dosad neporaženu Litavku Viktoriju Cmilyte i u posljednji trenutak je preteći za pola boda. To je Šveđanki drugi naslov europske prvakinje, čime se izjednačila s Ruskinjom Tatjanom Kosincevom i Ukrajinkom Katerinom Lahno. U 11 kola nanizala je čak 8 pobjeda uz dva remija i jedan poraz i popravila rejting za 19 bodova.

Cmilyte je sa 8,5 bodova osvojila srebro, a za broncu će razigravati pet igračica koje su osvojile po 8 bodova – Poljakinja Monika Socko, Francuskinja Marie Sebag, Ruskinja Tatjana Kosinceva, Ukrajinka Natalija Žukova i Grkinja Jelena Dembo. Sve one plasirale su se na Svjetski kup, a preostalih 7 putnica dobit će se nakon doigravanja u kojem će sudjelovati 10 igračica,koje su osvojile po 7,5 bodova.

Od hrvatskih predstavnica nove pobjede upisale su jedino Kristina Šolić i Mara Jelica.

 

Važniji rezultati 11. kola:

Muškarci: Nepomniači-Akopjan 1:0, Jobava-Hismatullin 1:0, Timofejev-Mamedov 1:0, Lysyj-Efimenko remi, Sokolov-Almasi 0:1, Movsesjan-Socko remi, Zvjaginsev-Navara remi, Tomaševski-Hairullin 1:0,Vorobjov-Aleksejev remi, Volkov-Kurnosov remi, Rodshtein-Fressinet , Berkes-Sutovsky remi, Pašikjan-Berg 1:0, Macieja-Salgado Lopez 0:1, Potkin-Vallejo Pons remi, Hracek-Brkić 1:0, Stević-Gdanski 1:0, Martinović-Krasenkow remi, Kokarev-Ferčec 1:0, Šarić A.-Andriasjan remi, Kožul-Levin remi, Brunello-Bosiočić 1:0, Janković-Šale 1:0, Lončar-Zelčić remi, Kozlitin-Jovanić 1:0 itd.;

Žene: Cramling-Cmilyte 1:0, Socko-Sebag remi, Stefanova-Skripčenko remi, Muzičuk A.-Ušenina remi, Kosinceva T.-Savina 1:0, Zawadska-Žukova 0:1, Moser-Dembo 0:1, Kosinceva N.-Peng 1:0, Hoang Thanh-Romanko remi, Bodnaruk-Dzagnidze remi, Rajlich-Čarhalašvili 1:0, Galojan-Muzičuk M. 0:1, Kovaljevska-Girya 1:0, Nebolšina-Hurtsidze 0:1, Paehtz-Frančišković 1:0, Severjuhina-Medić 1:0, Šolić-Zimina 1:0, Kouvatsou-Jelica 0:1, Isgandarova-Šargač remi, Fuchs-Berke remi itd.

Poredak na vrhu prije doigravanja:

Muškarci: 1. Nepomniači 9 bodova, 2.-3. Jobava i Timofejev po 8,5, 4.-10. Lysyj, Efimenko, Almasi, Tomaševski, Rodshtein, Pašikjan i Salgado Lopez po 8 bodova itd. Od hrvatskih šahista najbolji je Hrvoje Stević sa 7 bodova (65. mjesto!), Brkić i Janković imaju po 6,5, a Kožul, Ivan Šarić, Zelčić, Jovanović, Martinović, Ante Šarić, Žufić i Lončar imaju po 6 bodova.;

Žene: 1. Cramling 9 bodova, 2. Cmilyte 8,5, 3.-7. Socko, Sebag, Tatjana Kosinceva, Žukova i Dembo, 8.-17. Stefanova, Anna Muzičuk, Nadežda Kosinceva, Marija Muzičuk, Hurtsidze, Skripčenko, Ušenina, Rajlich, Ziazulkina i Kovaljevska po 7,5 bodova itd. Od hrvatskih igračica najbolja je Borka Frančišković, koja je sa 6 bodova osvojila 58. mjesto. Kritina Šolić je također osvojila 6 bodova, a Mirjana Medić i Mara Jelica po 5 bodova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije