Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA LONDON 2012.

HOO potpisao ugovor sa 154 sportaša

Stipendije
Petar Glebov/Pixsell
20.04.2010.
u 15:34

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) u utorak je u Zagrebu potpisao ugovore sa 154 sportaša, korisnika četiriju razvojnih programa HOO-a.

- Ovim se želi postići sustavno praćenje sportaša sve do njihova nastupa na vrhunskim sportskim natjecanjima, a krajnji cilj su Olimpijske igre. Motiv je preduhitriti odlazak kvalitetnih sportaša juniorske kategorije koji su iz različitih razloga odlazili iz sporta i prije nego su se okušali u seniorskoj konkurenciji - rekao je u uvodnoj prezentaciji glavni tajnik HOO-a Josip Čop, dodavši kako je svrha programa podrška, potpora i kontinuirana skrb o sportašima jer HOO ima dužnost osigurati svakom sportašu počevši od 12-godišnjaka, sve stručne, tehničke, materijalne i zdravstvene uvjete.

U šest razvojnih programa koje HOO ima trenutačno je 319 sportaša iz 36 sportova.

Kako bi osigurali sve pretpostavke razvoja vrhunskoga sportskog rezultata, Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s nacionalnim sportskim savezima posljednjih je godina osigurao dugoročniju financijsku i stručnu potporu sportaša, od najmlađih dobnih kategorija do vrhunskog sportaša i olimpijca i stručnog rada. 

Uz Individualni program skrbi o mladima i perspektivnim sportašima (program II) uveden prije 11 godina (1999.), HOO je 2006. uveo Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija (program I).

Istodobno, za sportaše razvidnoga sportskog rezultata HOO uvodi Program potpore kvalitetnim sportašima (program III), za vrhunske sportaše uvodi Program potpore u predolimpijskom kvalifikacijskom ciklusu (program IV) te sportskim ekipama kao što su reprezentacije (program V). Posebnu skrb HOO je osigurao potencijalnim kandidatima za olimpijske igre, bilo ljetne ili zimske, kroz Olimpijski program (program VI). 

Paralelno s programima skrbi o sportašima, HOO je uveo program sufinanciranja rada trenera (2005.) kako onih koji su vrhunske rezultate dokazali na olimpijskim igrama u posljednja dva ciklusa te na svjetskim i europskim natjecanjima tako i onih koji rade s mlađim sportašima. Ove 2010. godine program sufinanciranja rada trenera proširen je na još jednu kategoriju korisnika - trenere za razvoj pojedinog sporta. Proširena su i prava korištenja razvojnih programa za sportaše iz ekipnih sportova uključujući i one koji imaju parove, štafete ili posade.

Za primjenu razvojnih programa Hrvatski olimpijski odbora izradio je pravila koja su obvezujuća za nacionalne sportske saveze čiji su sportaši i treneri obuhvaćeni  programima sufinanciranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije