Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERICAS CUP

Amerikancima trofej nakon 18 godina

Jedrenje
Hrvoje Jelavić
14.02.2010.
u 21:45

Američka momčad BMW Oracle pobjednik je 33. izdanja Americas Cupa, najvećeg jedriličarskog natjecanja na svijetu s tradicijom od 159 godina.

Golemi trimaran (trotrupac) američke posade bio je i u drugom plovu u akvatoriju ispred španjolske Valencije brži od katamarana (dvotrupca) posade švicarskog Alinghija, dvostrukog branitelja naslova u ovom natjecanju, te je Amerikancima osigurao prvu pobjedu u ovom natjecanju nakon 1992. godine, kada je u San Diegu najstariji međunarodni sportski trofej na svijetu osvojila momčad bizmismena Billa Kocha iz San Diega.

Ovoga puta veliku pobjedu slavi 65-godišnji američki softverski tajkun Larry Ellison, koji se u nedjelju našao na palubi svog izvanredno brzog trimarana, za razliku od plova u petak, kada je izostao zbog limita u težini.

Njegova pobjeda nad još jednim multimilijarderom Ernestom Bertarellijem znači da Americas Cup putuje u Golden Gate Yacht Club iz San Francisca.

Nakon uvjerljive pobjede u prvom plovu u petak, u drugom plovu je BMW Oracle, nakon dugačkog čekanja na start zbog neadekvatnog vjetra, imao nešto zahtjevniji posao, te je slavio s konačnih 5 minuta i 26 sekundi prednosti pred Alinghijem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije