Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje velikom treneru

Oscar se naklonio Novoselu, Kića ga izgrlio i izljubio

Mirko Novosel (1)
Foto: Dražen Brajdić
1/4
12.09.2010.
u 15:04

U nedjelju smo u Istanbulu opet malo živjeli od slavne nam košarkaške prošlosti, kad nam je već sadašnjost siva. U hotelu Swiss, na Bosporu, svjedočili smo uvrštenju Mirka Novosela u Kuću slavnih Međunarodnog košarkaškog saveza (Fiba).

- Mirko je veliki trener, tako je teško bilo pobijediti njegove momčadi - kazivala je brazilska košarkaška legenda Oscar Scmidt.

Ugledavši ga taj je brazilski velemajstor pohitao prema Mirku da bi se naklonio, uzeo njegovu ruku i stavio na svoje čelo. Kad smo ga titulirali sa jednim od najboljih strijelaca svih vremena, odmah je reagirao:

- Moram vas ispraviti, nisam jedan od najboljih već najbolji, pogotovo na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Šali se da je karijeru završio jučer, bilo je to kada je imao 45 godina, a spretno je reagirao i na izjavu također dugovječnog Dina Meneghina (igrao 28 sezona):

- U ovoj petorci koja je danas ovdje - Kićanović, Oscar, DIvac, Meneghin i Sabonis - i ja bih šutirao trice - kazao je talijanski košarkaški div.

- Ne, ti loptu u toj petorci uopće ne bi dobio - otpovrnuo je Oscar.

Vrlo srdačan bio je i susret Novosela s Draganom Kićanovićem. Prije onog poljubca na pozornici na kojoj su se nagrade dodjeljivale, u hotelskom lobiju vidjeli smo dug zagrljaj kroz koji su brzinom munje prošla sva sjećanja na to kako ga je Mirko pronašao u Čačku i kroz reprezentacije mlađih uzrasta progurao Kiću do velikog svjetskog igrača.

Nakon što se pozdravio s Pedrom Ferrandizom, slavnim trenerom Reala i utemeljiteljem Fibinih odaja slave, s prstenom američkog Hall of Famea na ruci, Mirko nam je ponosno kazao:

- S Fibinom Kućom slavnih otvara se prostor za odavanje počasti velikim igračima i trenerima koji nisu dospjeli u američku Kuću slavnih. Sretan sam što u Fibinoj što u američkoj kući imam pet svojih igrača, Dražena, Ćosića, Dalipagića, Delibašića i sad Kićanovića. Dakle, imam petorku igračkih legendi koje sam vodio što u klubu što u reprezentaciji bivše SFRJ.

U klasi 2010. u galeriju legendi ušlo je 17 osoba, a osim spomenutih igračina tu su još i treneri (Jevgenij Gomeljski, Lindsay Gaze), košarkašice (Cheryl Miller), suci i dužnosnici.

U Mirkovoj pratnji na svečanosti bila su obojica sinova, Krešimir (direktor Cedevite) i Vladimir (privatni poduzetnik) te supruga Jasenka.

Kićanović: Mirko me izvlačio iz škole na pripreme

Dragan Kićanović kaže da ga je Mirko Novosel izvlačio iz škole, a Mirko nam je govorio da mu je sređivao maturu i da je kod njegove bake prvi put vidio kako se radi kajmak:

- Neću nikad zaboraviti kada je došao u Čačak kad sam bio drugi razred srednje škole i tražio od direktora da me pusti na pripreme koje su tada trajale i po tri mjeseca - prisjetio se Kićanović.

Arvidas Sabonis pamti Novosela kao velikog klupskog rivala, a od rivaliteta s Cibonom vrlo dobro pamti finale u Budimpešti 1986. i poraz u utakmici u kojoj je zbog nasrtaja na Nakića isključen.

- Koga je više briga što se tada dogodilo. Meni je važnije to što sam obećao Draženovoj mami da ću, kada dođem u Hrvatsku, doći na njegov grob. Dražen i ja nismo bili prijatelji, ali smo se poštivali - kazao je Litavac.

Komentara 1

CE
Celik
10:15 14.09.2010.

Bravo za to sto je otkrio Kicanovica,ali Novosel je prelomio i napravio veliki potez kada je uzeo Slavnica u reprezentaciju te smo tek tada poceli dobivati SSSR. Ovdje mi se cini oko tih kuca slavnih da se forsiraju samo legende Cibone i Partizana.Gdje su legende Jugoplastike,Zadra,Olimpije,Zvezde...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije