Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski apotekari

Zvonko bi Babićevim tragom, Josip Tadić u Bayeru propao

Zvonko Pamić
Sanjin Strukić/Pixsell
16.04.2010.
u 21:12

Ugledni bundesligaš već je kupovao naše mlade igrače, ali nisu svi imali uspjeha na njemačkoj pozornici. Marko Babić godinama je bio uzdanica Bayera, dok je Tadić završio u amaterima

Vrijeme će pokazati je li Zvonko Pamić napravio pravi potez potpisavši za Bayer iz Leverkusena s 19 godina. Financijski, to sigurno nije pogreška, niti bi bilo tko na njegovu mjestu odbio tu ponudu, pogotovu ako ga nisu tražili ni Hajduk niti Dinamo.

Samo naglašavamo potencijalnu opasnost da jedan očito veliki talent prerano ne nestane sa scene, kao što se u nedavnoj prošlosti događalo nekolicini mladih hrvatskih nogometaša u njemačkoj ligi. Naravno, kao i u prijašnjim sličnim avanturama, koje i nisu sve loše završene, sve će ovisiti samo o Zvonku. A u Bayeru su se već u njega zaljubili.

Olina kalvarija u Berlinu

Ivica Olić danas je zvijezda Bundeslige, a u njoj je kao 19-godišnjak doživio najveće razočaranje karijere. U 15 mjeseci za Herthu je odigrao samo dvije utakmice, pa ga je tadašnji vlasnik Dragan Marić vratio u Marsoniju, odakle je počeo Ivičin strelovit uspon. Taj povratak u Slavonski Brod bio je prekretnica u Olinoj karijeri.

Sasvim drugačiji primjer je transfer osječkih bisera Marka Babića s 19 i Jurice Vranješa s 20 godina, upravo u Bayer iz Leverkusena. Obojica su u Bundesligi isplivala i proslavila se. Babić je samo za Bayer odigrao 144 utakmice, čak je igrao i u finalu Lige prvaka, dok je Vranješ za Bayer, Stuttgart i Werder nanizao 176 bundesligaških nastupa.

Konkurencija u Bayeru svojedobno je pojela Josipa Tadića. Nekadašnji osječki supertalent otišao je u Leverkusen sa 17 godina, a s godinama je propadao, pa ga je Mamić kupio kao trećeligaškog igrača, iz amaterske momčadi apotekara. Bila je to još jedna u nizu kupnja mačaka u vreći. Tadić je danas u francuskom Grenobleu, već otpisanom iz prvoligaškog društva.

U neslavne bundesligaške pokušaje spada i Benkov odlazak u Nürnberg (10 utakmica u dvije godine), te Ipšin u Energie (četiri utakmice u sezoni). Benko je u sezoni 2005./2006. bio zvijezda Prve HNL, čak se i Dinamo zanimao za njega, a danas je u belgijskom Kortrijku. Prije potpisivanja za taj klub nije prošao na provjeri u Hajduku.

Zvonko Pamić drugi je najveći inozemni Rijekin transfer, nakon što je njegov rođak Manuel Pamić 2008. godine za 800.000 eura prodan u Red Bull Salzburg. Sjajni lijevi branič reprezentativnoga potencijala, na žalost, nije prošao u austrijskom klubu, pa se usrećio u praškoj Sparti.

Živković zaustavio tatu

Zvonko nije prvi iz dinastije Pamić u njemačkoj ligi. Tata Igor je u sezoni 1997./1998. igrao u Hansi iz Rostocka. Odigrao je 37 bundesligaških utakmica i postigao 13 pogodaka. Nastupio je i protiv Bayera, ali ga je zaustavio čovjek koji je dojučer skautirao njegova sina – Boris Živković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije