Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOČNO MJESEC DANA DO SP-a

Zbog SP-a zaboravljaju 50% gladnih

Afrika
AFP
11.05.2010.
u 11:59

- Molimo Boga da SAD ne uđe u osminu finala, jer tada će nam doći Barack Obama - iskren je šef policije u JAR-u...

Točno mjesec dana preostalo je do početka najvažnijeg sportskog događaja ove godine, Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Stanovnike domaćina SP-a već je uhvatila euforija, posljednjih nekoliko dana čekali su u redovima za fotografiranje uz originalni pehar koji će 11. srpnja na stadionu u Johannesburgu podignuti prvaci. I pritom su zaboravili da će prvenstvo njihovu siromašnu zemlju koštati četiri milijarde dolara (1,97 milijardi izdvojili su za gradnju stadiona).

Huligani najmanja briga

U 30 dana nogometnog spektakla zaboravit će Južnoafrikanci i na podatak da je u njihovoj zemlji 25 posto nezaposlenih, te 50 posto onih koji žive ispod granice siromaštva.

– Svjetsko prvenstvo u JAR-u utjecat će pozitivno na cijeli afrički kontinent, baš kao što se to dogodilo kad je Barack Obama izabran za američkog predsjednika. Bliži se veliki trenutak za Afriku – uvjeren je pak južnoafrički nadbiskup i nobelovac Desmond Tutu.

A baš je američki predsjednik Barack Obama najavio dolazak u JAR, i to ako njegova reprezentacija izbori nastup u drugom krugu.

– Odsad ćemo se svaki dan moliti Bogu da SAD ne uđe među 16 najboljih – iskren je bio šef policije Južnoafričke Republike Bheki Cele.

Inače, za sigurnost navijača i nogometaša tijekom prvenstva brinut će se 30 tisuća vojnika, 40 tisuća policajaca i 150 tisuća ostalih zaštitara, a još sto tisuća ljudi bit će u stanju pripravnosti.

Nedavna najava al-Qai'de o terorističkim napadima za vrijeme prvenstva opet je digla na noge južnoafričku policiju, ali i Interpol. Koliko briga zbog sigurnosti imaju, potvrđuje podatak da zasad nitko nije spomenuo dolazak 35.000 engleskih huligana. Oni će, prema svemu sudeći, biti jedan od najmanjih problema.

Stadioni važniji od bolnica

Iako je većina Južnoafrikanaca sretna što će mjesec dana u njihovu zemlju biti uprte sve oči svijeta, mnogo je i onih koji misle da se zbog SP-a njihova zemlja nije smjela dodatno zadužiti.

– Ove godine nisu građene nove škole i bolnice. Stadioni su bili važniji, no bojim se da će nakon natjecanja zjapiti prazni. Postat će bijeli slonovi – smatra južnoafrički borac za ljudska prava Dennis Brutus.

Komentara 3

OB
-obrisani-
12:37 11.05.2010.

Zbog SP-a zaboravljaju 50% gladnih ali neče zaboraviti one domoljubno hendikepirane, potištene i poljuljane koji su bez sudjelovanja ostali na zapadnom balkanu...

FR
FrancPrešern
14:54 11.05.2010.

Zbog SP-a zaboravljaju 50% gladnih ali ne zaboravljaju 50% domoljubno hendikepiranih na zapadnom balkanu..

DO
domingo1981
16:26 11.05.2010.

FrancPresern -ovaj clanak stvarno nije za salu... gdje ce ti dusa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije