Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROĐENI MAKARANIN

Zambijska legenda Bušelić: Afrikanci će u svjetski vrh

Ante Buselic
Ivo Cagalj/PIXSELL
04.07.2010.
u 14:41

- U Zambiji sam unaprijedio njihov nogomet, pa sam od predsjednika Kaunde dobio najviše državno odlikovanje - rekao je Bušelić.

Makaranin Ante Bušelić (77) jedini je hrvatski nogometni stručnjak koji je ostavio značajniji trag u Africi. Još protekloga proljeća bio je angažiran u zambijskom klubu Ndola Unitedu, radi čega mu je prostor dao i BBC. Pitali su ga kako se sa 77 godina odlučio na novu afričku avanturu, a Bušelić je uzvratio:

– Zašto Fergusona ne pitate za godine kada produžuje ugovor s Manchesterom?

Bušelića smo pronašli u Makarskoj...

U Zambiji 7,5 godina

– BBC-u sam zanimljiv jer me pratio još sredinom 70-tih kada sam s reprezentacijom Zambije bio doprvak Afrike, drugi u kvalifikacijama za SP 1974., te sudionik OI 1976. i 1980. godine. Ukupno sam u toj zemlji proveo 7,5 godina i značajno unaprijedio nogomet, radi čega sam od predsjednika Kaunde dobio najviše državno odlikovanje. Kod Kaunde sam na večeri bio barem 20 puta – priča iskusni trener.

Ne skriva da je bio Miljanićev kadar.

– Miljan me doista preporučio u Zambiji i time se ponosim. Bio je uvijek korektan, pravi džentlmen. Nažalost, sada je teško bolestan, boluje od Alzheimerove bolesti, ne prepoznaje ni najbližu obitelj. U kontaktu sam s njegovom suprugom Verom.

Bojkotirao sam OI

– Bili ste jedini Hrvat koji je bojkotirao OI?

– Da, bilo je to 1976. u Montrealu, kada je cijela Afrika tražila da se suspendira Novi Zeland, jer je jedna njihova ragbijaška momčad bila na turneji u JAR-u, koji je tada bio pod sankcijama zbog apartheida. No, MOO je odbio taj zahtjev pravdajući se da ragbi nije olimpijski sport. Tada je 3000 afričkih sportaša, umjesto na otvorenje, spakiralo kovčege i napustilo Montreal.

Bušelić nije iznenađen nastupom Gane na SP-u.

– Uvjeren sam da to nije bio samo bljesak, te da će neka selekcija iz tzv. crne Afrike uskoro doći u svjetski vrh. Oni imaju fantastične tjelesne predispozicije, razvijaju se u povoljnim klimatskim uvjetima, a tehnički su sjajno potkovani. U Gani svaki klub ima nogometnu akademiju i nevjerojatno brojan pomladak – zaključio je Bušelić koji će najesen ponovo u Zambiju.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
17:49 04.07.2010.

..........\"U Gani svaki klub ima nogometnu akademiju i nevjerojatno brojan pomladak – zaključio je Bušelić koji će najesen ponovo u Zambiju\'.......... ____________________________________________ U Kanadi i Americi cak postoje lige za 3-o godisnjake.....U USA preko 90 milijuna ljudi aktivno se bavi nogometom.......... Hrvatska ima veliki potencijal zbog nasih tjelesnih predispozicija......Od krsne Hercegovine ,preko Dalmacije pa do ravne Slavonije...... Ipak sve vise zaostajemo ( prvo smo popunjavali repku nasim strancima a sad vec i strance uzimamo). Ukoliko ne zapocnemo sa masovnim radom sa najmladjima,Hrvatska ce postati jedna od prosjecnih reprezentacija ( a sve mi se cini da vec jesmo........golgetera i lijevog branica ni za lijek a i vratari su nam slabi)

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
18:39 04.07.2010.

@canajisraM 90 milijuna nogometasa u USA zvuci pretjerano, otprilike kao da u svakoj porodici ima jedan nogometas. Cak da se dodaju i socceer moms.

Avatar poljicanin
poljicanin
20:19 04.07.2010.

Kada Evropljani i Juznoamerikanci prestanu igrati SP-a-sigurno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije