Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U JAR-u ima čak 375 tisuća zaštitara

Za 500 dolara dnevno čuvaju vas mitraljezom

'A policeman stands guard while South Korean national soccer team players  arrive at Johannesburg\'s O.R. Tambo airport June 5, 2010. The 2010 FIFA Soccer World Cup kicks off on June 11.  REUTERS/Henr
'HENRY ROMERO'
14.06.2010.
u 10:32

Telefon u uredu Kylea Condona u Johannesburgu ovih dana bjesomučno zvoni. Dotični Južnoafrikanac, naime, ima tvrtku koja iznajmljuje zaštitare.

- Imamo 45 zaposlenih, no trenutačno bih imao posla i za njih 90. Zahvaljujući SP-u zaradit ćemo velik novac, barem triput više nego inače - kaže Condon.

A kako i ne bi zaradili kada usluge naplaćuju između 2000 i 4000 randi dnevno (250 - 500 dolara). Usporedno, za 4000 randi možete kupiti 100 kilograma svinjetine na tržnici u Johannesburgu. Većina zaštitara bivši su vojnici i policajci:

– Možete izabrati muškog ili ženskog čuvara. Oni su s vama 24 sata, a kao zaštitu nose 9-milimetarski pištolj ili mitraljez.

Privatne zaštitarske tvrtke najbrži su rastući sektor u JAR-u, s godišnjim rastom od čak 13 posto. Zemlja trenutačno ima 375.000 osobnih čuvara, što je dvostruko više od broja policajaca (180.000).

– Sa 52 ubojstva dnevno zemlja baš i nije sigurna. Zato posao ne može propasti - iskren je Condon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije