Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješna karijera

Vlatkove nagrade: Zmaj od Bosne, Franjo Bučar, Uefina priznanja...

'sport...zagreb...19.01.2006. tuskanac 59, rezidencija francuskog veleposlanika, michel platini dosao dodijeliti orden viteza nacionalnog reda vlatku markovicu, michel platini i vlatko markovic,  foto
Goran Stanzl/Pixsell
23.09.2013.
u 10:30

Marković je bio utjecajan u visokim krugovima europskog nogometa, a bio je prijatelj i sa sadašnjim predsjednikom Uefe Michelom Platinijem

Smrt bivšeg predsjednika HNS-a Vlatka Markovića potresla je mnoge. Njegova uloga u razvoju jugoslavenskog i hrvatskog nogometa bila je golema. Četrnaest godina bio je na čelu HNS-a i tako postao najdugovječniji čelnik na toj poziciji.

Nakon 14 godina mjesto je prepustio Davoru Šukeru, a on je postao počasni predsjednik. Hrvatska nogometna reprezentacija za njegova mandata plasirala na se dva svjetska i tri europska prvenstva.

Marković je bio iznimno uspješan, kako u igračkoj tako i u trenerskoj karijeri. Bio je uspješan i u vođenju HNS-a, a u životu je dobio mnogo nagrada.

Paralelno s trenerskom karijerom u Fifi bio je instruktor, a 1994. godine izabran je za dopredsjednika HNS-a i predsjednika tehničke komisije. Dvije godine poslije izabran je za člana Uefine komisije za tehnički razvoj da bi 1998. godine postao predsjednik HNS-a.

Poslije je izabran za člana Fifine komisije za nacionalne saveze, ulazi u Fifinu Komisiju za Goal–projekt, postaje predsjednik Tehničke komisije Uefe, a 2012. odlazi u mirovinu kao počasni predsjednik HNS-a.

Marković je bio utjecajan u visokim krugovima europskog nogometa, a bio je dobar prijatelj i sa sadašnjim predsjednikom Uefe Michelom Platinijem.

Nagrade:

2002. godine dobitnik je Nagrade Matija Ljubek Hrvatskog olimpijskog odbora.

2005. godine dobio je Trofej podmlatka, najvišu nagradu Hrvatskog nogometnog saveza.

2006. godine francuski predsjednik Jacques Chirac prvom je čovjeku hrvatskog nogometa dodijelio orden Viteza nacionalnog reda za izuzetne zasluge u promicanju nogometa u Francuskoj i svijetu, koji mu je u rezidenciji francuskog veleposlanika u Zagrebu uručio velikan svjetskog nogometa, tadašnji dopredsjednik Francuskoga nogometnog saveza, a današnji predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Nositelj je titule Zmaja od Bosne srebrne u Družbi Braće hrvatskog zmaja.

Član je Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora.

Dobitnik je godišnje Državne nagrade za šport "Franjo Bučar" za 2008. godinu.

2009. godine dobio je visoko Uefino odlikovanje "Amicale des Anciens" za dugogodišnje aktivno sudjelovanje na raznim dužnostima u europskoj nogometnoj organizaciji.

 >>Preminuo bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije