Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ajax - Dinamo 4:0

Katastrofa! Lekcije u školici sve su bolnije

Dinamo (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/30
02.11.2011.
u 20:38

Dinamo je sramotno izgubio u Amsterdamu 0:4, bez da su odigrali iti jednu ozbiljniju akciju, zaprijetili, pa čak nisu ni pošteno faulirali protivnika.

Tko god se nadao da će Dinamo lakše igrati u Amsterdamu protiv Ajaxa nego u svom Maksimiru, uzalud se nadao. Dinamo je upisao i četvrti poraz u Ligi prvaka (4:0) u isto toliko utakmica, nažalost nije uspio upisati barem pogodak da bi pobjegao od Makabija iz Haife, koji je jedini u povijesti ovog natjecanja ispao bez boda i pogotka. No, s gol-razlikom 0:9, koju je Dinamo već nadmašio...

Fićo protiv ferrarija

Sad, možda se ipak treba nadati da će plavi zabiti nekakav gol u preostale dvije utakmice, no ta nada ne bi smjela biti prevelika, u susretima s Realom u Madridu pa onda kod kuće s Lyonom, šanse neće biti velike.

Ne treba za poraz u Amsterdamu kriviti Krunu Jurčića, čak je sad jasnije da nije ništa posebno kriv ni za ostale poraze u Ligi prvaka, da je potpuno svejedno koje igrače pošalje na teren, da je svejedno s kojim sustavom pokušava parirati suparnicima. Plavi puk treba biti svjestan da je riječ o razlici u kvaliteti, Dinamo tu zaostaje i jednostavno si ne može pomoći.

A priče je li trebao igrati ovaj ili onaj bespredmetne su. To je kao da u automobilističkoj utrci na fići promijenimo gume i nadamo se da ćemo dostići ferrarija.

Dinamo je u Amsterdamu istrčao u očekivanoj formaciji, gušćem srednjem redu koji je trebao spriječiti kombinatoriku Ajaxu i smanjiti mu posjed lopte. I kao i dosad, u tri prijašnje utakmice Lige prvaka, sve je to donekle bilo u redu dvadesetak minuta.

A onda je krenulo ka dnu, pogreška Sammira i brza polukontra koju je iskoristio desni bek Gregory van der Wiel. Ostao je sam na 15 metara, nitko nije išao na njega pa je zakucao loptu pod Kelavinu gredu. I to se Dinamu uvijek događa kad se čini da je ušao u miran ritam, da ima šanse nešto napraviti.

Nastavak je za Ajax bila stvar rutine, samo se čekala nova pukotina u redovima Dinama koje su izazivala brza kretanja domaćih nogometaša. Pa je onda nova dubinska lopta došla idealno Sulejmaniju, koji je povisio na 2:0 i nagovijestio čak i katastrofu plavih.

Bez ozbiljnog udarca

Srećom, do odlaska na odmor mreže (pardon, mreža, ona Dinamova) srećom su mirovale iako je moglo biti drukčije. Blizu pogotku bio je Vida, no Kelava je svoja vrata sačuvao nakon udarca glavom svog prijatelja. Pa je Sulejmani bio blizu svom drugom pogotku. U svakom slučaju, plavi nisu živjeli lako. U nastavku je Jurčić pokušao s Ivanom Tomečakom, pa s Beqirajem i opet su plavi u otvaranju izgledali dobro. No, ne dovoljno dobro da bi se mogao naslutiti nekakav preokret.

Jer, Dinamo nije uputio niti jedan ozbiljan udarac u okvir gola domaćina (!), prvi koji je na nešto sličio bio je Ibanezov na početku drugog poluvremena. A Ajax je znao što hoće pa je De Jong za bio i treći gol, a Lodeiro četvrti. Školica Lige prvaka Dinamu je sve bolnija...

Tijek susreta:

Ajax - Dinamo 3:0 (20' Gregory van der Wiel, 25' Sulejmani, 66' De Jong, 90' Nicolás Lodeiro)

90' I.... OPET GOL. DEBAKL. 4:0 Mogu Nizozemci još zabiti gol. Nicolás Lodeiro je strijelac. Kraj.... Srećom.

85' - Karton za Ibaneza.

82' - Šitum je opalio iz daljine, naravno, preko gola

80' - Dinamo je nemoćan, Eriksen izlazi, ulazi Lodeiro.

73' - Mijenja i de Boer, s travnjaka odlazi Sulejmani, a ulazi Jody Lukoki.

72' - Sammir izlazi, europsko iskustvo imat će Mario Šitum.

3:0 GOOOOOL! 66' - U tri poteza opet je matiran Kelava. Brza akcija, gurnuli su petom za De Jonga koji je postigao treći gol. Plavi braniči nisu ni vidjeli gdje je lopta...

63' - Žuti karton za Domagoja Vida.

56' - Umjesto Ante Rukavine, ulazi Fatos Beqiraj.

55' - Nakon duge i precizne lopte, zaplivao je Vida, a De Jong izbio oper sam pred Kelavu. Nesigurano, ali ipak Kelava brani.

50' - Dobra reakcija plave obrane, pucao je Boerrighter, ali ravno u blok.

47' - Pokušava Ibanez iz daljine, no vratar Ajaxa je dobro postavljen

47' - Jurčić je izvadio Calella, a u igru gurnuo Ivana Tomečaka

46' - Dinamo ima 0-7 gol razliku u Ligi prvaka...

(Prvo poluvrijeme)

45' - Igrat će se minuta sudačke nadoknade.

44' - Puca Alderweireld, odlaz uz vratnicu.

40' - Opalio je Ibanez, nakon što ga je pronašao dosad neprimjetni Kovačić. Neprecizno.

38' - Prva kakva-takva prilika plavih. Sammir je ušao u gužvu u šesneastercu, nije se uspio namjestiti na udarac, onda vratio loptu unatrag, a zatim su plavi i ostali bez lopte...

35' - Umalo autogol Domagoja Vide, ali Kelava je spasio stvar. Sin Rudike Vide glavom je vratio svom vrataru, a ovaj se morao dobro pomućiti kako bi zaustavio loptu.

27' - Evo i jedne obrane Ivana Kelave... Dinamo se potpuno izgubio, još su u nokautu.

26' - Calello je još zaradio i žuti karton zbog oštrog starta neposredno prije gola.

2:0 25' IDE I DRUGI GOOOL! Dinamovci se nisu stigli ni okrenuti, a već je drugi gol postigao Miralem Sulejmani. Nakon brze akcije Sulejamani je izbio s loptom u šesnaesterac i gurnuo je ispod Ivana Kelave koji je bio u padu. Srpski reprezentativac je pobjegao plavoj obrani.

1:0 GOOOL! 20' Gregory van der Wiel probio je Kelavu, Ajax vodi 1:0. Nakon Eriksenova ubacivanja s desne strane Gregory van der Wiel. je sam izbio pred Dinamovog vratara i nije imao težak posao. Opet kiks plave obrane...

14' Sammir je na travi, a Eyong Enoh je za njegovo rušenje "nagrađen" žutim kartonom.

11' Sreća za plave, po desnoj strani je prošao Boerrigter, ali ubacuje u prazno.

7' - Nakon kontre odapeo je i Janssen. Mreže se zasad ne tresu.

6' - U okvir gola puca Vrsaljko.

6' - Žuti karton za Vurnona Anitu, zbog prekršaja na Milanu Badelju.

5' - Badelj ubacuje za Rukavinu, ali ovaj je ostao u zaleđu.

4' - Kombiniraju Jan Vertonghen i Toby Alderweireld

3' - Janssen je izveo korner, Eriksen puca. Nije precizan.

2' - Čudni odabir dresova, Ajax igra u crveno-bijelim, a Dinamo u zlatnim dresovima. Teško je raspoznati igrače na travnjaku...

1' - Utakmica je počela, prvi napad ima Ajax.

0' - Dennis Berkamp je asistent, a igrao je protiv Jurčić a na utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

0' - Dinamo je u Amsterdamu dvaput postigao dva rezultata koja su zlatnim slovima upisana u povijest plavih, dvije pobjede nad Ajaxom (1:0 1998. i 3:2 2007.). Možda je to i zalog što su plavi ovaj put s optimizmom stigli u Ajax Arenu. Iako im dosadašnji rezultati, pa ni igre u Ligi prvaka, baš ne daju za pravo da se previše nadaju.


AMSTERDAM - Arena. Gledatelja 45.000. Vrijeme prohladno. Sudac: Atkinson (Engleska) 6.5
POGOCI: 1:0 - Van der Wiel (20, Eriksen), 2:0 - Sulejmani (25, De Jong), 3:0 - De Jong (65, Eriksen), 4:0 - Lodeiro (90, Ebecilio)
Igrač utakmice: Christian Eriksen

Ajax (4-3-3):
Vermeer - Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita - Enoh, Janssen, Eriksen - Sulejmani,  De Jong, Boerrigter
Klupa: Cillessen, Ooijer, Blind, Lodeiro, Ebecilio, Bulykin, Lukoki
Trener: Frank de Boer

Dinamo (4-3-2-1):
Kelava, Vrsaljko, Vida, Šimunić, Ibanez - Leko, Calello, Badelj - Kovačić, Sammir - Rukavina
Klupa: Lončarić, Tomečak, Cufre, Šitum, Pokrivač, Krstanović, Beqiraj
Trener: Kruno Juričić

Liga prvaka, 4. kolo:

Ajax-Dinamo 4:0 (van der Wiel, Sulejmani, De Jong, Lodeiro),

Lyon-Real Madrid 0:2.

Tablica: Real 12, Ajax 7, Lyon 4, Dinamo 0.

Ostale utakmice: skupina A: Bayern-Napoli 3:2, Villarreal-ManCity 0:3, B: Inter-Lille 2:1, Trabzonspor-CSKA 0:0, C: Benfica-Basel 1:1, ManUtd-Otelul 2:0.

Ključne riječi

Komentara 220

EK
ekvator
23:10 02.11.2011.

de boerov kontrolirani ajax nekontrolirano i nadasve mućki potopio jurčićev dinamo

DF
dinamo ffm
23:24 02.11.2011.

Jurčić za IZBORNIKA!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
22:29 02.11.2011.

Ajax je najslabiji u grupi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije