Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA - LETONIJA 2:0

Na Euru smo bili 15 minuta, a onda su Grci izjednačili

Hrvatska Letonija (1)
Foto: Pixsell
1/15
Autori: Tomislav Dasović, Antonela Vukorepa/VLM
11.10.2011.
u 20:43

Modrić i Ćorluka 50. put su nastupili za vatrene. A Čarli se ozlijedio i izašao.

Vlatko Marković i Zorislav Srebrić poklonili su Modriću i Ćorluki dresove s brojem 50 u povodu 50. nastupa za vatrene, ali, na žalost, Čarli zbog ozljede nije dugu izdržao na travnjaku. Najveći klimaks u prvom poluvremenu riječke utakmice bila je vijest o vodstvu Gruzijaca protiv Grka, kada je Mamić iz svečane lože vikao: “Neka i službeni spiker objavi ga Gruzija vodi!”

Sjajni vratar Vanins

Međutim, spiker ga nije poslušao, budući da je izbornik Slaven Bilić inzistirao da se rezultat ne objavljuje. On ga je, naravno, cijelo vrijeme znao, zato se i toliko hvatao za glavu zbog silnih neuspjelih pokušaja njegovih izabranika u prvom poluvremenu.

Počelo je u 2. minuti kada je vratar Vanins čudesnom reakcijom obranio Eduardov pokušaj. Bila je to totalna opsada vrata Letonaca, igra s puno rizika, s potpuno otvorenim gardom, u kojoj gosti nisu koristili široki prostor u našim obrambenim redovima.

U 27. minuti opet se istaknuo sjajni Vanins, inače čuvar mreže švicarskoga Siona. Jedan njegov obrambeni igrač nespretno je zahvatio loptu i poslao je u gornji lijevi kut, ali je vratar sjajno reagirao.

Hrvati su u prvom poluvremenu imali posjed lopte poput Barcelone, čak 72 posto, no rijetko su dolazili u izrazite prigode za pogodak. Tek u 42. minuti bljesnuo je Niko Kranjčar, a vratar Vanins opet iskazao fantastičan refleks.

Samo jednom Letonci su krenuli u opasnu kontru, no sasjekao ih je pomoćni sudac, iako se nije radilo o zaleđu. Na poluvrijeme smo otišli s 0:0, a s riječkih tribina poletjeli su zvižduci...

Pritisak Hrvata nastavljen je u drugom poluvremenu još većom žestinom, s još više rizika, i to nam se moglo osvetiti u 58. minuti. Rudnevs je pobjedao našoj obrani i išao sam prema Pletikosi, cijeli stadion je zanijemio, a Stipe hobotnica obranio čisti, stopostotni zicer!

Perišić pokrenuo momčad


Stvari su se pokrenule ulaskom Ivana Perišića nakon ozljede Kranjčara. Mladi Omišanin unio je živost u naše redove, najprije asistiravši Eduardu za veliku šansu, a potom zapucavši zicer. Ipak, Kantrida je eksplodirala u 66. minuti. Strinić je nabacio, a zlatna je bila Eduardova glava - vrhunska egzekucija za 1:0! Dudu je 22. pogodak za vatrene proslavio bacivši se u zagrljaj najboljemu prijatelju Vukojeviću...

Letonce je dotukao Mandžukić nakon sjajnoga ubačaja kapetana Srne.

Hrvatska će tako ipak u dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo, prvi put sa Slavenom Bilićem na klupi. Jednom smo u doigravanju za EP bili uspješni, 2003. godine izbacili smo Sloveniju. Igra protiv Letonije veliko je ohrabrenje uoči sudbinski utakmica u studenome...

Hrvatska - Letonija 2:0

Tijek susreta

Drugo poluvrijeme

Kraj je utakmice.

90+3' Igraju se tri minute nadoknade.

88' Izlazi Aleksejs Višnakovs, ulazi Andrejs Rubins.

87' Perišić je prošao po lijevom krilu, Srna je u sredini bio na udarcu, ali blokirali su Latvijci u posljednjem trenutku.

87' Grčka je povela u Gruziji.

85' Izašao je Mandžukić, ušao Jelavić.

Grčka je u 81. minuti izjednačila u Tbilisiju. 15 minuta bili smo na Euru...

Gruzija će posljednjih 15ak minuta utakmice odigrati s igračem manje jer im se jedan ozlijedio.

72' GOOOL 2:0 VODSTVO JE PODEBLJAO MARIO MANDŽUKIĆ! Nakon odličnog ubačaja Darija Srne napadač Wolfsburga bio je najviši u skoku i zakucao u protivničku mrežu. Još samo da Gruzija izdrži...

72' Izlazi Pereplotkins, ulazi Garučas.

66' GOOOOOOOOOOOOOOOOL 1:0 ZABIO JE EDUARDO! Strinić je sjajno ubacio s lijeva, Dudu ostao iza leđa obrane i glavom spremio loptu u mrežu Letonije!

64' Slijevaju se i dalje prilike Hrvatske, a u najboljoj u dosadašnjem dijelu utakmice našao se Ivan Perišić. Nakon gužve u šesnaestercu gdje su prilike propustili Dudu i Modrić, lopta je otišla do mladog napadača koji ju s 10ak metara s desna šalje malo iznad gola.

61' Perišić ga je sjajno uposlio, a Eduardo loše zahvatio loptu na samo par metara od gola...

60' Umjesto ozlijeđenog Kranjčara ušao je Ivan Perišić.

58' Stipe Pletikosa lagano se promeće u junaka susreta na Kantridi! Lovren je izugbio loptu na centru, Rudnevs mu je pobjegao i sjurio se sam prema našem golu, a Plete sjajnom reakcijom spasio šanse za direktan plasman na Euro!

52' Zamalo glupost. Perepļotkins je ubacio s lijeva, Pletikosa bio na lopti, ali mu je pobjegla. Srećom, Stipe ju je uspio stići prije Rudnevsa.

51' Još jače stisnuli su Bilićevi momci u nastavku. Šimunić je s lijeva iskosa uputio neloš šut prema Mandžukiću koji je bio prekratak, no nažalost otišla je lopta malo pored vratnice. Živnule su opet i tribine.

50' Modrić je s 20ak metara pucao lijevicom, a Vanins s tim imao problema.

46' Počelo je drugo poluvrijeme bez izmjena u obje momčadi. Strinić je odmah uputio dalekometnu bombu, no vratar Letonaca izbio ju je nekako pod gredom.

Prvo poluvrijeme

45+1' Kraj je prvog dijela u kojem nagrada za borbenost ide Niki Kranjčaru, a statistika kaže da je lopta pod hrvatskim nogama bila čak 72 posto vremena!

42' Situacija iz kategorije 'više sreće nego pameti'. Hrvatska obrana zaplivala je, Rudnevs izbjegao zaleđe i našao se jedan na jedan s Pletikosom te samo zahvaljujući sporosti i nespretnosti poslao loptu pored gola.

40' Rudnevs je opalio s ruba 16erca, ali neprecizno. Sada su polako stiskati počeli gosti, a naš pritisak malo pao.

38' Požutio je i Ritvars Rugins zbog starta na Mandžukiću.

35' Žuti karton dobio je Oskars Kjava zbog prekršaja na Kranjčaru.

32' Izlazi Ćorluka zbog ozljede, ulazi Domagoj Vida.

30' Sada se već prijetnje prema golu Letonaca slijevaju svaku minutu. Eduardo je pokušao s 20ak metara, prostor mu je bio čist, ali za jedan metar je neprecizan.

27' Zamalo su Letonci sami sebi zabili. Rakitić je s lijeva ubacio u šesnaesterac, a Kjava umalo poslao loptu u svoj gol. Vanins je sjajnom bravurom spasio mrežu.

22' Pritisli su naši dečki, puno je to bolja dominacija od one u prvom dijelu utakmice u Pireju, ali od prave šanse zasad ništa.

19' GRUZIJA - GRČKA 1:0!!! Ako već ne ide po planu na Kantridi, ide u dalekom Tbilisiju. Nakon slobodnog udarca Targamadze je doveo domaćine u vodstvo. Dignulo je to i pomalo mlaku riječku publiku na noge... Inače, nalog spikeru da javno objavi rezultat iz Gruzije dao je Zdravko Mamić.

18' Slobodan udarac Srne s 25 metara odbio je latvijski vratar na samoj gol-liniji.

13' Modrić je pokušao s 20ak metara, ali šalje loptu visoko iznad grede.

10' Niko Kranjčar našao se neometan na lijevoj strani, no mlako puca ravno u ruke Vaninsa.

5' I Mandžukić je zaprijetio iz okreta, na 3-4 metra od desne vratnice, no sputan protivničkim braničima šalje loptu u vanjski dio mreže.

2' Eduardo je pokušao s 10ak metara iskosa, ali iz pucao je iz okreta poslao loptu u ruke gostujućem vrataru.

1' Počela je utakmica na Kantridi pred oko pet tisuća gledatelja. Hrvatska igra u plavim dresovima u kakvima je igrala u Ateni, a gosti imaju bijele garniture.

0' Očekujemo početak prvog dijela... Hrvatska će istrčati s Rakitićem i Srnom u prvoj postavi dok je Bilić na klupi ostavio Subašića, Vidu, Vukojevića, Jelavića, Klasnića, Badelja i Perišića.

Modrić i Ćorluka uoči utakmice dobili su dresove s brojem 50 jer će upravo toliko nastupa za reprezentaciju upisati u susretu protiv Letonije. Šimunić će upisati 90. nastup i još ga samo deset dijeli od rekordera Darija Šimića.

Sastavi:

Hrvatska: Pletikosa - Ćorluka, Lovren, Šimunić, Strinić - Srna, Rakitić, Modrić, Kranjčar - Mandžukić, Eduardo

Letonija: Vanins - Klava, Ivanovs, Smirnovs, Gorkšs - Višnakovs, Laizans, Mihadjuks, Cauna - Rudnevs, Lukjanovs

Sudac: Gautier (Francuska)

Od sjajne pozicije u skupini F i gotovo sigurnog Eura, Bilićeva momčad tek u posljednjem kolu kvalifikacija traži kartu za Ukrajinu i Poljsku. A plan A sasvim je jednostavan - kockasti moraju 'nakantati' goste s Baltika i popraviti gol-razliku te dočekati rezultat iz Gruzije gdje im treba pobjeda domaćina nad Grčkom. Po toj, prilično nemogućoj kalkulaciji, završili bi kao prvi u skupini. Plan B je zaključiti kvalifikacije kao najbolja drugoplasirana momčad, no i tu ovise o rezultatima drugih (Danske i Portugala, Švedske...), a zadnja alternativa je tražiti Euro kroz dodatne kvalifikacije i, sasvim sigurno, s novim izbornikom. Previše kalkulacija, no do 21.00 sve je moguće...!

Ključne riječi

Komentara 205

OB
-obrisani-
20:37 11.10.2011.

u gruziji 1:1

BI
billynik
22:44 11.10.2011.

Odlazi Biliću!

UF
ufrm
19:52 11.10.2011.

Na kraju bi moglo ostat i nerijeseno kako su stvari krenule.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije