Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liga prvaka

Ajax se prošetao Maksimirom, Kelava spasio od katastrofe

Dinamo Ajax (1)
Foto: PIXSELL
1/15
18.10.2011.
u 19:59

Dinamo - Ajax 0:2 - U 3. kolu Lige prvaka Ajax je pred 25.000 gledatelja potpuno razbio plave!

Joey Didulica pripremio je dinamovce na slabi Ajax, a kopljanici su u Maksimiru stvorili više prilika nego valjda u posljednjih pet utakmica! U tom spektaklu pred 25.000 ljudi, potpuno su razbili plave, prigode su nizali kao na tekućoj traci, a opet je junak bio Dinamov vratar Ivan Kelava. Spasitelj od katastrofe!

- Ja sam zadovoljan, dečki su dali sve što su mogli u ovom trenutku. No, opet smo pali zbog slabe realizacije. U nastavku smo pali jer su neki igrači ozlijeđeni. Napali smo Ajax visoko, to nam je bila jedina šansa. No, zato smo im ostavljali puno prostora u kontrama. Nama još treba iskustva, jakih utakmica, a onda ćemo u ovakvim susretima pobjeđivati - kazao je trenr Jurčić i dodao:

- Ovo je ipak naša realnost, druga je stvar što neki žele sve predstaviti drugačije. Mi se pripremamo za iduću Ligu prvaka. Badelj ima moju punu podršku, proživljava teške trenutke. Imao je dvaput virozu u posljednjih desetak dana - podvukao je Jurčić. 

Brzo prebrodili krizu

Plavi su sjajno otvorili utakmicu prigodom Beqiraja, čiji je pokušaj obranio vratar Vermeer. Potom je Sammir gurnuo u prigodu Leku, čiji zicer opet brani sjajno raspoloženi Vermeer. Publika je bila na nogama, činilo se da je Ajax već u otvaranju utakmice već “na respiratoru”, no kopljanici su vrlo brzo prebrodili ovu krizu.

U 11. minuti, nakon slobodnjaka Vertonghena, Kelava odbija loptu ravno na noge De Jongu, a napadač Ajaxa promašuje prazna vrata! Osam minuta kasnije, opet u šansi De Jong i opet promašaj...

- Preuzeli smo rizik, da smo mi prvi zabili gol, utakmica bi vjerojatno otišla u drugom smjeru. Mislim da nam ne može nitko ništa prigovoriti. Nadam se da će doći vrijeme i kada će naši napadači proraditi. Moramo se skupiti, izvući najviše od dva teška gostovanja koja nam slijede kod Ajaxa i Reala - istaknuo je vratar Kelava.

Dinamova ofenzivna formacija, u kojoj se Jurčić odlučio dosta riskirati, ostavila je dosta prostora za Ajaxove kontre. Usto, poluzaliječeni Milan Badelj jako se mučio, premalo je sudjelovao o kreaciji, a još manje u defenzivi, pa je u poluvremenu bio prisiljen ostati u svlačionici.

Dinamo je ponovno bljesnuo u 36. minuti kada je Rukavina u nezadrživom slalomu naninzao nekoliko igrača Ajaxa, a onda je u mat-poziciji pucao preko vrata. Bila je ovo najveća Dinamova prigoda prvoga dijela.

- Pokušavali smo s presingom, uspijevalo nam to u nekim trenucima, no nismo uspijevali držati takav ritam cijelu utakmicu. U drugih 45 minuta ponestalo nam je snage, ispuhali smo se, a Ajax je to iskoristio. Zaslužili smo barem jedan pogodak - rekao je Leko.

U finišu još dvije odlične situacije za Ajax. Ovoga puta Boerrigtera je najprije sjajno razoružao Kelava, a potom je šut Ajaxovoga napadača liznuo lijevu vratnicu.

Ipak, nedugo nakon što je počelo drugo poluvrijeme, u 49. minuti, Ajax je ipak probio Dinamovu obranu i konkretizirao bolju igru. Sulejmani je bio dodavač, Vida je zaboravio na vrlo opasnoga Boerrigtera i njegova ljevica bila je neumoljiva, tu čak ni svemogući Kelava nije mogao ništa.

Promašaj s Vidom

Na žalost, ljevak Boerrigter proslavio se pokraj Domagoja Vide, čije je postavljanje na desnoga braniča bilo - promašaj. Domagoj je ove sezone prvi put totalno podbacio.

Maksimirska publika loše je primila slabu igru plavih, pa je osim zvižduka igračima, Dinamovoga trenera počastila povicima: “Jurčiću, odlazi!” Nezadovoljstvo je kulminiralo kada je Kruno iz igre povukao iz igre napadača Beqiraja, a uveo defenzivca Pokrivača.

U 75. minuti još jedna kolosalna obrana Kelave nakon zicera Janssena, a pobjedu potrđuje Eriksen u posljednjim trenucima utakmice.

Tijek utakmice:

Kraj susreta. Ajax je u Maksimiru pobijedio Dinamo sa 2:0.

90' Ajax vodi 2:0. Strijelac je bio Eriksen

88' Dinamo teško stvara akcije. Tribine su zašutjele 

80' Tomečak je ušao umjesto Calella

78' De Jong je pucao glavom, a lopta je odsjela na vratnici

75' Janssen se našao oči u oči s Kelavom. Dinamov vratar ponovo je spasio svoju mrežu

73' Još jedno zanimljivo skandiranje s tribina, koji očito ide treneru Jurčiću: Stavi stopera!

70' Tribine skandiraju: Jurčiću odlazi!

69' Pokrivač je ušao u igru umjesto Beqiraja

67' Leko je još jednom oprobao svoj udarac, ali je to bio lagan posao za Ajaxova vratara

65' Ibanez se našao u dobroj prilici, ali mu je lopta pobjegla

60' Vida je izgubio loptu i nakon povratne lopte Van der Wiel je snažno opalio s vrha kaznenog prostora. Lopta je prohujala kraj vratnice

58' Dinamo teško iznosi loptu sa svoje polovice. Ajax i dalje prijeti

55'  Na ubačenu loptu s desne strane Kelava je otišao u prazno, ali na sreću nije bilo nekog gostujućeg igrača da loptu pospremi u Dinamovu mrežu

52' Dinamo pokušava stati na loptu, ali Nizozemci svaku akciju uspješno zaustavljaju

49' Ajax vodi 1:0. Dinamova je obrana ispala, Sulejmani je pronašao Boerrigtera, koji zabija za vodstvo Ajaxa

46' Sammir je probio po desnoj strani i opalio. No, lopta je otišla kraja vrata

Počelo drugo poluvrijeme. Mateo Kovačić zamijenio je Milana Badelja, a Sammir je preuzeo kapetansku vrpcu.

Kraj prvog poluvremena

45' De Jong je izveo kazneni udarac s desne strane, a lopta je prošla uza samu Dinamovu vratnicu. Sudac je svirao kraj poluvremena

42' Dinamo popušta u obrani. Boerrigter je ponovo bio u dobroj poziciji, ali puca kraj vrata

41' Ajax uzvraća. Boerrigter s lijeve strane dobro puca, a Kelava brani

40' Sammir dobro puca, ali Ajaxov vratar brani

36' Ante Rukavina je lijepo prošao dva Ajaxova igrača, izborio se za udarac, ali je s vrha šesnaesterca pucao iznad vrata

34' Vida je neoprezno uletio u De Jonga koji je ostao ležati u Dinamovom šesnaestercu. Sudac je prekinuo susret

30' Još jedan napad Dinama. Akciju je povukao Sammir, dodao je Badelju koji je na lijevoj strani tražio Ibaneza, no lopta nije došla do njega

25' Prekršaj na Rukavini. Slobodni udarac s 25 metara izveo je Ibanez, ali je pogodio živi zid

20' De Jong glavom puca kraj Dinamovih vrata, modri su i ovaj put imali mnogo sreće

15' Igra se otvoreno s obje strane

11' Kelava je odlično obranio Verthongenov udarac s 25 metara, a De Jong odbijenu loptu na sreću nije ubacio u Dinamovu mrežu

8' Sammir je osvojio loptu na sredini terena, povukao desetak metara i uposlio Leku na desnoj strani, koji puca ravno u gostujućeg vratara. Bila je to odlična prigoda

5' Nastavlja se pritisak modrih. Beqiraj se na lijevoj strani oslobodio dvojice Ajaxovih braniča, ušao u kazneni prostor i dobro pucao. No, vratar Vermeer je obranio njegov udarac

3' Sammir je uhvaćen u zaleđu

1' Susret je počeo, na tribinama ima 30.000 gledatelja. Dinamo je krenuo silovito na Ajax

Sudi Nijemac Manuel Gräfe.

Sastavi:

DINAMO: Kelava - Leko, Vida, Tonel, Šimunić - Badelj, Calello, Ibanez - Sammir - Rukavina, Beqiraj

AJAX: Vermeer - Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita - Enoh, Eriksen, Janssen - Sulejmani, De Jong, Boerrigter

Iako je najavljivao da će preskočiti utakmicu s Ajaxom, izvršni predsjednik Zdravko Mamić pojavio se u Maksimiru. U svlačionici nije održao svoj govor, jer se ne osjeća baš najbolje. 

- Večeras imamo ono što sam sanjao cijeli život i bilo bi nenormalno da se nisam pojavio. Siguran sam da će igrači dati 300 posto svakog atoma snage i da se neće štedjeti. Nisam održao svoj govor jer je moje zdravlje katastrofalno, ali ne dam se. Brzo ću se ja oporaviti, ako večeras osvojimo tri boda možda padne i fešta. Uvijek su najslađe stvari kad su nepredvidive. Očekujem izvanrednu atmosferu, ova publika je već provjerena. To su ljudi koji vole Dinamo. Volio bih da su tu i Bad Blue Boysi, jer to je njihov klub - kazao je Zdravko Mamić.

- Od početka trebamo igrati maksimalno ozbiljno, Ajax želimo napast od prve minute. Njihove utakmice pokazale su da imaju problema kad ih se pritisne, to će biti i naš model igre. Mi ne znamo igrati drugačije nego napadački, Ajax je momčad naše razine po kvaliteti i nemamo razloga podešavati svoju igru njima - kazao je Dinamov sportski direktor Zoran Mamić:.

Ključne riječi

Komentara 368

VO
voodooman
01:12 19.10.2011.

Radnici u Đakovštini radili 30 god. i sad nemaju za kruh a Ibanez voza Q7 !!!!

DU
Deleted user
22:16 18.10.2011.

Opet mi po starome,,,,,,,,,,,,,,,mi smo vec jucer pobijedili Ajax i odnijeli tri boda........Tako smo i Grke pobijedili prije neg sto smo i odigrali utakmicu i otisli direkt na EP..............

CH
CHMC92
20:49 18.10.2011.

LINK molim vas netko!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije