Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TWETNE PRED NASLOVOM

"The Wally with the Brolly" pred povijesnim trijumfom

Steve McClaren
Reuters
01.05.2010.
u 11:22

Steve McClaren, žestoko kritizirani trener nakon debakla s engleskom reprezentacijom, u nedjelju bi se mogao okititi naslovom prvaka s nizozemskim Twenteom.

Engleska javnost nikako nije mogla oprostiti podbačaj McClarena kao izbornika ''Gordog albiona'' u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine. Englezima je na Wembleyju protiv Hrvatske u posljednjem kvalifikacijskom dvoboju bio potreban samo jedan bod kako bi osigurali drugo mjesto u skupini. Međutim, Bilićevi nogometaši, koji su već ranije osigurali prvo mjesto i izravni plasman na Euro, potopili su Engleze na kišnom Wembleyju s 3-2 i ostavili ih kod kuće.

McClaren je odmah nakon toga dobio otkaz, a mediji su se utrkivali koji će više nagrditi trenersko umijeće danas 48-godišnjeg stručnjaka. Novinare i navijače najviše je iritirao kišobran s kojim se McClaren uprizorio na utakmici protiv Hrvatske, pa su ga ''počastili'' s epitetom ''The Wally with the Brolly'' (budala s kišobranom, op.a.).

Iako je McClaren u Engleskoj uživao dobru trenersku reputaciju prije stupanja na izborničku dužnost, bio je asistent Sir Alexu Fergusonu u Manchester Unitedu, a od 2001. do 2006. godine je dosta uspješno vodio Middlesbrough, ugled mu se drastično srozao nakon debakla s reprezentacijom. Znao je da je bijeg s Otoka najbolje rješenje za nastavak karijere, te je prije dvije godine prihvatio ponudu Twentea, kluba iz sveučilištnog grada Enschedea u sjevernoj Nizozemskoj, zapadno od njemačke granice.

S klubom osnovanim 1965. godine, kao nasljednikom Sportclub Enschedea, prvakom Nizozemske još daleke 1926. godine, McClaren je već prošle sezone odradio odličan posao osvojivši drugo mjesto. No, u nedjelju može ostvariti i uspjeh karijere. Njegov Twente je vodeći na ljestvici uoči zadnjeg kola, s bodom prednosti pred gigantom Ajaxom. U posljednjem, 34. kolu Eredivisije, Twente gostuje kod devete na ljestvici NAC Brede, koju je u prvom dijelu prvenstva pobijedio s 3-1, a svladao ju je i oba puta u prošloj sezoni.

Pobjeda bi Twenteu i McClarenu osigurala naslov prvaka dan prije njegovog 49. rođendana. U slučaju izostanka pobjede, Twente bi ovisio o rezultatu Ajaxa, koji u nedjelju gostuje kod Nijmegena.

McClaren je, tako, pred najvećom satisfakcijom karijere. Ukoliko uspije, postat će prvi engleski trener koji je osvojio naslov prvaka u nekoj od jačih europskih liga nakon pokojnog Bobbyja Robsona 1996. godine, kojem je to pošlo za rukom s Portom. Na Otoku su McClarena opet počeli cijeniti, te je spomenut kao mogući novi menadžer West Hama. Za njegove usluge zanimanje je pokazao i Porto…

- Kada se osvrnemo na naše rezultate u zadnje dvije sezone, možemo biti samo oduševljeni što smo angažirali Stevea McClarena za trenera. Vrlo brzo smo shvatili da je u pitanju sjajan taktičar – kaže predsjednik Twentea Joop Munsterman.

McClarenov uspjeh je tim veći, ako se zna da renomirani nizozemski klubovi kao što su PSV, Ajax, Feyenoord ili branitelj naslova AZ Alkmaar imaju nemjerljivo veći budžet od Twentea…

- Kada sam dobio ponudu Twentea, Sir Bobby Robson je bio moj najvažniji savjetnik. On je sa PSV-om bio prvak Nizozemske. Rekao mi je da će mi se nizozemsko prvenstvo i klub svidjeti – prisjetio se McClaren.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije