Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLUMNA

SP je uklet za dinamovce, a i za Manchester

Maksimir
Boris Ščitar
14.05.2010.
u 08:32

Što je zajedničko članovima ove Dinamove jedanaestorice iz različitih vremena: Škorić, Belin, Ramljak, Bogdan, Vabec, Kranjčar, Mlinarić, Eduardo, Cerin, Zambata, Cvitanović?

Ovi slavni momci donosili su Dinamu trofeje, većina ih je igrala veličanstvene europske utakmice, neki su ostvarili rekordne transfere, ali ni jedan nije igrao na Svjetskom prvenstvu! Imamo i klupu: Stinčić, Ćorluka, Bišćan, Bručić, Perušić, Lamza, Wölfl...

Neki su bili sami krivi, poput Igora Cvitanovića kojemu je 1998. godine bilo ispod časti trčati krugove oko igrališta na pripremama u Poreču, ali većina je ipak bili žrtvovana zbog "višega interesa". Za usporedbu, knjiga neodlazaka na SP velikih Hajdukovih igrača svodi se na samo 7 poglavlja: Matošić, Džoni, Holcer, Žungul, Slišković, Primorac i Gabrić.

– Da sam branio za Hajduk, Zvezdu ili Partizan, vjerojatno bih barem jednom bio na SP-u – kazao je legendarni Dinamov vratar Zlatko Škorić koji se ipak utješio nastupom na OI-ju u Tokiju 1964., zajedno s Belinom i Brnčićem. I dok nepozivanje Eduarda 2006. teško možemo nazvati nepravdom, jer Kranjčar je na SP-u imao vrhunski napadački izbor (Pršu, Olića, Balabana i Klasnića), ono što je Miljan Miljanić napravio Mlinariću 1982. godine bilo je zlodjelo.

– Iskreno, taj poziv za SP nisam ni očekivao – prisjeća se Mlinka koji nikad nije vidio SP. – Iako sam sezonu odigrao odlično, znao sam da ću se iz Dinama teško probiti na SP.

Zaobišli su ga poslije i EP i OI 1984. godine na kojima je, primjerice, bio njegov suigrač Deverić. I ne samo to, Štef je kao 21-godišnjak, zajedno s Velimirom Zajecom, bio i na SP-u 1982. godine. Samo dvojica iz šampionske Dinamove sezone u kojoj su plavi imali i najboljega strijelca lige Snješka Cerina te Zlatka Kranjčara u životnoj formi! A iz Hajduka, koji je u toj sezoni za Dinamom zaostao pet bodova, Miljanić je pozvao čak petoricu: Pudara, Jerolimova, Gudelja te braću Vujović. Bio bi tamo i Blaž Slišković da mu Đorđe Serpak iz OFK Beograda nije slomio nogu.

Dinamova blizanca po prokletstvu SP-a pronašli smo u Engleskoj. Manchester United ima kompletnih jedanaest "žigosanih" koji nisu osjetili Mundijal. Ne računamo li tu Velšane Giggsa i Hughesa, čija reprezentacija nikada nije išla na SP, opet je to impresivna skupina igrača: Australac Bosnich, Englezi Stepney, Pallister, Sharpe, Kidd, Bruce i Andy Cole, Škot McClair, Bugarin Berbatov te dvojica najvećih: Francuz Eric Cantona i George Best iz Sjeverne Irske. Uvrnuti Nijemac Bernd Schuster nije išao zbog svađe s tadašnjm izbornikom Derwallom, a od Zlatnih lopti nesretnik je samo Liberijac Weah.

Ključne riječi

Komentara 2

PE
petracan
11:35 14.05.2010.

Glavno niste napisali.... !!! Da bi neko igrao u repki tadašnje države a bio je vrhunski igrač , morao je političkim dekretom ugalvnom u partizan (rjeđe u zvezdu) , ako nije htio bio je (iznenada je dobio sestru i postaoo ujak...... qebi ga moraš ovako pisati inače te odmah obrišu...) !!!!!!

MI
mitar
12:00 14.05.2010.

Druze dasovicu i ostali novinari,znam da je frustracija velika gledati omrazeni klub vec peti put za redom da su na prvome mjestu,a klub koji vas placa i kojeg inace guraju sve politicke opcije je uvijek drugi pa ovako zlobno pisete o igracima Dinama.To je kazu taj jal.Pozdrav sa 1.mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije