Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aleksandar janković:

Šef Zvezde: Bilić je Štimcu ostavio blago!

Aleksandar Janković, portal
Screenshot YouTube
31.01.2013.
u 07:52

Nakon Prosinečkog, na klupu Crvene zvezde sjeo je Aleksandar Janković (40), koji je ujedno i izbornik mlade reprezentacije Srbije. Za Max! je na pripremama govorio o hrvatskom stručnjaku kojeg je naslijedio, Dinamu i Zvezdi...

Crvena zvezda živi teške dane. Klub je dužan 50 milijuna eura, predsjednike i trenere mijenja kao na tekućoj traci. I vratila se nada svima u klubu da će legendarni Dragan Džajić povratkom nakon osam godina izbivanja, ponovo vratiti klub na noge. A onda...

Dok je trener Aleksandar Janković vježbao s momčadi u turskom Beleku, Džajić je na Marakani udario člana Zvezdine uprave Dragana Čovića i nakon toga dao pa povukao ostavku. Totalni kaos...

Nikad ne bih išao protiv Robija

Janković je mlad, ali i već iskusan trener, prilično otvoren i ni od jednog pitanja nije bježao. Pročitali smo da ste nakon dolaska u Zvezdu, nakon Prosinečkog, rekli da je momčad nepripremljena, je li to bila packa Robiju?

– Ne, nisam govorio o tome. Ako si došao i uzeo momčad, onda znaš i kakva je, ako ti se ne sviđa, ne uzmeš je. Ako je uzmeš, onda ne govoriš o stvarima koje su bile. I nisam komentirao nikada, a pogotovu ne rad Robija koji mi je i prijatelj i Zvezdina legenda.

Kako gledate na njega kao na igrača, pa onda trenera?

– On je legenda Crvene zvezde, dio kluba i u svakom trenutku, u kojem god obliku da se pojavi, puno znači klubu. Dao je sebe u dobrom periodu, spojio je godinu i pol dana na klupi, što nije uspjelo posljednjih desetak godina nikome prije njega. I ostavio je kao trener jako dubok trag.

Koliko poznajete hrvatske trenere?

– Znam Krunu Jurčića po rezultatu i rejtingu. No, ne gradim mišljenje o trenerima nikako drukčije nego na osnovi igara njihovih momčadi. Jako mi se svidjela Bilićeva koncepcija s reprezentacijom, napravio je veliku stvar jer je dobio šansu u kontinuitetu. HNS je u tome bio velik, dao je šansu čovjeku koji je stvorio mladu reprezentaciju, a ipak protiv Srbije i Crne Gore nije prošao u dodatnim kvalifikacijama. Kontinuitet je jako važan i Hrvatska je s Bilićem dobila puno, velika je stvar kad savez stane iza jednog čovjeka i jedne ideje.

U klupskim prilikama, pogotovu u ovom dijelu Europe, treneri baš i nemaju kontinuitet, nemaju ni u Zvezdi, a ni u Dinamu.

– Kontinuitet je neizbježan za uspjeh. I zato je godinu i pol Prosinečkog na klupi Zvezde velika stvar. Za klub je jako važno da ima kontinuitet vođenja kluba, sportskog menadžmenta, pa u trenerskom dijelu i momčadi. Mi promijenimo po 15 igrača u svakom prijelaznom roku, teško možete napraviti dobru momčad. Znate da imamo ogroman dug, 50 milijuna eura. Osam mjeseci nitko od igrača nije dobio plaću, nije dobio ništa. Živimo na entuzijazmu i ljubavi i zato je i uloga Prosinečkog bila ogromna.

Kako vam se sviđa Igor Štimac?

– Dosad nisam pratio što je radio kao trener i sad gledam kako će evoluirati njegova momčad. Hrvatska je imala prepoznatljivu koncepciju, drukčiju nego što se u tom trenutku igralo u Europi i zato uvažavam Bilića. Odigrala je nekoliko egzemplarnih utakmica, kao protiv Turske u Istanbulu, takve utakmice služe kao taktički model, a da ne govorim o motivaciji, o velikom naboju koji je stalno prisutan u vašoj reprezentaciji. I nije bilo smjene generacija, Bilić može reći da je ostavio dobro “spakiranu” momčad. Za razliku od Srbije koja je ušla u rekonstrukciju momčadi, Hrvatska ima kontinuitet.

Zašto Dinamo nema publike, a ima sjajne rezultate?

– Ne poznajem stvari iznutra, ali mogu zatvoriti oči i za deset sekundi zamisliti kako bi izgledalo da Zvezda igra u Ligi prvaka.

Jeste li čuli za mlade nade hrvatskog nogometa?

– Koga? Kovačića, Halilovića... Pa kako ne bih čuo! Znam jako puno o generaciji Dinama, ‘95. i ‘96. godištu i cijenim je mnogo više nego što biste vi to mogli zamisliti. Sve pratim i znam sve igrače koji su se pojavili, tko je u kojoj selekciji. Dinamo ima izniman potencijal i nevjerojatnu školu nogometa. Ima mogućnost da privuče igrače iz cijele regije, a ne samo iz Zagreba. Puno ulaže u školu i trenere, treneri koji rade u Dinamovoj školi kompetentni su, stručni i dobro plaćeni, zadovoljni su. Znam to jer razgovaram s njima. Dinamo ima ulaznicu za razgovor s vrhunskim klubovima i zna posao, zna i pregovarati, prodati, ali i postići rezultat. A škola mu ima proračun od 2,5 milijuna eura, neki juniori su bolje plaćeni nego što su po ugovoru trebali dobivati prvi treneri Zvezde. A ni to nisu dobili. Čudim se da Tomečak nije napravio veće stvari.

Bili ste izbornik mlade reprezentacije Srbije, utakmica s Engleskom i danas vuče repove zbog tučnjave i rasizma.

– Rasizma nije bilo uopće. Mi u Srbiji imamo milijun problema, ali nemamo problem rasizma.

Bojite li se da će Uefa izbaciti Srbiju?

– Ne, jer rasizma sigurno nije bilo, Uefa točno zna što se dogodilo.

Koliko znate o Mamiću?

– Ne sudim na osnovi priča, nego viđenog. Mamića nisam nikad vidio i čuo, a na osnovi priča o njemu neću suditi. O njemu mogu suditi na osnovi rezultata, a oni kažu da klub igra u Ligi prvaka, njegov rezultat su Luka Modrić, Eduardo, cijela niska igrača, velikih transfera. Ne samo da je stvorio vrhunske europske igrače nego je Dinamovu momčad tako dignuo da može igrati na vrhunskoj razini, prodavati igrače u druge vrhunske momčadi, a i opstaje na toj razini. To je veliki proces, to ne pada s neba i da vam netko sad dade 20 milijuna eura, to neće biti jamstvo da ćete uspjeti napraviti to što je napravio Dinamo.

Išao sam na hrvatske derbije

Biste li bili sretni da uđete u Ligu prvaka i u dvije sezone, kao Dinamo, osvojite samo bod?

– Zvezda ne može u dvije godine LP-a imati samo bod. Rekao sam vam da momčadi koje dolaze na Marakanu imaju poseban respekt prema Zvezdi, veći nego kad igraju protiv Partizana, Dinama ili Hajduka.

Kako gledate na susret Hrvatske i Srbije u ožujku?

– Kao na veliki derbi i jedva čekam tu utakmicu. Došao bih pješice na nju. Dolazio sam u Zagreb, gledao sam susret Dinamo – Hajduk. Srbin sam i bit ću veliki navijač Srbije, ali sam prije svega sportaš i utakmicu s Hrvatskom doživljavam kao najiskreniju nogometnu utakmicu. Doista ne gledam na nju šire, na sve ono izvan terena. Svaki sportaš želi biti dio takve utakmice, zato se trenira – kazao je Janković, koji je trenirao Šokotu u Lokerenu, Carevića i Leku.

>> Prosinečki: Vodstvo Zvezde tjera me da tužim klub zbog dugova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije