Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrsni njemački obrambeni nogometaš želi biti dio Bilićeve momčadi

Russ za MAX: Želim igrati za Hrvatsku!

Marco Russ (1)
Foto: Pixsell, Privatni album
1/9
22.01.2012.
u 18:23

Marco Russ (26), jedan od ponajboljih njemačkih obrambenih igrača kojeg je trener Felix Magath prošlo ljeto doveo iz frankfurtskog Eintrachta u Wolfsburg za 3,5 milijuna eura, traži hrvatsko državljanstvo i želi igrati za Hrvatsku!



U tu pomalo nevjerojatnu priču bilo je teško povjerovati dok nismo u Frankfurtu razgovarali, najprije s nogometaševom suprugom Janinom i njezinim ocem Petrom Hudarinom, a potom i sa samim Marcom Russom, koji je u to doba bio na pripremama s momčadi u Dubaiju.

Supruga napola Hrvatica

Ideja da 26-godišnji njemački nogometaš, koji je odigrao 169 utakmica u Bundesligi (159 za Eintracht i 10 za Wolfsburg) te postigao 13 pogodaka, traži hrvatsko državljanstvo, rođena je u njegovoj glavi nakon što je sa suprugom odlučio kupiti obiteljsku kuću u Cavtatu ili Dubrovniku.

– Ja sam po ocu Hrvatica, a po majci Njemica. Rođena sam u Njemačkoj, ali sam kao dijete svako ljeto bila kod rodbine u Cavtatu. Hrvatsku sam tada i zavoljela. I kasnije kad sam odrasla, uvijek sam se rado vraćala u Cavtat i Dubrovnik. U posljednjih deset godina, koliko sam u vezi s Marcom, nekoliko puta išli smo zajedno u Cavtat. On otprije također dobro poznaje i voli Hrvatsku, jer je s roditeljima često putovao na odmor u našu zemlju. Kad sam mu nedavno rekla da bih voljela da kupimo kuću u Cavtatu, podržao me rekavši da bi onda mogao zatražiti i hrvatsko državljanstvo te igrati za Hrvatsku. Dodao je da se ionako cijeli život druži i najbolje razumije s Hrvatima – u jednom dahu ispričala nam je Janine.

Pritom je dodala da je s Hrvatskom Marco sada i rodbinski povezan jer u venama njihove dvogodišnje kćeri Moses-Shia (Božji dar) teče i hrvatska krv.

– Budući da ćemo ionako nakon završetka Marcove karijere živjeti malo u okolici Frankfurta, a malo u okolici Dubrovnika, rekla sam mu da je to odlična ideja. Njegovu zamisao svesrdno je podržao i moj otac, koji je također bio nogometaš i do čijeg mišljenja Marco iznimno drži – priča dalje Janine koja je za mjesto prvog razgovora s Maxovim novinarom odredila poznati hrvatski restoran “Damiro West Seite” u Frankfurtu.

Razlog je bio više nego jasan: u tom restoranu priredili su svadbu nakon što su se vjenčali u katoličkoj misiji u njegovu rodnom Hanauu kod Frankfurta.

U Magathovim planovima

Kolika je važnost dana objavljivanju odluke da će Marco Russ zatražiti hrvatsko državljanstvo te će potom, ako ga hrvatska reprezentacija želi i treba, biti na raspolaganju izborniku Slavenu Biliću, vidjelo se i po tome što je na razgovor došla s njim i njegova supruga te njezini roditelji. Njezin otac Marko Hudarin, podrijetlom iz okolice Bijeljine u BiH, kojeg u Frankfurtu mnogi znaju po nadimku Oblak, rekao nam je da ga je Marco zamolio da njegovu želju najprije obznani nama.

Pritom će mu, kako ističe, biti važna reakcija hrvatske javnosti jednako kao i hrvatskih igrača i prijatelja iz Njemačke. Nakon toga će otići u hrvatsko veleposlanstvo u Berlin na razgovor kod veleposlanika, kako bi podnijeli zahtjev i poduzeli ostale korake potrebne za stjecanje hrvatskog državljanstva.

– Znam unaprijed da to neće biti lako. Za redoviti put trebat će i vremena i puno preporuka. Ali nadamo se da će proces biti ubrzan, pri čemu bi mogla prevagnuti želja Hrvatskog nogometnog saveza i hrvatskog izbornika za izvanrednim obrambenim nogometašem kakav je Marco – kaže Hudarin.

>>> Cijelu, veliku priču, pročitajte u Večernjakovom sportskom tjedniku MAX!

Komentara 10

KR
kruni
22:01 22.01.2012.

ajte ljudi kakav russ , imamo mi takvih koliko hoces , da valja igrao bi kod magatha a ne bi ga magath prodavao . to ti je nesto ko onaj cale .

JO
jolly
09:01 23.01.2012.

Mogli ste nešto napisati o njegovoj nogometnoj karijeri i igrama, a ne gdje se vjenčao i što mu supruga voli jesti.

EP
epimen
19:50 22.01.2012.

to mali, dođi ti k nama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije