Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
točka na i

"Projekt Vaha" ima budućnost dok trener ne preraste gazdu

Vahid Halilhodžić (1)
Igor Kralj/PIXSELL
30.08.2010.
u 14:56

Dan nakon što je Vahid Halilhodžić inauguriran za Dinamova trenera, u praskozorje me potpuno bijesan nazvao moj Antonio iz Gruda.

– Ljudi pale Dinamove članske iskaznice iz 50-ih godina prošlog stoljeća! Od ovog trenutka navijam za Hajduk! Pa je l’ ti znaš što je Vahin brat radio početkom devedesetih, što je Vaha govorio o politici Franje Tuđmana u BiH? Ma, ovo je strašno...

S druge strane, prvih dana nakon Halilhodžićeva ustoličenja iz mnogih je u plavo obojenih domova u Hercegovini isijavalo oduševljenje. A Hercegovac koji osam godina vlada Dinamom, a kojem odavno ništa nije sveto, nije u tom trenutku razmišljao ni o Tuđmanu, ni o HDZ-u, ni o politici, nije ga bilo briga je li netko iz Halilhodžićeve obitelji bilo kojem Hrvatu, pa možda i dinamovcu negdje nekad nanio bol.

U nevolji jer mu je brat i klub spominjan i obrađivan u Uefinoj akciji pronalaska nepravilnosti u nogometu (čitaj: klađenju) te nakon što je Dinamo izgubio od Sheriffa, trebalo je izvući džokera. A on se zove Vahid Halilhodžić!

Napokon kupljen stručnjak

Nekoliko godina pitao sam se zašto Dinamov izvršni dopredsjednik ne otvori sef i pošteno ne plati trenera koji ima klasu. Kada je vidio talent Slavena Bilića u prvim kvalifikacijama za Euro 2008., bio je odlučan izborniku s gitarom ponuditi plavu klupu. No, to nikada zapravo nije bilo do kraja ozbiljno, jer Nane je ipak u duši hajdukovac.

I nakon toga je maksimirski gazda nastavio tražiti ili islužene trenere, ili profesora koji nema svoje ja, ili neke vatrene koji se uče, ili klupske legende koje su daleko od modernog nogometa. Na kraju, kada je dogorjelo do noktiju, odjednom je – progledao!

No, koliko god bio antipatičan, koliko god bio arogantan, bahat i nekorektan, ne može mu se osporiti da ima kliker. A dovođenje Vahe upravo je to. Zbog čega se, osim zbog “stani-pani” trenutka, sada lakše mogao odlučiti za Vahu, trenera koji će za razliku od prethodnika biti više strateg engleskog tipa, koji će biti onaj posljednji čovjek uz gazdu koji će blagosloviti transfere?

Pa ponajprije zato što modri boss više nije toliko gladan kao što je bio u godinama kada je postao kraljem transfera. Naime, škrinja je do vrha puna, a prilika da se eventualno dočeka proljeće u Europi od petka više ne izgleda kao utrka na sto metara s Usainom Boltom. Želi gazda dočekati to proljeće u Europi, želi to počasno mjesto u plavoj kući slavnih. Uzda se u Halilhodžićevo umijeće, spreman mu je u nekoliko dana dovesti što god Vaha poželi.

Halilhodžić se, pak, u ova dva tjedna predstavio kao nogometni trener koji je odškolovan u Francuskoj, koji ima sve manire modernih eurotrenera, što, nažalost, nedostaje hrvatskim stratezima. Spomenut ću jednu banalnu sitnicu. Naime, tijekom jednog od prvih treninga napravio je stanku i jednom od svojih nogometaša rekao:

– Sada uzmi tekućinu.

A ovaj je odgovorio:

– Nisam sada žedan.

Vaha je onda otkrio mudrost:

– Kasno je kada ti organizam počne tražiti vodu.

Psihološki pristup

Vaha na trenutke izgleda kao tiranin, što u nogometnom svijetu nije rijetka pojava, ali on si to može priuštiti jer ima autoritet nogometnog znanja (izvrsno vođenje utakmice), oplođen kvalitetnim psihološkim pristupom prema svima koji ga okružuju. Vahina je vrlina što je za samo nekoliko dana (za što su njegovim prethodnicima trebali mjeseci, a neki, nažalost, probleme nikada nisu ni uvidjeli) jasno locirao sve probleme, sva stanja svojih igrača.

I reći će da ga očekuje krvav posao, ali isto tako da ovaj projekt ipak ima smisla i ima budućnost. Maksimirski gazda prije nekoliko dana posvadio se i sa sportskim direktorom i bratom oko sportske politike koja im nije donosila željene rezultate. I zbog toga će Vaha sada voditi glavnu riječ u cijeloj sportskoj politici. A da je to prvi Dinamov operativac učinio prije nekoliko godina, modri bi danas bili mnogo ozbiljniji i jači klub.

Nema čovjek iz svečane lože ništa protiv toga da se iskoristi pozitivan Halilhodžićev imidž u razgovorima s najtvrđom strujom BBB-a koji baš zbog gazde bojkotiraju klub. Jer, osjetio je da je Halilhodžić u modi, da njegove riječi imaju težinu. Iako će nekadašnji centarfor Veleža teško slomiti purgerski prkos, pobjede, posebno one u Europskoj ligi i protiv Hajduka, negdje u konačnici mogu Dinamo izdići iznad svih interesa.

No, Vaha, budite oprezni! Sada ste važni, ali bit ćete ovdje samo dok god će vas gazda trebati. I dok ne postanete veći od njega...

Ključne riječi

Komentara 34

ZO
zoran112
15:53 30.08.2010.

kakav debilan članak. flak ti nemaš pojma šta baljezgaš. tolko mržnje prema dinamu nema nitko kao ti, čak ni najljući torcidaš...jebeš mi sve ako više ikad pročitam tvoj članak...živio

VE
Velikogoričan56
16:07 30.08.2010.

Gospodine Flak, opet ste zabrijali do daske. Bilo bi jako lijepo kad bi nam prezentirali bar jedan razlog zbog kojeg bi se bilo Mamic bilo Vaha trebali moliti BBB da prekinu bojkot. Ja cu vam sad dati sest razloga zasto to ne treba napraviti: 1. Prosle godine zbog BBB Dinamo je bio na rubu iskljucenja iz EL 2. Svojim divljanjem isti ti cine stetu Dinamu vecu nego Torcida, Armada i svi ostali zajedno, jer na svakoj utakmici razbiju sve do cega mogu doci 3. Rastjerali su normalne navijace Dinama i sad se pomalo navijaci vracaju, na svakoj utakmici bit ce ih sve vise, s djecom. 4. Rastjerali su sponzore, jer tko ce platiti reklamu kad je pitanje hoce li Dinamo biti izbacen iz EL 5. Zbog njih Dinamo bas i ne kotira onoliko koliko bi trebao zbog svojih rezultata Evo, pokusajte osporiti ove razloge. Hvala

ZE
zekinho
21:33 30.08.2010.

židov flak će učinit sve da potkopa dinamo,uvijek sve crno i loše o najboljem hrvatskom klubu!!! ali flaku znaš onu našu \"muku muče da nas spriječe,spriječiti nas nitko neće!\" ajmo dinamo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije