Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK LEGENDE

Preminuo najveći hrvatski trener Tomislav Ivić

tomislav ivić (1)
Foto: Pixsell
1/14
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
24.06.2011.
u 18:39

Najslavniji hrvatski nogometni trener Tomislav Ivić preminuo je popodne u rodnome Splitu.

Proslavljeni hrvatski nogometni trener Tomislav Ivić, šest dana prije nego što je trebao napuniti 78 godina, preminuo je u splitskoj bolnici Firule. Tamo je primljen kasno sinoć, inače je bolovao od dijabetesa. Stanje mu se pogoršalo, a liječnici, unatoč naporima, nisu ga uspjeli spasiti te je bitku izgubio u popodnevnim satima u petak.

- Ovo je jedan tužan dan. S Ivićem sam razgovarao puno puta, ne o Blanki, nego o sinu, i dao mi je neprocjenjive savjete. On je utkan u sve nas - komentirao je Joško Vlašić tužnu vijest.

Ivić je jedan od najpriznatijih, ne samo hrvatskih, nego europskih trenera. Vodio je momčadi iz čak 14 država i četiri nacionalne reprezentacije, osvajao je prvenstva i kupove u šest država (Jugoslavija, Nizozemska, Belgija, Portugal, Španjolska, Francuska). Osvojio je i sedam nacionalnih prvenstava (3 s Hajdukom i po jedno u Portugalu, Nizozemskoj i Belgiji), sedam nacionalnih kupova (4 s Hajdukom i po 1 u Španjolskoj, Nizozemskoj i Portugalu), europski Superkup i Interkontinentalni kup.

Šest trofeja u nizu s Hajdukom

U igračkoj karijeri najviše je dao RNK Splitu odigravši 125 utakmica dok je za Hajduk nastupio 11 puta, a nakon toga se posvetio trenerskom poslu. Kada je 1973. preuzeo Hajduk, s bijelima je osvojio šest trofeja u nizu.  Vodio je Šibenik (1972.-1973.), Ajax (1976.-1978.), u Hajduk se vraća 1979. i ponovno osvaja prvenstvo.

Početak 80-ih proveo je u Anderlechtu gdje u prvoj sezoni osvaja prvenstvo, od 1983. do 1987. vodi Galatasaray, Dinamo, Avellino i Panathinaikos nakon čega se ponovno vraća u Hajduk.

S Portom je 1987. osvojio četiri trofeja - dva domaća, Uefin Superkup te Interkontinentalni kup. Od 1988. do 1980. vodi PSG, a 1991. s Atletico Madridom osvaja španjolski Kup. Sezonu kasnije sjedio je na klupi Olmypiquea iz Marseillea i osvojio francusko prvenstvo. Slijedila je sezona u Benfici pa još jedna u Portu.

S Ćirom podigao vatrene

1994. postaje direktor hrvatske reprezentacije, te s Ćirom Blaževićem ostvaruje povijesni plasman na Euro 1996. u Engleskoj te peto mjesto. Pola sezone tada je odradio u Fenerbahčeu te bio savjetnik u Monacu.

Nakon Eura 1996. kratko vodi Al Wasl iz UEA te jednu godinu i njihovu reprezentaciju. Godinu kasnije nakratko se vratio u Poljud, obnašajući dužnost potpresjednika zaduženog za struku, a odradio je i četiri kola kao trener. Kratko je 1998. vodio i reprezentaciju Irana, a do 2001 belgijski Standard de Liege. U Olympique se vratio 2001., a dvije godine kasnije vodio je A-Ittuhad u Saudijskoj Arabiji.

Ključne riječi

Komentara 44

DA
Dario--
18:49 24.06.2011.

Tužna vijest,uz to što je naš najveći i najtrofejnij trener bio je i ostao veliki gospodin nikada se nije petljao u bilo šta drugo osim u nogomet i sport!Nisam ga zadnjih godina viđao u medijma,nisam ni znao da je bolestan,pogotvo ne da boluje od dijabetesa!!

BS
Berekin ST
18:53 24.06.2011.

Odlaze splitske legende kao sto i splitski duh neumitno umire... Posljednji pozdrav Tomislave Ivicu, treneru svih trenera. Obitelji iskrena sucut. R.I.P.

OB
-obrisani-
18:48 24.06.2011.

DA TOCNO BIO JE VELIKI TRENER MOZDA NE I NAJVECI ALI BIO JE VELIKI, NEKA TI JE LAKA TVOJA HRVATSKA GRUDA KOJU SI TOLIKO VOLIO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije