Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trnovit put do vrha

Olić je 1999. bio praktički na ulici, u suzama zbog dugova

Ivica Olić
Pixsell
20.04.2010.
u 19:54

- U Herthi je zarađivao 5000 maraka i plaćao si stan i automobil. Nazvao me i molio da dođem po njega - priča predsjednik Marsonije.

Bayern će večeras ugostiti Lyon u polufinalu Lige prvaka, a navijači se Münchenom ponosno šeću u dresovima Ivice Olića. Vjeruju da im Oli, kako ga zovu, može donijeti i finale. No, malotko se sjeća kako je današnju zvijezdu Bayerna u zimi 1999. godine samo tanka nit dijelila od potpunog sumraka karijere. Imao je 20 godina, u Herthi je bio odbačen i odlučeno je da ide na posudbu u trećeligaški Leipzig. No, za Olića se tada prvi put zauzeo predsjednik Marsonije Dragan Marić i spasio mu karijeru.

– Ja sam 1998., kao direktor Marsonije, bio protiv njegove prodaje u Herthu, no klubu je trebao novac i na sjednici IO nadglasan sam. Sjećam se kao da je bilo jučer: Ivici sam na odlasku u Berlin gurnuo u džep 1000 eura i kazao mu: javi se ako ti bilo što zatreba – priča Marić.

Nije htio na posudbu

Olić mu se javio tek nakon 15 mjeseci.

– Nazvao me prije Božića. Bio je utučen, na rubu plača, kazao je da mu u Herthi ne daju igrati i da ga šalju u Leipzig. Obećali su mu da će mu plaćati stan i otplaćivati auto, ali su ga izigrali pa je sve morao plaćati iz svog džepa. A zarađivao je 5000 DEM mjesečno. Molio me da dođem po njega jer mu je postalo neizdrživo. Bio je praktički na cesti, s ogromnim minusom na računu.

Marić je hitno odletio u Berlin i molio menadžera Herthe Dietera Hoenessa posudbu, za koju su platili 50.000 DEM. Uvjerili su ga da Olić želi odslužiti vojsku, no kako je Ivici sjajno krenulo u Marsoniji, odlazak u HV odgođen je, što je Hoeness saznao pa je plaćeno još 50.000 DEM penala. Kada je posudba istekla, Olić se više nije želio vratiti u Berlin, iako je imao ugovor na još dvije godine. I tada je uskočio Marić odnosno NK Marsonia, i taj ugovor otkupljen je za 1,3 milijuna DEM.

Bilo je problema i u mladoj reprezentaciji.

– Ivica je bio član svih mlađih selekcija, ali kada je otišao u Herthu, Novoselac ga više nije zvao. Ivica ga je jednom nazvao i pitao zašto ga više ne zove, a Martin mu je rekao da nema nacionalni naboj. To je Ivicu naljutilo pa ga je opsovao i spustio mu slušalicu. Kasnije se ispričao Novoselcu i ipak zaigrao za mladu reprezentaciju.

Najkontroverzniji bio je Ivičin prelazak iz Zagreba u Dinamo. Pričalo se kako je Marića netko provezao u automobilskom prtljažniku...

– Izmišljotina! Istina je da smo već imali dogovor s Hajdukom i Grgić je imao kupljenu avionsku kartu za Zagreb. Ali, stvar je spasio tadašnji Dinamov trener Ćiro Blažević. Bio sam na utakmici Dinamo - Slaven Belupo na kojoj me Mamić u svečanoj loži vrijeđao i mahao štakom prema meni, pa sam u poluvremenu otišao u hotel. Tada sam bio čvrsto odlučio da Olić ide u Hajduk. Oni bi bili pristali na 750.000 eura za sezonu.

No, tada su ga nazvali Vrbanović i Ćiro, te zamolili da se vrati.

U Zagrebu 300.000 eura

– Kada sam došao u klub, opet su me dočekale Mamićeve uvrede, ali Ćiro me pozvao u svoju sobu i kazao: "Ja sam ti više od mame i tate, Ćiro te neće zajebati! Zovi Olića!" Ja sam ga nazvao i Ivica je pristao. Odjednom smo za Mamića postali hrvatski vitezovi i odmah nam je ponudio dva rolexa, što sam odbio.

Ivica je u Dinamu proveo sezonu i zarađivao mjesečno mizernih 5500 kuna. Marić kaže kako je Olić iz Maksimira otišao ogorčen, jer je u Zagrebu za sezonu zaradio 300.000 eura.

– Moj je uvjet bio da u Dinamo dođu Olić i Brnjić zajedno. No, Vrbanović je, odmah nakon dogovora s Olićem, tražio da potpišem pristupnicu kako bi Ivica mogao s momčadi na prijateljsku utakmicu u Regginu. Vrbanović se zaklinjao da će nakon povratka iz Italije potpisati i s Brnjićem, ali je izigrao i mene i tog dečka – zaključio je Marić.

Kada je Olić odlazio iz Dinama, Marić mu je isplatio 500.000 eura od Marsonijinih tri milijuna. Dva milijuna pripalo je Dinamu.

'Da nam barem pošalje paket lopta'

Dragan Marić kaže kako je odnos s Olićem danas samo korektan. Dogovorno su se razišli kada je Ivica prešao u CSKA.  

– Posljednji put čuli smo se prije Božića. Natali i on poslali su darove mojoj djeci. Lijepa gesta...

Ne idete k njemu, on ne dolazi u Brod?

– Prije sam ga pratio svuda po svijetu, po Japanu, Rusiji... Sad više ne, imam obveza u klubu. A istina je da Ivica Olić nije dugo bio u Brodu. Meni bi puno značilo samo da nam jednom dođe u klub u kojemu se afirmirao, da ga vide mladi NK Marsonije. Ne stigne li ni to, da nam barem pošalje paket lopta, kao što je to nedavno učinio Davor Šuker. Za njega bi to bila sitnica, a nama bi to mnogo značilo – kaže Marić.

Komentara 9

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:46 20.04.2010.

Zvuči kao scenarij filma o Mafiji

MI
mitar
20:49 20.04.2010.

Onda su ga strpali u prtljaznik da ne bi zavrsio u OFK-a Orjunasu srlit

DO
domingo1981
11:29 21.04.2010.

siguran sam da ce se Olic obradovati kada procita ovakav clanak. Nije Ivica toliko glup da bi ovakosta izjavio odnosno dao na javnost... budimo ozbiljni. to su balkanske spike, nazalost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije