Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afričke kvalifikacije

Nigerija preko Kenije izborila SP (video)

Nigerija
AFP
14.11.2009.
u 18:04

Nogometna reprezentacija Nigerija ispunila je čudo, te se četvrti put u svojoj povijesti plasirala na Svjetsko prvenstvo, kojem će sljedeće godine domaćin biti Južnoafrička Republika.

Nigerija je pobijedila Keniju u gostima 3-2, dok je njihov konkurent za prvo mjesto i plasman na SP, Tunis, poražen kod Mozambika 1-0. U 83. minuti obje utakmice u velikoj prednosti su bili Tunižani.

 

Ionako je Tunis posljednje kolo dočekao s dva boda prednosti, te su cijelu situaciju držali pod svojom kontrolom. Nisu smjeli izgubiti kod Mozambika, koji se, pak, borio za treće mjesto i plasman na Afrički kup nacija.

No, u spomenutoj 83. minuti je Mozambik (Dario) postigao prvi i jedini pogodak na utakmici za poraz Tunižana, dok je u istoj minuti Obafemi Martins zabio svoj drugi, a treći pogodak Nigerije za pobjedu kod Kenije 3-2.

Iz dramatične završnice kvalifikacija za SP u skupini B tako su kao pobjednici izašli nigerijski nogometaši.

Ranije su se već iz afričkih kvalifikacija na SP plasirali Gana i Obala Bjelokosti, a dvije dvojbe su još: Kamerun ili Gabon, te Alžir ili Egipat.

Kamerun također na SP
Nakon Gane, Obale Bjelokosti, Nigerije, te domaćina Južnoafričke Republike, na Svjetsko prvenstvo naredne godine su se plasirali i nogometaši Kameruna.

Samuel Eto'o i društvo nisu dopustili iznenađenje u posljednjem šestom kolu skupine A, te su pobijedili na gostovanju Maroko 2-0. Time su zadržali Gabon na distanci, no prevelike dramaturgije nije niti bilo jer je Gabon ionako upisao poraz kod Toga 1-0.

Strijelci za Kamerunce su bili Webo i, dakako, Samuel Eto'o, čime je Kamerun završio natjecanja sa 13 bodova, odnosno četiri više od drugoplasiranog Gabona.

Egipat i Alžir igraju majstoricu

Nogometaši Egipta na spektakularan način su zadržali nadu za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine, kojem je domaćin Južnoafrička Republika...

U posljednjem ogledu je Egiptu trebala pobjeda na domaćem terenu protiv Alžira od dva pogotka razlike. Razlog je taj, što je u prvom ogledu te dvije momčadi Alžir pobijedio 3-1. Tako će se naredne srijede igrati "majstorica" ove dvije momčadi, a domaćin će biti sudanski glavni grad Kartum.

 

Egipat je ove subote slavio s 2-0, a junak je postao Emad Meteab koji je pogodio u 95. minuti za konačnih 2-0. Inače, do prvog pogotka su došli već u 2. minuti kada je strijelac bio Zaki.

Sve do pete minute nadoknade trajali su naleti Egipćana, ali i propuštene šanse. I Alžir je imao svoje prilike, no ipak se dogodio scenarij u kojem je stadion u Kairu proključao u 95. minuti.

Tako će se još pričekati na posljednjeg afričkog sudionika Svjetskog prvenstva. Zasad su to osigurali Južnoafrička Republika,  Kamerun, Nigerija, Gana i Obala Bjelokosti. Posljednji upitnik je Egipat ili Alžir.

Afričke kvalifikacije za SP, 6. kolo:

Skupina A:

Maroko - Kamerun 0-2 (Webo 18, Eto'o 52)

Togo - Gabon 1-0 (Ayite 70)

Redoslijed: 1. Kamerun 13 bodova, 2. Gabon 9, 3. Togo 8, 4. Maroko 3.

Skupina B:

Kenija - Nigerija 2-3 (Oliech 16, Wetende 78 / Martins 62, 83, Yakubu 65)

Mozambik - Tunis 1-0 (Dario 83)

Redoslijed: 1. Nigerija 12 bodova, 2. Tunis 11, 3. Mozambik 7, 4. Kenija 3.

Skupina C:

Egipat - Alžir 2-0 (Zaki 2, Meteab 90+5)

Ruanda - Zambija 0-0

Redoslijed: 1. Egipat 13 bodova, 2. Alžir 13, 3. Zambija 5, 4. Ruanda 2.

Skupina D:

Sudan - Benin 1-2

Gana - Mali (nedjelja)

Redoslijed: 1. Gana 12 bodova (-1), 2. Benin 10, 3. Mali 8 (-1), 4. Sudan 1.

Skupina E:

Burkina Faso - Malavi 1-0 (Dagano 47)

Obala Bjelokosti - Gvineja 3-0 (Gervinho 16, 31, Tiene 69)

Redoslijed: 1. Obala Bjelokosti 16 bodova, 2. Burkina Faso 12, 3. Malavi 4, 4. Gvineja 3.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije