Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Vugrinec

Najstariji vodeći strijelac u cijeloj Europi lovi Romarija

Davor Vugrinec
Marko Prpić/Pixsell
03.05.2010.
u 08:00

- Lijepo je biti u toj posebnoj skupini. Nadam se da ću nastaviti - kazao je Vuga i upitao koji su najstariji svjetski primjeri.

Davor Vugrinec je uistinu kao vino – što stariji, to bolji. Zagrebov napadač sa 35 godina i 40 dana na leđima trenutačno je prvi strijelac HNL-a sa 17 postignutih pogodaka. No, Vuga je trenutačno i europski rekorder, kao najstariji igrač koji vodi listu strijelaca u nekoj od 47 europskih liga. Vugrincu je prema godinama najbliži prvi strijelac Slovenije, napadač Milan Osterc, koji će tek u lipnju navršiti 35. Kada smo Vugi otkrili taj podatak, slatko se nasmijao.

Lukaku dvostruko mlađi

– Uh, što reći, lijepo je znati da sam opet u posebnoj statističkoj skupini. Nadam se da ću i dalje nastaviti u tom ritmu – istaknuo je Vuga i upitao koji su najstariji svjetski primjeri.

Vugin cilj je jasan. Zanimljivo, prvi strijelac belgijske lige, igrač Anderlechta Romelu Lukaku, više je nego dvostruko mlađi od Vugrinca, on će tek 13. svibnja proslaviti 17 rođendan. Lukaku i Vugrinec najviše odskaču od europskoga prosjeka, gdje najbolji strijelac lige ima 27,4 godine.

Među ligama petica najmlađi vodeći strijelac je iz Španjolske, napadač Barcelone Lionel Messi (22), a centarfor Udinesea Antonio di Natale sa 32 godine najstariji je vodeći strijelac u nekoj od pet najjačih liga svijeta.

Srušit će Špehara

A ako Davor Vugrinec i na kraju sezone ostane prvi, srušit će Roberta Špehara, koji je sa 34 godine u dresu Osijeka bio najbolji strijelac 1. HNL u sezoni 2003./04. Nepune 34 imao je Tomislav Erceg kada je u napadu Rijeke sa 17 golova bio najbolji u sezoni 2004./05. U svjetskim okvirima, rekorder je legendarni brazilski napadač Romario, koji je sa 40 godina i 3 mjeseca bio najefikasniji igrač brazilske Serije A u sezoni 2005./06.

No, ako Vugrinec ovako nastavi, i rekoreder Romario mogao bi se zabrinuti. Zanimljivo, napadač Zagreba u svojoj 19-godišnjoj karijeri, koju je započeo u Varteksu, dosad nijednom nije bio najbolji strijelac neke lige na kraju sezone. Najviše pogodaka zabio je u Rijeci 2005./06., kada je sa 16 golova bio drugi strijelac HNL-a.

Ključne riječi

Komentara 4

KA
Kamikaza747
09:06 03.05.2010.

Šteta kaj nije uspio u dinamu, al tam mu nisu ni dali pravu priliku a trenutno ima bolju statistiku od bilo kojeg dinamovog napadača.

DU
Deleted user
09:14 03.05.2010.

Vugi je mjesto u Dinamu umjesto raznih Samira, Amira, Mira, Ira i malog R!

OB
-obrisani-
11:25 03.05.2010.

...i malog R koji još nema managera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije