Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARGENTINA- NIGERIJA 1:0

Maradona dobio znak ‘s neba’: Nakon 24 godine ideš ponovno do kraja

Argentina Nigerija (1)
Foto: Reuters
1/9
12.06.2010.
u 17:54

Milijun dolara obećao je za pobjedu nigerijski predsjednik, no oni su tek jednom zapucali u okvir Argentinaca.

U sivom odijelu (!), s brkovima do brade i rukama u džepovima gdje je stiskao srebrni križić, izašao je Maradona na travnjak Ellis Parka, na svoj izbornički debi na svjetskim prvenstvima. Nedostajalo je samo da mu iz usta visi cigara. Povijest je htjela da se “mali zeleni” na veliku pozornicu vrati upravo protiv “velikih zelenih” iz Nigerije, momčadi protiv koje je posljednji put prije 16 godina zaigrao u dresu gaučosa.

Teorije šešira i 6. minute

Na jug Crnog kontinenta doveo je društvo koje bi trebalo Argentincima dohvatiti treći svjetski naslov. Ali, plavo-bijeli osvajali su zlatni trofej kad su službene maskote imale šeširić (Gauchito 1978. i Pique 1986.). Dizajneri maskoti Zakumiju, međutim, nisu predvidjeli šešir...

Neovisno o “teoriji pokrivala za glavu”, postoji i druga činjenica, da su put do svog prošlog svjetskog naslova Argentinci također počeli pogotkom upravo u 6. minuti. Argentina se sjurila prema vratima Nigerije. Messi je demonstrirao silu, poput svog izbornika nekad, i on je jurio terenom bacajući protivnike na leđa i gurajući igrače u šansu. Loptu je uzeo na sredini terena, trojicu prošao s lakoćom i u “mrtvu šansu” gurnuo Higuaina. Nemoguće, ali ovaj je promašio iz blizine. A kad je kazaljka na satu skliznula na šestu minutu, opalio je Gabriel Heinze s bijele točke, ali ne nogom već glavom, pogodivši suprotni kut. Loptu je ubacio Juan Sebastian Veron iz kornera, a Maradona počeo divljati na klupi, bio je to sjajan znak “odozgor”.

Veron kao savjetnik

Često je vremešni Veron dolazio do klupe, kao, popiti malo vode. Postalo je jasno zašto je pozvan, zadatak je “cinkati” svom treneru što se događa u momčadi, davati mu upute koje će Maradona trenutak nakon toga “blagosloviti”, ali kao svoje.

Statistika je bila na argentinskoj strani, od 1930. godine nisu izgubili utakmicu u kojoj su se otišli odmoriti s vodstvom. Omaleni strateg nije u poluvremenu mnogo mijenjao, postavu je znao mjesecima unaprijed.

Znojio se pokraj njega Lars Lagerbeck, trener koji je protiv Argentine već remizirao sa Švedskom, ali ovaj put bio je bespomoćan. Mijenjao je igračima pozicije, uvodio nove, no tek jednom su zapucali unutar okvira. Dok je on mozgao, Messi i društvo su sijevali, a vratar zelenih Enyeama hrabro dobivao bitke.

Komentara 5

DC
DC
18:36 12.06.2010.

Rezultat ne odrazava stvarni odnos snaga na terenu, gdje su tehnicki superiorni Argentinci pokazali koliko mogu biti opasni. Nigerija je solidan tim, ali nisu bas previse pokazali protiv \'ranjive\' argentinske obrane. Argentinci, poput Talijana, su tim koji obicno poboljsava svoju igru iz utakmice u utakmicu na velikim takmicenjima, pa se moze ocekivati napredak (posebno u obrani). Nigerija sada mora pobijediti obe preostale utakmice u grupi, sto nece biti nimalo lako, posebno protiv Koreje. Sve u svemu vrlo dobra utakmica.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
18:43 12.06.2010.

Argentina je stvarno impresivna. Ne samo po izboru igraca gdje Diego Milito ulazi kao rezerva, vec i u pristupu igri. Pametno i dobro odigrano. ps. Ima i dobrih strana ovako pratiti svjetsko prvenstvo, bez nase repke, ustedi se tu zivaca ...

DC
DC
19:16 12.06.2010.

Slazem se da gledanje Svjetskog prvenstva bez nasih ima i jednu dobru stranu, a to je da se bez pritiska i realno moze gledati utakmice i po mogucnosti analizirati. Nije svako zlo za zlo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije