Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA

Ima li Wenger recept za rušenje Barce?

arsene wenger
Reuters
05.04.2010.
u 15:08

Na velike su muke nogometaši Barcelone stavili Arsenalova vratara Almuniju u prvih pola sata prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka na stadionu Emirates u Londonu. U nastavku su i poveli 2-0, ali kući su se vratili “samo” s remijem (2-2).

Ne čudi stoga da je u izjavama Barceloninih nogometaša nakon utakmice prevladavao žal što nisu bolje oplodili terensku nadmoć koju su imali u većem dijelu utakmice.

- Odigrali smo vrlo dobru utakmicu i u normalnim bismo okolnostima pobijedili s 5-2. Ali, to je nogomet i pred nama je sada velika utakmica u kojoj moramo pobijediti - pričao je Seydou Keita.

A ta velika utakmica na rasporedu je u utorak na Camp Nouu na kojem Barcelona uglavnom melje suparnike - u Primeri ove sezone pred vlastitim navijačima ima 14 pobjeda i jedan remi. Ipak, Arsenal utjehu može tražiti u senzacionalnoj pobjedi ruskog prvaka Rubina, koji je slavio u srcu Katalonije s 2-1 u prvom krugu ovosezonske Lige prvaka.

- Nedostajat će nam dosta igrača u utorak i zato nam je potrebna potpora navijača na Camp Nouu. Oni nas mogu pogurnuti u utakmici koja je za nas važna poput finala. To će nam biti najvažniji ogled u dosadašnjem dijelu sezone - rekao je o važnosti utakmice trener europskog prvaka Pep Guardiola.

Njegov kolega na klupi Arsenala Arsene Wenger nije širio pesimizam iako i sam ima gomilu ozlijeđenih igrača.

- Bit će to teška utakmica, ali mi to možemo. Želimo osvojiti ovaj trofej, a da biste osvojili Ligu prvaka, morate pobijediti najbolje momčadi. U drugom poluvremenu prve utakmice smo bolje kontrolirali loptu, to je put koji trebamo slijediti i u utorak - poručio je Francuz.

Zanimljivosti:

• Barcelona nije pobijedila nijednom u pet posljednjih okršaja protiv engleskih klubova na Camp Nouu. Ako želi proći dalje, Arsenal će morati postati šesti u tom nizu.

• Katalonci su pobijedili Arsenal u finalu Lige prvaka 2006. u Parizu (2-1). Samuel Eto'o i Juliano Belletti su nadoknadili prednost koju je Englezima donio Sol Campbell. Ovi su klubovi bili u istoj skupini u sezoni 1999/2000. U Barceloni je tada bilo 1-1, a u Londonu su Španjolci slavili s 4-2. Kapetan Barçe u tim je dvobojima bio Pep Guardiola.

• Barcelona je osam puta prošla i devet puta ispala u 17 dosadašnjih okršaja u dvije utakmice protiv engleskih klubova. Arsenal u istoj situaciji sa španjolskim klubovima ima pet prolaza i samo jedno ispadanje.

• Arsenal je poražen na zadnja dva gostovanja u Ligi prvaka, u skupini od Olympiacosa i u osmini finala od Porta.

• Barcelona je lani na putu do finala remizirala na svim gostovanjima u nokaut-fazi natjecanja. Isto se nastavilo i ove sezone, u osmini finala je u Stuttgartu bilo 1-1, a u četvrtfinalu protiv Arsenala 2-2.

Vjerojatni sastavi:

Barcelona (4-3-3): Valdes - Alves, Milito, Marquez, Abidal - Toure, Xavi, Keita - Messi, Krkić, Pedro

• Barceloni su suspendirana oba središnja braniča, Carles Puyol i Gerard Pique. Strijelac oba pogotka u Londonu Zlatan Ibrahimović je ozlijeđen i vjerojatno će propustiti uzvrat, baš kao i Andres Iniesta kojeg nije bilo ni u prvoj utakmici. Dmitro Čigrinski nema pravo nastupa u Ligi prvaka.

Arsenal (4-3-3): Almunia - Sagna, Vermaelen, Campbell, Clichy - Song, Denilson, Diaby - Walcott, Bendtner, Nasri

• U sastavu “topnika” zbog ozljeda već duže vrijeme nema Aarona Ramseyja, Kierana Gibbsa, Johana Djouroua i Robina van Persieja. U prvoj su se, pak, utakmici ozlijedili iznimno važni kotačići u Wengerovu sastavu - Cesc Fabregas, William Gallas i Andrej Aršavin. Upitan je i Song.

Interu dovoljan i remi   
U utorak će u Moskvi nogometaši CSKA-a i milanskog Intera odigrati uzvratnu četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka. Prva je, na San Siru, završila pobjedom talijanskog kluba, a bilo je 1-0...

Interu, koji je stekao prednost pred ovaj ogled golom Diega Milita iz 65. minute, bit će dovoljan i remi za prolazak među četiri najbolje momčadi Staroga kontinenta, a upravo je to dio cilja koji je zadan Joseu Mourinho i njegovim nogometašima.

Ukupni pobjednik ovog četvrtfinalnog para će se u polufinalu ogledati protiv boljeg iz susreta između Arsenala i Barcelone.

- Uvijek je teško složiti momčad bez startnoga dvojca (suspendirani Jevgenij Aldonin i Miloš Krasić), no naša je momčad sastavljena od više nego samo jedanaest igrača. Izvest ćemo promjenu, a nadam se da se ona neće odraziti na kvalitetu naše igre.

- Mislim da umjetna trava na našemu stadionu nije naša prednost. Ono što mogu reći jest da ćemo tražiti rezultat bez obzira na ljepotu igre. Kvalificiramo li se u polufinale Lige prvaka, i to bez umiranja u ljepoti igre, u klubu će svi biti zadovoljni. Za takvo će nam što prije svega biti potrebno postići pogodak, pa ćemo napadu morati pristupiti agresivno. Istovremeno ne smijemo zaboraviti na obrambene zadaće budući da bi primljeni pogodak naše izglede za uspjeh učinio gotovo nevjerojatnima. Potrebno će stoga biti pronaći balans u igri u oba smjera - najavio je Leonid Sluckij, trener CSKA-a, utakmicu.

Mnogo je onih koji travnjak na Lužniki stadionu smatraju prednošću domaćina. Defanzivni veznjak Intera Esteban Cambiasso ne vidi u tome ništa posebnoga:

- Na to gledamo isto kao i na vrijeme. Ne možemo kontrolirati hoće li biti vruće ili hladno za vrijeme utakmice, a isto je i s time. Ono na što se moramo koncentrirati jest naša igra i igra našeg suparnika.

Zanimljivosti:

• CSKA, osvajač Kupa UEFA-e iz 2005., nikada se nije našao u ovako odmakloj fazi Lige prvaka. Prolaskom u polufinale postali bi prva ruska momčad nakon moskovskog Spartaka koji je 1991. bio među posljednja četiri.

• Jedinu je pobjedu CSKA na domaćem travnjaku protiv talijanskih momčadi ostvario u polufinalu Kupa UEFA-e u šampionskoj sezoni 2004/05. Pobijedili su tada Parmu 3-0.

• Na Lužniki stadionu, kada su u pitanju utakmice nogometne Lige prvaka, CSKA je ove sezone prvi primio pogodak u tri od četiri utakmice, ali pretrpio samo jedan poraz. Nanijela mu ga je momčad Manchester Uniteda.

• Inter nije nastupio u polufinalu Lige prvaka od sezone 2002/03, kada ih je zaustavio Milan. Dva su puta potom zaustavljani u četvrtfinalima, u sezonama 2004/05 i 2005/06.

• Mourinhove momčadi nikada nisu zastale u četvrtfinalu Lige prvaka. S Portom je bio uspješan 2004., a s Chelseajem u dva navrata, 2005. i 2007. godine.

• Ove su se dvije momčadi nalazile u istoj skupini G Lige prvaka u sezoni 2007/08. Skupinu je osvojio Inter s 15 bodova, CSKA je ostao na jednom. Pritom je talijanska momčad slavila u obje međusobne utakmice, s time da je u Moskvi okrenula 0-1 u 2-1 pobjedu, dok je na San Siru uz zaostatak od dva pogotka slavila 4-2.

• Što se izvođenja jedanaesteraca u utakmicama pod okriljem UEFA-e tiče, CSKA ih je u svojoj povijesti izvodio samo jednom, u prvom krugu Kupa pobjednika kupova 1994/95. Mađarski Ferencvárosi tada je bio uspješniji 7-6. Interova momčad izgubila je finale Kupa UEFA-e 1996/97 nakon jedanaesteraca. Schalke je bio uspješniji 4-1. Iste su sezone na jednak način svladali Grazer 5-3, a dvije sezone ranije izgubili od Aston Ville 4-3, također u Kupu UEFA-e. U sezoni 1971/72 u polufinalu Kupa prvaka Inter je nakon izvođenja penala s 5-4 nadvisio Celtic.

Vjerojatni sastavi:

CSKA (4-2-3-1): Akinfejev - A. Berezucki, V. Berezucki, Ignaševič, Šenjikov - Semberas, Rahimić - Džagojev, Honda, Gonzalez - Necid

• Zbog suspenzija ovu utakmicu propuštaju Miloš Krasić i Jevgenij Aldonin. Otprije je još ozlijeđen Uroš Ćosić.

Inter (4-2-1-3): Julio Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, Chivu - Zanetti, Cambiasso - Sneijder - Balotelli, Milito, Eto'o

• Lucio i Thiago Motta odradili su svoje kazne, a Mario Balotelli ispričao se treneru Joseu Mourinho za sve posljednje nepodopštine. Uvršten je bio u momčad protiv Bologne (prvenstvena 3-0 pobjeda) i postigao gol. Očekuje se u prvoj postavi. Zbog ozljede koljena za utakmicu je otpao Davide Santon.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije