Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA - TURSKA 0:0

Hrvatska na Euru: Vatreni su opet heroji nacije!

Hrvatska Turska slavlje (1)
Foto: Pixsell
1/35
Autori: Tomislav Dasović, Antonela Vukorepa/VLM
15.11.2011.
u 22:00

Hrvati su bodom protiv Turaka pali u treću jakosnu skupinu Eura 2012., u kojoj se još nalaze Grčka, Švedska i Danska.

Teško je bilo očekivati da hrvatska reprezentacija u četiri dana ponovi onakvu raspodiju kao u Istanbulu, kada su Turci već za 45 minuta bili na koljenima. Pred raspjevanim Maksimirom, primjetan je bio umor Bilićevih trupa, dok su gosti, s čak sedmoricom novih igrača, izgledali neusporedivo svježije, kompaktnije, moćnije.

Sjajni Pletikosa

Naš se stožer s pribojavao uvodnih minuta utakmice, strahujući od “virusa” Olić, ranoga pogotka koji je u Istanbulu karambolirao turske ambicije. I već u 5. minuti obrana Hrvata bila je opasno ugrožena: Bülüt je pogodio vratnicu s 30-tak metara, a Kazim (koji je bio u očiglednom zaleđu), u čitoj mat-situaciji nije uspio iznenaditi Pletikosu. Vrhunska obrana splitske hobotnice spriječila je vodstvo Turaka.

U tim trenucima opasno je curilo po našoj desnoj strani, gdje je nesiguran bio Vida, koji je usput i dobio žuti karton. Turci su dobili vjetar u leđa, bili su odlučni i raspoloženi, čini se i podcijenjeni, što je u ovakvim utakmicama nedopustivo.

Hrvati u prvoj fazi utakmice nisu djelovali moćno i nedodirljivo kao u Istabulu, s tek dva neupješna pokušaja glavom Šimunića i Olića u prvih 20 minuta. Tek u 36. minuti prva prava akcija domaćina: Olić je poslao idealnu loptu u šesnaesterac za Mandžukića, a Mario pucao preko gola.

U završnici prvoga dijela probudio se Luka Modrić pa su i akcije kockastih postale tečnije, brže, konkretnije. Opet je najraspoloženiji igrač u špici bio neumorni Ivica Olić, koji je uvijek vezao za sebe dvojicu turskih braniča. Ola je u 42. minuti opet zakuhao u turskom šesnaestercu, posluživši Srnu, ali i kapetan je bio neprecizan.

Najveću šansu u drugom poluvremenu imao je Ivan Rakitić u 76. minuti, no sjajno je u toj situaciji reagirao turski igrač Sinan Bolat. Za Turke je, pak, najbliži pogotku bio Hamit Altintop projektilom sa 25 metara.

Unatoč ne baš uvjerljivoj igri u uzvratu, hrvatska reprezentacija ostvarila je svoj cilj i plasirala se na Europsko prvenstvo, drugi put s Bilićem na klupi. Do prije mjesec dana, nakon poraza u Pireju, malotko bi vatrenima davao izglede protiv Turaka, a danas su Srna i prijatelji opet veliki pobjednici, a njihov izbornik Slaven Bilić opet je, nakon dugo vremena, dobio ovacije. Iako ni nakon pet godina, od briljantne pobjede nad Englezima, u Maksimiru nije slavio u velikoj utakmici.

Rusija ispred Hrvatske

Na žalost, ovaj bod s Turcima u uzvratu bit će nedovoljan Hrvatima za ostanak u drugoj jakosnoj skupini Europskog prvenstva. Ždrijeb skupina Eura održat će se 2. prosinca u Kijevu - u prvoj jakosnoj skupini su Poljska, Ukrajina, Španjolska, Nizozemska, u drugoj Njemačka, Italija, Engleska i Rusija, u trećoj Hrvatska, Grčka, Švedska i Danska, a u četvrtoj su do završetka naše utakmice bili sigurni Francuska, Češka i Irska.

Tijek utakmice

Hrvatska - Turska 0:0 

Drugo poluvrijeme

Kraj.

90+3' U posljednjim trenucima utakmice pala je baklja iza leđa Stipi Pletikosi...

90' Pritisli su Bilić boysi svim silama, ali lopta naprosto neće u gol. Sada nisu uspjeli Jelavić i Modrić.

88' Ulazi Eduardo da Silva, iz igre će van Ognjen Vukojević.

82' Rakitić je pucao, a Korkmaz zamalo zabio autogol, no samo zamalo.

82' Selcuk Inan je požutio.

80' Redaju se hrvatski naleti, no nedovoljno maštoviti i precizni da bi se uveselilo 30ak tisuća navijača u Maksimiru. Srna se, eto, sam odlučio na traljavi udarac umjesto da uposli Jelavića, a deset minuta je do kraja...

77' Umjesto Mandžukića u igri je Jelavić.

76' Rakitić je večeras raspoložen, no i dalje ga centimetri dijele od pogotka. Nakon duplog pasa s Mandžukićem našao se sam pred vratarem i poslao loptu malo pored gola.

74' Slobodnjak Srne sa 25 metara bio je lagan posao za turskog vratara.

71' Izlazi Altintop, ulazi Bulut.

67' Pranjić se rješio dvojice čuvara, a njegovu loptu vratar Turska boksao pred noge Rakitiću. Njegovu bombu netko je blokirao, a golman ju je vršcima prstiju izbacio u korner.

65' Altintop je opalio s 20ak metara, a lopta je sijevnula pored lijeve Pletikosine vratnice.

64' Perišić se odmah odvažio i zapucao s lijevog ruba šesnaesterca, no neprecizno. Nakon kornera njegov šut odsjeda u turskom bloku.

61' Umjesto Olića koji izlazi uz ovacije Maksimira ulazi Ivan Perišić.

59' Altintop je pokosio Modrića i zaradio žuti karton.

55' Schildenfeld je poklonio loptu Kazimu koji je krenuo u ofenzivu, no stigao ga je eliminirati Šimunić. Par trenutaka prije nakon Srninog ubačaja u 16 metara nisu naši stvorili opasnost Turcima.

53' U priliku su došli Turci, zamalo pospremili loptu u Pletikosinu mrežu, no svirano je zaleđe.

49' Puno bolji dojam otvaranja ostavlja Bilićeva momčad u nastavku utakmice. Turcima se lagano uzimaju lopte, rade pritisak, čeka se još samo pogodak - za dojam.

46' Počelo je drugo poluvrijeme bez izmjena.

Prvo poluvrijeme

Kraj je prvog dijela. Završio je bolje nego što je počeo, no u nastavku se očekuju bolji kockasti. Na zagrijavanju su odavno Perišić, Leko i Buljat.

45+1' Srna je izveo slobodnjak na suprotnu vratnicu, no Turska se obranila. Žuti karton dobili su i Mandžukić i Korkmaz zbog naguravanja dok se čekalo našeg kapetana da izvede udarac.

42' Olić večeras možda neće zabiti, no odlučio je upisati barem asistenciju. S lijeva je sjajno ubacio za Srnu, a kape tan šalje loptu u publiku.

38' Altintop je opalio s 20ak metara iz poluvoleja, no Plete nije imao puno posla.

36' Hiddink mijenja. Caner Erkin, ulazi Gökhan Töre.

34' Nakon dobre kontre Olić dodaje Mandžukiću kojemu je lopta prešla preko noge pa ju šalje iznad grede.

30' Malo su se razbudili kockasti i pritisnuli na tursku polovicu. Nakon kornera Srne, protivnički braniči uspjeli su odbiti loptu, a u nastavku akcije zapucao je Rakitić izdaleka, ali neprecizno.

27' Luka Modrić pokušao je biti Messi, no nako previše driblanja stisli su ga Turci u mrtvi kut pa njegov šut ide ravno u ruke protivničkom vrataru.

25' Dva turska kornera 'rješili' su Rakitić i Mandžukić.

23' Slobodni udarac s lijeva je izveo Rakitić, ali turski vratar to hvata.

22' Portugalac je pokazao Balciju žuti karton zbog starta na Pranjiću.

20' Olić je pokušao u skoku glavom, ali promašio pa se uhvatio za nju... Čini se kako Bilić boyse hvata nervoza, kako bi htjeli ponuditi nešto dobro i navijačima. Rakitićev pokušaj s ruba 16-erca odlazi pored lijeve vratnice.

18' Altintopovu loptu Pletikosa je jedva iščupao.

18' Požutio je Domagoj Vida.

17' Prvi korner izborio je Ivica Olić, izveo ga Srna, a neuspješno pokušao pucati Joe Šimunić.

13' Loš dojam zasad ostavlja Bilićeva momčad. Loptu ne može zadržati dulje od nekoliko sekundi, stoji malo preširoko, volja je ipak malo pala sa sjajnim kapitalom iz Turske... Podsjetimo, pobjeda bi dobro 'sjela' i radi koeficijenta, kako u ždrijebu za skupine Eura ne bi dobili najjača imena kao što su Njemačka, Engleska...

9' Kazim Kazim našao se sam pred našim vratarem, no šut mu je blokiran.

8' Turci zasad prelako pronalaze prostor na bokovima i u osam su maksimirskih minuta pokazali više nego tijekom cijele utakmice u Istanbulu. Obrana nam malo 'curi', no ipak nema glavnih aktera Ćorluke i Dujmovića.

6' Požutio je Caner Erkin.

5' Kakva obrana Pletikose! Nakon dalekometnog turskog šuta lopta je odsjela na vratnici, sudac je propustio svirati zaleđe Kazimu i igra se nastavila, a Plete mu brani 'zicer' sa 5-6 metara.

3' U prvih par minuta jasno je da su Turci došli s idejom da nemaju što izgubiti. Zasad nisu primili gol, trude se zaprijetiti Pletikosi, no zasad naša obrana radi svoj posao. Ili oni promaše, kao što je Selcuk Sahin poslao loptu preko gola.

1' Utakmica pred punim Maksimirom je počela. Hrvatska igra u plavoj,a  Turci, u potpuno drugoj postavi nego što je bila prošlog petka, u bijeloj garnituri.

0' Očekujemo početak utakmice... Himne su odsvirane, kapetani su se rukovali, a Dario Šimić dobio je nagradu Uefe za sto nastupa koje je odigrao za hrvatsku reprezentaciju.

Sastavi

Hrvatska: Pletikosa  - Vida, Schildenfeld, Šimunić, Pranjić - Srna, Vukojević, Modrić, Rakitić - Mandžukić - Olić

Turska: Sinan Bolat, Omer Toprak, Egemen Korkmaz, Selcuk Inan, Ismail Köybasi, Serkan Balci, Hamit Altintop, Caner Erkin, Kazim Kazim, Selcuk Sahin

Sudac: Pedro Proenca (Portugal)

Komentara 138

CH
CHMC92
23:14 15.11.2011.

Pa koji je vama k****?! Pa jesmo prosli ili nismo??

OB
-obrisani-
21:10 15.11.2011.

Sto je vama ????????????? Imali smo vise sansi od Turaka. Jos 45 minuta. Naprijed kockasti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

XI
xiulo
21:56 15.11.2011.

lukica je opalio loptu umalo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije